VALGFAG

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

På Vefsn har du muligheten til å velge mellom X valgfag, og X storvalgfag.

TRENING HELSE LIVSSTIL

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? På Trening – Helse – Livsstil har vi det artig og trening er gøy. Det gjør noe med resultatene.

SKI OG SNØ

Snø og ski er et praktisk og teoretisk valgfag med fokus på snø. Vi går på turer og blir bedre kjent med snøens oppbygging og forsøker å finne den beste snøen for oss som gruppe å kjøre i.  Vi går i dybden på snøens egenskaper og lærer å tolke vær og snøforhold til vår fordel.

Du trenger ski med feller – Toppturutstyr, splitboard evt. Fjellski med feller. I valgfagsuka.

FRILUFTSLIV HØSTTUR

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiske mulig i Stavvatnet. Deltakeravgift 300,-

YOGA OG MINDFULNESS

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

SKRIVEVERKSTED

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

INNEBANDY

Liker du ballsport med høyt tempo er dette valgfaget for deg. Det blir litt teknikktrening, men mest spill. Vi spiller kamper mot lokale lag.

KLATRING

Du får grunnopplæring i klatring og sikringsteknikk på topptau. Vi har variasjon ut fra gruppas nivå, og vi gjør økter med klatreteknikk, lekbaserte øvelser, enkel ruteskruing. Topptau- isklatring med isøkser (værforbehold). Muligheter for «topptaukort» (avgift 200,-). I valgfagsuka.

JUDO

Både for nybegynnere og viderekomne. Supert for de som trenger å få brukt kroppen, og for de som liker litt action og moro. Pris 200,-

BALLSPILL

Vi spiller det det er interesse for, så lenge det inkluderer en ball. Fotball, håndball, volleyball, innebandy, basketball og baseball. Litt teknikktrening, men mest spill. I valgfagsuka.

VOLLEYBALL

Vi øver i basisferdigheter i volleyball, og gjør øvelser mot spillets faser (ulike server, mottak og angrep).  Teknikktrening, men mest spill.

Alle er velkomne, uavhengige av nivå!

STRIKKING

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Du får hjelp og oppmuntring underveis. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

SUNT OG GODT

Et valgfag for deg som liker å leve sunt. Du vil, sammen med våre dyktige kokker, lære å lage god og næringsrik mat. Og ikke minst spise den etterpå! Nyttige kunnskap det er godt å kunne for deg som trener eller til du skal flytte for deg selv. Pris 200,-

KLATRING MED SIKRINGSKURS

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. På slutten av perioden får du mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort. Kursavgift 200,-. For Brattkort 200,- i tillegg.

MUSIKKPRODUKSJON

Her lærer du deg den grunnleggende kunnskapen som skal til for å kunne produsere eller ta opp egen musikk. I valgfagsuka.

DANS

Vi leier inn dansepedagoger fra Balance dansekompani for å gi deg litt ekstrakrydder i valgfaget. Ulike stilarter etter ønske, men for det meste rytmisk/moderne. Avsluttes med en visning for de andre elevene.

TRADISJONSMAT

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord. Det blir både baking, steking og koking, og mest sannsynlig mange ting du aldri har gjort før. I valgfagsuka.

FOTBALL

Savner du å spille fotball er dette valgfaget ditt. Det blir litt teknikktrening, men mest spill. Vi spiller kamper mot lokale lag og deltar på turneringer.

REDESIGN

Det er både smart og trendy å lære seg å sy om klær eller gjenbruke tekstiler. Vi går på brukthandel eller finner ting fra egen garderobe, som vi tryller om til noe nytt.

HØSTING

Her skal vi ut i naturen! Å høste av naturen er både bærekraftig og sunt. Vi tar vare på bær i hager og grønnsaker som sorteres bort. Vi høster vekster i skogen og lærer å tilberede råvarene sammen med kokkene på kjøkkenet - til glede for alle på skolen.

KAJAKK

Har du padlet havkajakk før eller har lyst til å lære deg? Forholdene for padling er fantastiske her på Helgeland.

PHOTOSHOP

Her får du innføring i både grunnleggende og avanserte verktøy og teknikker for å kunne gjøre det du ønsker med bilder. I valgfagsuka.

HUNDESTELL

Bli med ut i hundegården! Her får du muligheten til å bli kjent med de ulike sidene av å ha hund. Foring, stell, treningsmetoder og mye kos.

BARISTA

Her får du nerde i kaffefaget. Du lærer mer om prosessen fra kaffebønner til smaksopplevelser, og du får lære deg alt fra håndbrygging, espressobaserte drikker og Latte Art. Dette valgfaget driver studentcafeen vår, så du får god tid til å perfeksjonere kunsten. Vi samarbeider med byens baristaer.

TEGNING OG MALING

Liker du å tegne og male, eller har du lyst å hente frem en kreativ glede du hadde som barn? Vil du drodle og utforske form? Da kan dette valgfaget gi en liten gnist i igjen.

Du får leke deg med kull, kritt, blyant, tusj, i ulike formater og med ulike motiv. Du vil få prøve deg på ulike maleteknikker og fargebruk. Her får du veiledning til å finne ditt særpreg og din strek.

TA BRA BILDER

Lyst å imponere med bildene dine? Lær deg grunnleggende teknikker for å ta bra bilder. Eksponering, perspektiv, komposisjon, motiv, dybde osv. Både for mobilkamera og andre typer kamera.

NATURFOTO

Vi bor i et område med ubegrensede muligheter til å få tatt flotte bilder av naturen. Bli med ut og lær deg hvordan du skal forevige minner fra dine beste naturopplevelser.

LAG DIN EGEN KNIV

Lær å lage din egne kniv fra begynnelse til slutt. Hvor stilig er ikke det å kunne dra fram en kniv du har laget selv, når du skal spikke pølsepinner på tur?

KREATIV SCRAPPING

Lær deg å lage de fineste kort og invitasjoner, med personlig preg og som alle blir imponerte av å få. Kr.100,-

MIN HISTORIE I FAMILIEN

Lyst å se nærmere på hvem du er? Med utgangspunkt i deg selv, finner vi fram til historier og hendelser i familien.

ØLBRYGGING

Her kan du lære deg kunsten å brygge øl. Vi lærer alt fra renhold og kjemiske prosesser til mesking, tapping og karbonering. Kr. 200,-

TRADISJONSDANS

Lyst å lære deg noen tradisjonelle dansearter? Vi setter på musikken og svinger oss rundt med "gammeldans" (vals, polka, reinlender osv), swing og salsa.

Med forbehold om endringer. Nye og spennende valgfag kan komme til underveis. 

Storvalgfag

Et storvalgfag har litt flere timer og går over to semestre. Til høsten kan du velge å bli med på å sette opp en produksjon og reise på turné.

KLUBBKVELD FOR ANDRE

Gjennom dette valgfaget får du sjansen til å bidra for andre. Vi arrangerer tilrettelagte aktivitets-kvelder for personer med funksjonsvariasjon. Her har vi fokus på samvær og glede!

ÅRBOK

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

TEATER

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det. I valgfagsuka.

BAND

Spill i band sammen med andre musikkglade elever.

Vi øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For alle som har spilt litt før og vil spille litt mer.

AKTIVITETSVENN

Et valgfag hvor du kan dra nytte av det du liker og har av interesser for å gjøre hverdagen trivelig og meningsfull for hjemmeboende mennesker med demens. Ta en kopp kaffe, strikke, musikk, gå en tur eller prate kan være virkemidler for få et lyspunkt i hverdagen.

TA OPP FAG

Hvis du har noen karakterer du ønsker å forbedre eller noen fag du har strøket i, så kan du får tid og veiledning til det.

Dette er et selvstudium, men vi hjelper deg å finne læremidler, lage og følge fremdriftsplaner, samt gir deg rådgivning om hvilke arbeidsformer som passer deg.  Som privatist er det kostnader knyttet til oppmelding til eksamen.

KOR

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang. Friskt repertoar. Konserter på skolen og for inviterte.

Ved å klikke på "Aksepterer", godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.