fbpx

TEATER

Linja for deg som:

 • Liker å være kreativ sammen med andre
 • Har lyst til å lære om teater, livet og deg selv
 • Vil oppleve magiske øyeblikk på scenen
 • Vil improvisere, leke og ha det gøy

Her får du utfolde deg kreativt og utvikle deg i et godt klassemiljø. Du får prøve noen nye ting, bli bedre til det du er god til, og finne ut hva du liker best.

Her er det lov til å være seg selv. Vi leker, improviserer, snakker sammen og ler så vi griner. Vi jobber med skuespillerteknikk for å bli bedre på scenen/foran kamera. Vi spiller forestillinger som vi virkelig blir stolte av.  At vi er ulike personligheter i gruppa er en stor ressurs. Verden bryter ikke sammen om man skulle gjøre en feil.

Hit kan du komme enten du har drevet med skuespill før eller om du bare har lyst til det. At du vil prøve, er nysgjerrig og motivert er det viktigste.

Liker du å ha valgmuligheter? Ønsker du å oppleve mye?  Har du lyst til å ha engasjerte lærere som bryr seg om deg?  Da er du på rett sted.

Hva gjør vi?

Du får mulighet til å være med på mange forskjellige teaterproduksjoner. I løpet av året utforsker vi ulike sjangere og uttrykk. Noen produksjoner tar 6 uker, andre 5 timer.

Vi velger manus, utvikler karakterer, trener skuespillerteknikk, stemmebruk, jobber med regi …alt som skaper en god forestilling. Dere får oppfølging av dyktige og engasjerte lærere som oppmuntrer, utfordrer, og deler sin kunnskap med dere.  Noen forestillinger spilles på skolen, andre utenfor. Gled dere!

Blank
Les mer

Vi improviserer og leter etter de gode historiene, spiller teatersport og utforsker humor og revyskuespill! Vi prøver og feiler, endrer og ombestemmer oss. Vi ser alle teaterforestillinger som spilles i byen, både Riksteatret, Nordland Teater og lokale aktører. Det er mye å lære i å se mange forestillinger, gå på konsert og kino, suge til seg inntrykk og hente inspirasjon til eget arbeid. Skuespiller/Sceneproduksjon/Musikk har et godt samarbeid og lager prosjekter sammen, noe som er utrolig spennende og lærerikt. Vi har lagd forestillinger basert på manus, eller helt selvkomponerte forestillinger der elevenes egne ideer har kommet til uttrykk. Denne produksjonen har vi ofte tatt med oss ut på turne. På Toppen er din mening viktig, så hva vi gjør neste år er opp til dere.

 

Rom og utstyr

 • Stor teaterscene
 • Blackbox
 • Flere spille- og øvingsrom
 • Kostyme- og rekvisittlager
 • Moderne lys/lyd-utstyr
 • To fullt utstyrte sminkegarderober

Aktiviteter på linja:

I løpet av året er vi innom alle områder som gjør deg til et bedre og tryggere teatermenneske. Om du er mest interessert i musical, revy eller tradisjonelt teater og skuespill, vil du få utviklet deg masse.

Skuespillerteknikk
Vi leker, øver og utforsker kropp, stemme og mimikk. Målet er å bli en troverdig og uttrykksfull skuespiller som uttrykker seg godt og nyansert. Samspill, kreativitet og spilleglede er sentralt. Vi utvikler talent og selvtillit i et trygt og stimulerende klima.
Manus
Å lese manus, analysere og fortolke er første steg fram mot ferdig forestilling. Her jobber vi praktisk og lærer metoder for å tolke, forstå og utvikle tema/budskap og karakterer. Dette er en spennende fase for refleksjon og kreative kunstneriske valg.
Regi/instruksjon
På Toppen får dere mye øving i å tenke selv og prøve ut gode sceniske løsninger. De som vil får prøvd seg som instruktør på forestillinger. Dere kommer til å se at dere raskt blir mye mer kreative og oppfinnsomme når dere bare får muligheten.
Improvisasjon/teatersport
Improvisasjon gir deg større trygghet på scenen og i livet. Her får alle vist fram nye sider ved seg selv. I improvisasjon er alt lov, ingenting feil, og vi har det skikkelig gøy sammen. Teatersportkurs med Klaus Bergli der vi avslutter med forestilling er en opplevelse.
Performance
I performance utforsker vi kunstneriske virkemidler og lager forestillinger der alt er lov. Dere får muligheten til å gå i dybden på tema som interesserer dere. Eller bare lage noe skikkelig spennende og rart. Vil dere spille i potetkjellern eller på stranda? Humor eller dødsseriøst? Alt er mulig.
Monolog
Monologene er en mulighet for å vise hvem du er. Vi skriver, og deler tanker og ideer og avslutter med en monologforestilling. Her kan du synge, gjøre stand up, danse, og formidle det som er viktig for deg. Mye veiledning og ubegrenset støtte under hele prosessen fra læreren din.
Teatersminke
Dere får et grunnkurs med teatergrunnsminke, karaktersminke og noe spesialsminke alt etter nivå og ønsker. Dette er en oase for kreativ utforsking av ansiktstrekk og hvordan man styrker karaktertrekk ved hjelp av sminke. Sminkerom er alltid tilgjengelige om dere vil drive på selv.
Teaterfestivalen «Vinterlys»
«Sju Magiske dager! Unn deg selv en opplevelse du ikke visste du trengte !» Slik promoterer Vinterlysfestivalen i regi av Nordland Teater. Den er en av landets største teaterfestivaler.

Teaterlinja deltar på denne festivalen, enten med en produksjon eller som publikum.

Her spilles det teater i alle sjangere og formater, og vi får opplevelser og inspirasjon! Festivalpass og overnatting under festivalen dekkes. Det sosiale med gode måltider, sene kvelder, og mye å dele og snakke om er selvsagt også viktig.

Klassemiljø
Her kombinerer vi seriøst arbeid på linja med god stemning og mulighet til å være med på alt det andre artige som foregår på skolen. Vi spiser is i sola, drar på hyttetur, baker, lager mat, spleiser på den største godteposen og snakker om alt mellom himmel og jord.
Valgfrihet og muligheter/egne prosjekter
Hva du vil, og har lyst til betyr noe på Toppen. Skriver du på et manus? Drømmer du om å ha en forestilling med slampoesi? Lage en skikkelig sårskade på teatersminken? Ta sangtimer? Sette opp musikal? Få hjelp til å forberede deg til audition? Kjør på, alt er mulig!
Turne
Å reise på turne med en forestilling vi er stolte av gir en vanvittig god følelse! Lærerikt er det også, både når det gjelder spilleerfaring, men også turneplanlegging, logistikk og markedsføring. Noe av det artigste man kan gjøre.
Toppen og kulturbyen Mosjøen
Mosjøen er en by med et rikt kulturliv, noe du som elev hos oss drar nytte av. Flotte konserter, forestillinger og events som vi deltar på som publikum eller aktører. Det at vi er med på mange prosjekter og forestillinger gir dere mulighet til å oppleve masse dette året.
Pris
 • Innmeldingspenger 2.500,-
 • Oppholdspenger 82.072,-
  Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 9.085,-
  Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs
kr. 112.157,-*

Halvårs høst
kr. 60.579,-*

Halvårs vår
kr. 59 603,-

* Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer.
Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

 

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter.

Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Utstyr på linja
 • Stor teaterscene
 • Blackbox
 • Flere spille- og øvingsrom
 • Kostyme- og rekvisittlager
 • Mye lyd- og lysutstyr
 • To fullt utstyrte sminkegarderober
Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester.

Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke.

Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Personlig pakkeliste

Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

Som elev på Teater trenger du ikke ha med noe spesielt i tillegg til dette.

 

 
Er det ett sted i mitt liv jeg har opplevd å virkelig kunne slippe meg løs, var det på teaterlinja på Vefsn folkehøgskole. Det var et år med utrolige mengder lek, læring, samarbeid og kreativitet. Med verdens beste lærere og fantastiske venner skapte vi våre unike sceniske utrykk og vokste sammen i herlig boble med latter, kos, utvikling. Og det på en skole hvor det også er rom for å prøve andre ting, hva enn det måtte være. Ett fristed, et sted å høre hjemme.
Josefine Kiara Astrup

Elev 2019-20

Linjeturen går til….

LONDON!

Les mer

London er en av verdens absolutt største metropoler innen musikk, teater, kunst og kultur. Byen byr på hundrevis av konserter, musikaler, utstillinger og teaterforestillinger hver eneste dag. Her kan man velge og vrake blant spektakulære musicaler, klassiske teaterstykker, stand up, performance og nyskapende scenekunst. Det du ikke finner i London, er ikke verdt å lete etter.

London er en ekte smeltedigel, hvor kulturer og mennesker møtes, derfor er London en by som bare må oppleves! Vi bor sentralt i byen, med kort avstand til det meste av opplevelser og fornøyelser. Vi sjekker ut byen, alt fra shopping, kjente severdigheter/turistmål til god og spennende mat på noen av Londons utallige restauranter. Bare det å sitte på en flere hundre år gammel pub og studere folkelivet er en opplevelse i seg selv.

Du har kanskje vært i London før?  Nå har du muligheten til å oppleve byen på nytt sammen med folk som vil mye av det samme som deg selv. Vi utnytter tida i storbyen godt, sove kan vi gjøre senere.

Før vi reiser til London er klassen involvert i turplanlegginga. Deres ønsker er viktige for oss, så her har dere reell innflytelse på hva dere vil oppleve og gjøre. Vi kommer til å se teater og musicaler som virkelig inspirerer, delta på relevante work-shops, spise karibisk mat så svetten spruter, shoppe på markeder der de har alt, og skape minner for livet 😊

Vi planlegger en annen linjetur sammen dersom smittesituasjonen gjør at vi ikke kan reise som planlagt.

 

BRIT HELENE VALLA

Lærer Teater og Kreativ

Tlf. 90 51 93 74
brit.valla@vefsnfolkehogskole.no

Brit er lærer på Teater + Kreativ og syns hun har verdens beste jobb! Hun har lærerutdanning og studerte drama/teater på NTNU. Brit er glad i mennesker, og finner alltid en anledning til å slå av en prat. Hun er involvert i det meste på Toppen, og i kulturlivet i Mosjøen, med musikk, revy – og teaterproduksjoner. Hun er idérik og engasjert, og elsker å realisere spennende prosjekter på scenen.

Send en melding til Brit

14 + 13 =

Ting du kanskje lurer på:

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 

Les mer>>

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

God mat gjør en bra dag enda bedre.

Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

Les mer >>

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>

Andreårselevene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. Andreårselevene tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

Les mer>>

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Er det dyrt?

Hvordan er de andre elevene?

Hvor lang er skoledagen?

Osv....

Les mer>>

Toppen

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

Les mer>>

Å bo her

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

Mosjøen

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.

Les mer >>

Valgfag

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

Fellesfag

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

Fellesskap

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Halvårskurs

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

Studieturer

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

Mange spør om

Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....

Les mer>>

Prosjektperioder

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Siste nytt fra bloggen på Teater

Toppenprofilen Karoline Sundsrud

I julas bloggserie Toppenprofilen, ser vi oss tilbake og plukker fram noen «gamle» toppenenfolk. Hva skjedde med dem etter at de var på Vefsn Folkehøgskole Toppen? Hva gjør de i dag, og hva husker de fra tiden på Toppen? Karoline Sundsrud kom som elev på teaterlinja i...

Toppenprofilen Emilie Hauan Solvang

I julas bloggserie Toppenprofilen, ser vi oss tilbake og plukker fram noen "gamle" toppenenfolk. Hva skjedde med dem etter at de var på Vefsn Folkehøgskole Toppen? Hva gjør de i dag, og hva husker de fra tiden på Toppen?  I denne bloggen skal vi hilse på Emilie Hauan...

Forestilling i koronaens tid

Denne høsten har vært spesiell! Med frykt for smitte og tidvis mange restriksjoner både her på Toppen, og i samfunnet forøvrig. Så når årets teaterklasse startet opp med forestillinger midt i september, kjentes det utrolig godt å komme i gang med noe som ikke handlet...

Monologer av og om oss

Det har blitt en tradisjon at Julie Valla kommer til Toppen i november/desember for å gjennomføre sitt monolog-prosjekt, hennes egen masteroppgave fra drama-utdanningen, med elevene på teaterlinja. Selvsagt skulle det skje også i år. Den nye linja, kreativ mix, ville...

Tre jenter med youtube-kanalen «overtenning»

Tre av jentene som går på teaterlinja i år har laget en youtube-kanal ved navn "overtenning". Den  omhandler hvordan det er å gå på Vefsn Folkehøgskole Toppen. Her kan du lese en samtale jeg hadde med jentene, Amalie Bjerkenes, Benedicte Sveøy-Aae og Camilla Saxhaug....

Hvorfor vente? Søk nå!

Lånekassen kan hjelpe deg med finnansieringen!