Kreativ MIX

Linja for deg som:

 • liker å være kreativ
 • har lyst å oppleve nye sider hos deg selv
 • synes det er vanskelig å velge
 • vil gå på folkehøgskole, men ikke finner linja
No items found.

Et variert tilbud

Dette er en skikkelig godtepose for deg som liker litt forskjellig. Du trenger ikke ha prøvd alt fra før, eller være like flink til alt. Her kan du får utforske og utvikle deg i ditt eget tempo og uten krav om vurdering.

På Kreativ MIX får du muligheten til å være med på mye spennende i løpet av året. Du får utvikle deg med kreative og morsomme prosjekter, og kan teste ut alt fra redesign og teater, til maling og foto. Denne linja gir deg mange erfaringer og opplevelser som gjør at du lærer mye om deg selv og de andre. På Kreativ MIX er det en bare et stort pluss at folk er forskjellige og har ulik bakgrunn og interesser. Her kan du finne ut hva du liker, teste ut nye ting, og utvide horisonten.

Hva gjør vi?

På Kreativ MIX jobber vi praktisk og prosjektbasert. Prosjektene varierer i lengde, form og innhold alt etter hvilke tema vi jobber med. Noen ganger har vi en Workshop som går over tre dager, andre perioder går over tre uker. Dersom dere ønsker å jobbe med et selvvalgt prosjekt er det mulig.

Vi samarbeider i perioder med mange andre, både på og utenfor skolen. Vi gjør flere prosjekter sammen med andre linjer på skolen, blant annet Musikk. Det kommer også flere interessante og dyktige mennesker på besøk i løpet av året. Vi henter blant annet inn kompetanse på dans og foto utenfra. I tillegg blir det forelesninger med inspirerende folk som deler sine opplevelser og sin kunnskap.

Innhold på linja

Denne linja skal gi impulser til forandring, kreativ energi, inspirasjon, gode ideer og initiativ. Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som at innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.

Søm og redesign

Har du sydd litt før eller er du helt fersk i syverden? Her vil du mulighet til å utvikle deg fra det nivået du måtte ha. Vi har symaskiner og overlock maskin. Du vil lære deg med maskinene og bli kjent med ulike stofftyper. Du kan få sy mindre prosjekter som handlenett, scrunchie eller bøttehatt. Eller du kan utfordre deg selg med å sy deg et klesplagg eller kanskje en sekk. Her er mulighetene mange. Vi har masse gjenbruksmaterialer tilgjengelig og tenker redesign der det lar seg gjøre. Du vil også få dekorere på tekstiler med maling, tusjer, brodering og lignende.

Tegning og maling

Hos oss vil du få muligheten til å både tegne og male. Du kan få testet både med akvarellmaling, akvarelltusjer, akvarellblyanter og akrylmaling. Vi vil trene opp øyet med tegneøvelser og gi et godt grunnlag for at du kan jobbe videre med både små og store male-/tegne-prosjekter.

Sørsamisk kunst og kultur

Vi besøker Sørsamisk kunnskapspark i Hattfjelldal hvor vi får lære om kulturen og tradisjonsmat. Du vil få lære samisk håndverk (Doudji). Vi vil lære om bruk av lasso og oppleve joik på nært hold.

Keramikk

Det blir introduksjon i keramikk hvor du lærer teknikker i arbeide med leire. En fantastisk mulighet til å få jobbe med hendene og lage et produkt helt fra bunnen. Etter første brenning vil du få dekorere keramikken med glasur.  

Musikk

Om du spiller eller synger fra før er ikke en forutsetning for å jobbe med musikk. Heldigvis. Her får du prøve ulike instrumenter, lage musikk på laptop, synge, og lage prosjekter der musikk er et viktig element. Kanskje lager vi konsert? Eller en foto/filmvisning med egenprodusert musikk/lyder? Eller et stomp orkester? Siden alle elsker musikk, er musikalske prosjekter alltid utrolig artig å jobbe med.

Drama/ teater

Her får du leke, le, improvisere og prøve deg som skuespiller, idemaker og instruktør. Vi lager maske, kostymer og rekvisitter, lærer å legge teatersminke, og spiller forestilling. Arbeidsglede og motivasjon får dere når dere får utfolde dere kreativt i en klasse der alt er mulig, og alt er lov.

Dans

Dans kan være så mye, men for oss er fellesnevneren bevegelse til musikk. Først og fremst for vår egen glede – vi skal ikke nødvendigvis ha noen danseforestilling. Vi prøver oss på ulike måter å bruke kroppen på til musikk, og har dyktige instruktører utenfra. Kombinasjonen med moro og trening er et fint avbrekk i hverdagen, og gjør deg mer fri og trygg i kroppen din.

Selvutvikling og yoga

Å bli den man har lyst til å være er et livslangt prosjekt. Gjennom å arbeide med hele seg setter man i gang spennende prosesser der man utvikler seg, steg for steg. Her jobber vi med tema og prosjekter som stimulerer til egenutvikling. Målet er at du skal utvikle større trygghet, stressmestring, selvforståelse og forståelse for indre prosesser.

Fordypningsprosjekt

Vi har to runder med fordypningsprosjekt i løpet av året. En toukers periode på høsten og en på våren. I disse ukene velger du deg et prosjekt du ønsker å jobbe med. Her kan man jobbe individuelt eller som gruppe. Eks. på prosjekter tidligere elever har hatt; Maling, syprosjekt, monolog, øve på instrument, strikking, tegning, brodering, foto, animasjon, video, tekstskriving, performance osv. Her står du veldig fritt til å velge noe du selv ønsker å bruke mer tid på.

Utstyr på linja

Vi har det meste du trenger for å være med i undervisningen, men du kan gjerne ha med deg eget kamera, minnekort/harddisk og laptop.

Pris
 • Innmeldingspenger 2.500,-
 • Oppholdspenger 87.070,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 10.230,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs kr. 124.950,-*

Halvårs høst 2024 kr. 56.725,-

Halvårs vår 2025 kr. 70.725,-*

Inkludert linjetur.  Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på Musikk, der sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Tilrettelegging

Klasserommet ligger i eldre bygg adkomst med trapp. Per i dag toalett i andre etasje med lang bratt trapp. Det er planlagt toalett i første etasje. Ut over dette kan det forekomme undervisning i andre lokaler utenfor skolens område. Man må kunne delta på enklere turer utendørs. Det betyr å gå turer på vei eller sti i minst 1 time hver vei. Vi deltar også på ulike forestillinger, konserter eller lignende hvor en må kunne sitte i 1-2 timer.

Dette er jo en veldig variert linje med rolig aktiviteter som søm og tegning, og mer aktive ting som dans, yoga og drama. Du bør være i en slik form at du tenker det er overkommelig å delta på disse aktivitetene. Ta kontakt med oss i god tid om du har behov for tilpasninger, eller lurer på om vi kan tilrettelegge for deg. Dette kan omfatte nedsatt syn, hørsel, psykiske helse eller andre utfordringer.

Anna Skjelde Brunborg

Friluftsliv lett

2016-2017

Året på Toppen er garantert den finaste reisa i mitt liv så langt. Eit år fylt med glede, meistringskjensle, lærdom, latter, nordlys som tar pusten frå kvar og ein, personleg utvikling og mykje, mykjemeir!
Folkehøgskule formar menneske, tryggheit, men ikkje minst livslange vennskap.

Guro Solli Grønningsæter

Idrett og friluftsliv

2021-2022

Hausten på Idrett og Friluftsliv har verkeleg stått til forventningane! Eg har fått gjort mykje av det eg likar frå før, samstundes som eg har fått utfordra meg sjølv med nye og varierte aktivitetar. Vi har engasjerte lærarar som gjer alt for at vi skal ha det bra, noko som gjer at vi kan vakne kvar morgon og glede oss til ein ny dag.

Katrina Munns

Fjellsport og kajakk

2021-2022

På denne linja vil du aldri kjede deg, for vi gjør så utrolig mye gøy! Dessuten har du alltid muligheten til å utfordre deg selv. Og alle opplevelsene vi deler, samt det å sprenge grenser sammen, gjør klassen veldig sammensveisa! Tilhørigheten du får her er virkelig noe alle bør få oppleve.

Læreren er fantastisk engasjert og kunnskapsrik. Det er en perfekt blanding av å prøve forskjellige spennende aktiviteter som rafting, kiting og via ferrata, og det å fordype seg på enkelte områder så man har kompetanse og ferdigheter til å drive med det på egenhånd senere, som feks klatring og topptur. Dermed kan du dra nytte av det du lærer på linja resten av livet!

Trym Jalling

E-sport

2017-2018

Esportlinja på Toppen har gitt meg 2 uforglemmelige år hvor jeg har utviklet meg på personlig nivå og som en lagspiller. Jeg har fått bryne meg på det høyeste nivået i Norge, dratt på turneringer/arrangement i utlandet og fått veiledning fra profesjonelle trenere. Det blir noe helt annet å spille på lag når du også omgås de du spiller med, borte fra pcen. Det blir mer personlig og lettere å jobbe sammen.

Alexander Paulsen

Musikkproduksjon

2018-2019

Å gå på denne linja var helt fantastisk! Med en svært engasjert og dyktig lærer, samt fri tilgang til klasserommet nesten døgnet rundt – fikk jeg gjort mye. Det er herlig å kunne være i ett kollektiv av folk som brenner for den samme lidenskapen som meg. Jeg ble også mye mer sikker på meg selv og musikken min, og ikke minst har jeg fått venner som varer livet ut.

Sivert Kvålsvoll

Musikk

2023-2024

På linja MUSIKK får man virkelig prøve seg på alt man har lyst til! Vi tester ut mange forskjellige sjangre og ensembler, og vi får prøve oss på flere instrumenter hvis vi har lyst til det! Vi har også stor valgfrihet når det gjelder konserter, både de vi setter opp selv og de vi skal se. Det er veldig fint at vi får være med på å påvirke innholdet på linja på denne måten.

Josefine Kiara Astrup

Skuespiller - film og teater

2020-2021

Er det ett sted i mitt liv jeg har opplevd å virkelig kunne slippe meg løs, var det på teaterlinja på Vefsn folkehøgskole. Det var et år med utrolige mengder lek, læring, samarbeid og kreativitet. Med verdens beste lærere og fantastiske venner skapte vi våre unike sceniske utrykk og vokste sammen i herlig boble med latter, kos, utvikling. Og det på en skole hvor det også er rom for å prøve andre ting, hva enn det måtte være. Ett fristed, et sted å høre hjemme.

Marie Rognli Rodahl

Kreativ MIX

2021-2022

På Toppen har jeg fått dyrket nye og gamle interesser og fått opplevelser jeg vil se tilbake på med stor glede. Folkene i rundt meg har bidratt til gode samtaler og lært meg ting jeg tar med meg i livet. Nordlyset er et stort pluss!

Linjeturen går til...

PORTUGAL

Les mer

Vi tar turen til Algarvekysten i skjønne Portugal, der linjelærer Lovise er godt kjent. Med Armação de Pêra som utgangspunkt, kan vi velge og vrake i kultur- og naturopplevelser. Sammen setter vi opp et program der vi får med oss de beste opplevelsene. Her har alle muligheten til å forme turen. Men at det vil bli en tur med mixet innhold – det er helt sikkert!

Padletur med SUP(stand up padle Board) til vakre grotter. Sammen med guide padler vi langs land og inn i grotter med innvendige strender. Du kommer tett på naturen og vannet, padlebrettet tar deg steder du ellers ikke hadde fått oppleve. Algarvekysten gir gode muligheter for å få teste surfing. Det er muligheter for å delta på surfekurs og lære deg og meste bølgene langs den vakre kysten. Det blir ikke minst morgenyoga ute i den flotte havnebyen Armação de Pêra.

 • Dag 1: Reise med ettermiddags tog og nattog til Oslo
 • Dag 2: Reise med fly til Faro og bil til Armação de Pêra.  
 • Dag 3: Keramikkurs
 • Dag 4: SUPtur til grotter og chilling på grottestrand
 • Dag 5: Morgen Yoga og besøk på kunst utstilling.
 • Dag 6: En dag på stranden (Muligheter for surfing)
 • Dag 7: Vi reiser til Sagres og besøker et gammelt slott. Vi besøker også en appelsingård.
 • Dag 8: Egentid; nyt den siste dagen på stranden, eller finn på andre aktiviteter du ønsker.
 • Dag 9: Fly til Oslo
 • Dag 10: Tog Oslo- Mosjøen

Søk på Vefsn Folkehøgskole

Linjelærere

Lovise Aufles Valberg

Lærer Kreativ MIX

Lovise er utdannet Grafisk Designer på høgskolen i Buskerud med utveksling til Danmark. Har også lærer utdanning fra Nord universitet og NTNU. Hun har undervist i mediefag og matematikk i Videregående skole og i Mosjøen fengsel. Lovise elsker å sy, tegne, padle sup, løpe, strikke og mye mer. Hun bruker også tid på politikk og sitt lokale idrettslag. Nå gleder hun seg mest til å få teste livet på folkehøgskolen sammen med mange nye elever.

Brit Helene Valla

Lærer SKUESPILLER og Kreativ MIX

Brit er lærer på Skuespiller + Kreativ, og syns hun har verdens beste jobb! Hun har lærerutdanning og studerte drama/teater på NTNU. Etter mange år i bransjen, har hun ettertraktet erfaring og er mye brukt som regissør på ulike prosjekter og forestillinger. Brit er glad i mennesker, og finner alltid en anledning til å slå av en prat. Hun er involvert i det meste på Toppen, og i kulturlivet i Mosjøen, med musikk, revy – og teaterproduksjoner. Brit er livlig, sprudlende og omtenksom. Hun er idérik og engasjert, og elsker å realisere spennende prosjekter på scenen.

Ved å klikke på "Aksepterer", godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.