E-sport

Linja for deg som:

 • vil reise til Sør Korea og oppleve e-sportens mekka
 • er opptatt av personlig utvikling
 • har lyst å dyrke hobbyen din og få nye venner
No items found.

Om linja

Det er ingen klar linje mellom tradisjonelle idretter og e-sport. De underliggende prinsippene for hvordan en jobber mot mål, kommunikasjon, taktikk, samarbeid, selvutvikling og mentalitet er de samme. Dette er tema vi kommer til å se nærmere på i enkelte linjetimer, og ha fokus på gjennom året. Samtidig vil du på et skoleår hos oss få du kyndig veiledning av rutinerte e-sport personligheter, og du får kjenne på alt det e-sport kan tilby. Vårt fokus er på å sørge for at du får dannet deg et skikkelig bilde av hva e-sport er og hva som kreves for å holde på med dette på høyeste nivå enten som spiller eller i en administrativ rolle.

Hva gjør vi?

Selv om vi har høyt fokus på det vi driver med i form av turneringer og trening, så prøver vi også å gjøre ting sammen med de andre linjene. For eksempel kan vi samarbeide med Musikkproduksjon  på turneringer.

De aktive linjene på skolen er en fin partner å ha når det kommer til aktiviteter som squash, fotball, volleyball, klatring osv. Eller kanskje vi blir med Friluftsliv LETT på en tur i finværet.

I tillegg til linjefag får du delta på flere fellesfag og valgfag i løpet av uka.

Analyse

For at du skal kunne forbedre deg raskere som spiller så må du også forstå hva du trenger å jobbe med. Sammen jobber vi for at du skal få verktøyene som trengs for å kunne analysere egne kamper og at dere som lag skal kunne analysere kamper sammen og forbedre dere.

Turneringer

Vi deltar aktivt og så ofte vi kan i turneringer både på nett og på arrangement. For oss er det viktig at elevene får utfordret seg skikkelig og det er med solide utfordringer at man vokser raskest. Dette er også med på å sørge for fokus og målrettet trening gjennom året slik at både spillere og lag kan nå sine mål.

Trenere

For å utvikle seg er det viktig å vite hva som må endres og hva som kan finslipes. For å få til dette, leier vi inn coacher som har årevis med erfaring innenfor ditt spill. Linjelærer vil sørge for at du får en coach som passer deg.

Trening og kosthold

E-Sport har rukket å bli enormt og regnes som verdens raskest voksende sport. Nivået i toppen er skyhøyt og da er det viktigere en noen gang før at man forstår hva kosthold og trening kan gjøre for kroppen også i e-sport.

Utstyr på linjen

Vi har gamingstoler og arbeidsplasser til deg på klasserommet. Du trenger bare å ta med deg egen datamaskin og eventuelt tilleggsutstyr.

Vi har også låne-pcer som kan leies dersom du ikke har egen gaming-PC.

Pris
 • Innmeldingspenger 2.500,-
 • Oppholdspenger 87.070,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 10.230,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs
kr. 128.550,-*Halvårs høst 2024
kr. 55.800,-Halvårs vår 2025
kr. 75.800,-** Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer.Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter.Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester.

Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på Musikk, der sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke.

Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Tilrettelegging

Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.

Anna Skjelde Brunborg

Friluftsliv lett

2016-2017

Året på Toppen er garantert den finaste reisa i mitt liv så langt. Eit år fylt med glede, meistringskjensle, lærdom, latter, nordlys som tar pusten frå kvar og ein, personleg utvikling og mykje, mykjemeir!
Folkehøgskule formar menneske, tryggheit, men ikkje minst livslange vennskap.

Guro Solli Grønningsæter

Idrett og friluftsliv

2021-2022

Hausten på Idrett og Friluftsliv har verkeleg stått til forventningane! Eg har fått gjort mykje av det eg likar frå før, samstundes som eg har fått utfordra meg sjølv med nye og varierte aktivitetar. Vi har engasjerte lærarar som gjer alt for at vi skal ha det bra, noko som gjer at vi kan vakne kvar morgon og glede oss til ein ny dag.

Katrina Munns

Fjellsport og kajakk

2021-2022

På denne linja vil du aldri kjede deg, for vi gjør så utrolig mye gøy! Dessuten har du alltid muligheten til å utfordre deg selv. Og alle opplevelsene vi deler, samt det å sprenge grenser sammen, gjør klassen veldig sammensveisa! Tilhørigheten du får her er virkelig noe alle bør få oppleve.

Læreren er fantastisk engasjert og kunnskapsrik. Det er en perfekt blanding av å prøve forskjellige spennende aktiviteter som rafting, kiting og via ferrata, og det å fordype seg på enkelte områder så man har kompetanse og ferdigheter til å drive med det på egenhånd senere, som feks klatring og topptur. Dermed kan du dra nytte av det du lærer på linja resten av livet!

Trym Jalling

E-sport

2017-2018

Esportlinja på Toppen har gitt meg 2 uforglemmelige år hvor jeg har utviklet meg på personlig nivå og som en lagspiller. Jeg har fått bryne meg på det høyeste nivået i Norge, dratt på turneringer/arrangement i utlandet og fått veiledning fra profesjonelle trenere. Det blir noe helt annet å spille på lag når du også omgås de du spiller med, borte fra pcen. Det blir mer personlig og lettere å jobbe sammen.

Alexander Paulsen

Musikkproduksjon

2018-2019

Å gå på denne linja var helt fantastisk! Med en svært engasjert og dyktig lærer, samt fri tilgang til klasserommet nesten døgnet rundt – fikk jeg gjort mye. Det er herlig å kunne være i ett kollektiv av folk som brenner for den samme lidenskapen som meg. Jeg ble også mye mer sikker på meg selv og musikken min, og ikke minst har jeg fått venner som varer livet ut.

Sivert Kvålsvoll

Musikk

2023-2024

På linja MUSIKK får man virkelig prøve seg på alt man har lyst til! Vi tester ut mange forskjellige sjangre og ensembler, og vi får prøve oss på flere instrumenter hvis vi har lyst til det! Vi har også stor valgfrihet når det gjelder konserter, både de vi setter opp selv og de vi skal se. Det er veldig fint at vi får være med på å påvirke innholdet på linja på denne måten.

Josefine Kiara Astrup

Skuespiller - film og teater

2020-2021

Er det ett sted i mitt liv jeg har opplevd å virkelig kunne slippe meg løs, var det på teaterlinja på Vefsn folkehøgskole. Det var et år med utrolige mengder lek, læring, samarbeid og kreativitet. Med verdens beste lærere og fantastiske venner skapte vi våre unike sceniske utrykk og vokste sammen i herlig boble med latter, kos, utvikling. Og det på en skole hvor det også er rom for å prøve andre ting, hva enn det måtte være. Ett fristed, et sted å høre hjemme.

Marie Rognli Rodahl

Kreativ MIX

2021-2022

På Toppen har jeg fått dyrket nye og gamle interesser og fått opplevelser jeg vil se tilbake på med stor glede. Folkene i rundt meg har bidratt til gode samtaler og lært meg ting jeg tar med meg i livet. Nordlyset er et stort pluss!

Linjeturen går til...

SEOUL, SØR KOREA

Les mer

Er du klar for en spennende studietur som vil åpne øynene dine for en helt ny verden av gaming og kultur? Velkommen til Seoul, Sør-Korea!

E-sport i Sør- Korea er som langrenn i Norge, og i Sør- Korea har de drevet med nasjonale sendinger på offentlig TV i snart 20 år. De har spillerakademi som får statsstøtte,  og var de første til å anerkjenne E- sport som offisielt yrke allerede i 2000.

Siden 1960 har de arrangert store tv/pc-spill turneringer i Sør-Korea. Dette er en kultur som virkelig anerkjenner gaming og gamere. Derfor reiser vi på E-sprotlinja selvsagt hit.

Siden slutten av 90-tallet har internettkafeer vært populære i Sør-Korea. Her har unge mennesker kunnet spille en time gratis, henge med venner og konkurrere. I dag er det over 25,000 såkalte PC Bangs i landet! Tilgjengeligheten og fravær av stigma har ført til det vi i dag kjenner som E-sportens mekka.

Hva mer kan du oppleve på denne turen? Vi reiser til Seoul når kirsebærtrærne blomstrer. Det sier seg selv at det er fotovennlig. Vi spiser koreansk street food, besøker Kwangjang Market, og selvfølgelig besøker vi LOL Park Seoul hvor vi kan oppleve League of Legends Hall of Fame! Elevene får selvsagt være med å bestemme hvilke aktiviteter denne turen skal inneholde. Kort sagt, en studietur til Seoul er den perfekte opplevelsen for alle e-sportelskere som ønsker å utforske en ny kultur sammen med gode venner.

Søk på Vefsn Folkehøgskole

Linjelærere

Kevin André Fagerheim

Lærer E-sport

Fra TV-spill som Tekken og Fifa sammen med kompisene i barndommen til COD, League of Legends, Overwatch og WoW i mer voksen alder, er Kevin nå ivrig lærer på Esport. Med bachelor - faglærerutdanning i kroppsøving og idrettsfag i tillegg, har han mye å tilføre linja både sportslig og som menneske. Kevin er opptatt av at elevene skal ha det godt og bli sett, uansett bakgrunn.

Ved å klikke på "Aksepterer", godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.