Forberedelse til førstegangstjenesten

Linja for deg som:

 • skal inn i forsvaret etter jul
 • har lyst å forberede deg til førstegangstjenesten
 • vil bli tøffere og tryggere på deg selv
 • ønsker å komme i bedre form før rekruttskolen
 • vil utvide din kapasitet under trygge rammer og oppleve folkehøgskolelivet

Om linja

På dette halvårskurset får du fysisk og mental trening, og du får øvd deg på å bo tatt sammen med andre.

Når du skal inn i forsvaret kreves det en viss robusthet, både mentalt og fysisk. Forsvaret anbefaler at du forbereder deg, og at du prioriterer fysiske forberedelser og fysisk trening høyt – LINK til forsvarets side. På Toppen legger vi opp et målrettet treningsprogram som gjør deg i stand til å klare de fysiske kravene i forsvaret.

Mosjøen ligger i en heimevernskommune og det er en stor fordel. Vi har muligheten til å benytte oss av øvingsfelt og kompetanse tilknyttet Drevjamoen leir, som er base for trening og øving av enheter i Heimevernet. I tillegg får du muligheten til å bli bedre kjent med seg selv, bo på internat og oppleve folkehøgskolelivet. Du får fylt opp opplevelseskontoen med erfaringer som vil ruste deg mentalt.

Hva gjør vi?

Helgeland er det perfekte utgangspunkt for aktivitet og spennende utfordringer. Vi samarbeider med flere lokale aktører for å få til et opplegg på linja som er variert og spennende. For eksempel kan vi nevne River North og Hi North. Vi henger også ofte sammen med de andre aktive linjene på skolen.

Du vil selv ha påvirkning på hvordan dette semesteret blir, og hvor mange ting får du realisert. Vi legger opp treningsøktene ut fra ditt nivå og ditt behov, og det vil gjøre deg bedre rustet til førstegangstjenesten.

Aktiviteter på linja

For å gå på denne linja trenger du bare være motivert for å bli med og si JA. Det vil gjøre deg til en modigere utgave av deg selv, og du vil bedre rustet for framtiden.

Camp Toppen

Ulike utfordringer som skal løses som gruppe og som enkeltpersoner. Noe vil være på skolens område, men andre ganger har vi opplegg i felt som ligger utenfor.

Toppturer

Helgeland har de fineste fjellene, og vi kan velge mellom klassikere som De Syv Søstre til fots og lokale turer med god skikjøring. De lave, men spisse kystfjellene er også utrolig flotte. Vi har en teoretisk innføring i skredlære sammen med friluftslinjene, slik at vi lærer å ta trygge turvalg i praksis.

Under åpen himmel

Vi satser på flere overnattingsturer med ulikt innhold, og ingenting er som å sove under åpen himmel i Nordnorge.

Rafting

Bli med på Rafting med River North. Vefsnavassdraget har fantastiske forhold for rafting og elvepadling, og det kan du bare glede deg til. Passer alle nivåer.

3 dagers overlevelsestur

Vi pakker sekken og legger ut på en lengre tur der vi legger inn øvelser med kart og kompass, og får erfaring med å takle naturen og fungere godt sammen ute på tur over tid.

Andre aktiviteter

Vi har også en rekke andre aktiviteter på linja som ikke faller direkte under noen kategori. For eksempel grottevandring i Øyfjellgrotta, ulike lagkonkurranser, teambuilding, samspill og samhandling.

 • Gruppepsykologi
 • Kommunikasjon
 • Om egne styrker og svakheter
 • Selvforsvar
 • Førstehjelp og krisehåndtering

Samarbeid

Mosjøen ligger i en heimevernskommune og det er en stor fordel. Vefsn Folkehøgskole har muligheten til å benytte oss av øvingsfelt og kompetanse tilknyttet Drevjamoen leir, som er base for trening og øving av enheter i Heimevernet.

Vi har også mange aktiviteter sammen med andre linjer på skolen f.eks. Idrett/ Friluftsliv og Friluftsliv LETT. Vi drar til Hemavan eller Grong og står på ski i lag, felles overnattingsturer, aktivitetsdager og idrett. Vi er også veldig åpne for at du kan være med litt på en annen linje iblant.

Vi har også flere samarbeidspartnere utenfor skolen som er med på å gi oss mange opplevelser og utfordringer.

Pris
 • Innmeldingspenger 2.500,-
 • Grunnbeløp 51.150,- Dekker felleskostnader, mat og boutgifter for høstkurset.
 • Linjekostnader 9550,- dekker alle kostnader på linja, materiell og studietur til Lofoten. Prisen varierer noe mellom linjene.

Halvårs høst

kr. 59.340,-

Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som vil bo i de nye internatene betaler 2500,- mer i oppholdspenger for høsten
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Tilrettelegging

Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.

Anna Skjelde Brunborg

Friluftsliv lett

2016 - 2017

Året på Toppen er garantert den finaste reisa i mitt liv så langt. Eit år fylt med glede, meistringskjensle, lærdom, latter, nordlys som tar pusten frå kvar og ein, personleg utvikling og mykje, mykjemeir!
Folkehøgskule formar menneske, tryggheit, men ikkje minst livslange vennskap.

Guro Solli Grønningsæter

Idrett og friluftsliv

2021 - 2022

Hausten på Idrett og Friluftsliv har verkeleg stått til forventningane! Eg har fått gjort mykje av det eg likar frå før, samstundes som eg har fått utfordra meg sjølv med nye og varierte aktivitetar. Vi har engasjerte lærarar som gjer alt for at vi skal ha det bra, noko som gjer at vi kan vakne kvar morgon og glede oss til ein ny dag.

Katrina Munns

Fjellsport og kajakk

2021 - 2022

På denne linja vil du aldri kjede deg, for vi gjør så utrolig mye gøy! Dessuten har du alltid muligheten til å utfordre deg selv. Og alle opplevelsene vi deler, samt det å sprenge grenser sammen, gjør klassen veldig sammensveisa! Tilhørigheten du får her er virkelig noe alle bør få oppleve.

Læreren er fantastisk engasjert og kunnskapsrik. Det er en perfekt blanding av å prøve forskjellige spennende aktiviteter som rafting, kiting og via ferrata, og det å fordype seg på enkelte områder så man har kompetanse og ferdigheter til å drive med det på egenhånd senere, som feks klatring og topptur. Dermed kan du dra nytte av det du lærer på linja resten av livet!

Trym Jalling

E-sport

2016 - 2018

Esportlinja på Toppen har gitt meg 2 uforglemmelige år hvor jeg har utviklet meg på personlig nivå og som en lagspiller. Jeg har fått bryne meg på det høyeste nivået i Norge, dratt på turneringer/arrangement i utlandet og fått veiledning fra profesjonelle trenere. Det blir noe helt annet å spille på lag når du også omgås de du spiller med, borte fra pcen. Det blir mer personlig og lettere å jobbe sammen.

Alexander Paulsen

Musikkproduksjon

2017 - 2018

Å gå på denne linja var helt fantastisk! Med en svært engasjert og dyktig lærer, samt fri tilgang til klasserommet nesten døgnet rundt – fikk jeg gjort mye. Det er herlig å kunne være i ett kollektiv av folk som brenner for den samme lidenskapen som meg. Jeg ble også mye mer sikker på meg selv og musikken min, og ikke minst har jeg fått venner som varer livet ut.

Sivert Kvålsvoll

Musikk

2022 - 2023

På linja MUSIKK får man virkelig prøve seg på alt man har lyst til! Vi tester ut mange forskjellige sjangre og ensembler, og vi får prøve oss på flere instrumenter hvis vi har lyst til det! Vi har også stor valgfrihet når det gjelder konserter, både de vi setter opp selv og de vi skal se. Det er veldig fint at vi får være med på å påvirke innholdet på linja på denne måten.

Josefine Kiara Astrup

Skuespiller - film og teater

2019 - 2020

Er det ett sted i mitt liv jeg har opplevd å virkelig kunne slippe meg løs, var det på teaterlinja på Vefsn folkehøgskole. Det var et år med utrolige mengder lek, læring, samarbeid og kreativitet. Med verdens beste lærere og fantastiske venner skapte vi våre unike sceniske utrykk og vokste sammen i herlig boble med latter, kos, utvikling. Og det på en skole hvor det også er rom for å prøve andre ting, hva enn det måtte være. Ett fristed, et sted å høre hjemme.

Marie Rognli Rodahl

Kreativ MIX

2020 - 2021

På Toppen har jeg fått dyrket nye og gamle interesser og fått opplevelser jeg vil se tilbake på med stor glede. Folkene i rundt meg har bidratt til gode samtaler og lært meg ting jeg tar med meg i livet. Nordlyset er et stort pluss!

Søk på Vefsn Folkehøgskole

Kurslærere

Asbjørn Daniel Davis

Lærer Friluftsliv LETT og Forberedelse til førstegangstjenesten

Asbjørn har jobbet mange år med friluftslivsundervisning, men han er minst like gira som elevene om ikke mer. Han er utdannet friluftslivslærer, men har også studert geografi og idrettsfag. Asbjørn har klatret i mange år, og er Klatreinstruktør Sport NF, Klatreleder Inne NKF, og Trener 1 NKF. Når det er for vått til å klatre, er det kajakkpadling som er gjelder. Med nest høyeste nivå i Norge (Turleder HAV NPF) og i Storbritannia (BCU 4 * Leader tr.) er han en kompetent padleinstruktør, med erfaring fra korte og lange padleturer i inn og utland. Vintertid liker han å klatre is, gå på enkle toppturer, snøkiting, gå med ski og pulk innover i fjellet, eller ta en kort tur i nærområdet for å fyre vinterbål.

Ulf Langmo

Undervisningsleder og Lærer på Idrett og Friluftsliv og Forberedelse til førstegangstjenesten

Har allsidig bakgrunn innen idrett og friluftsliv. Bachelor i Idrett fra Høgskolen i Telemark. Tilleggsutdanning i kajakk, ski og bre fra Idrettshøgskolen og Høgskolen i Sogn og Fjordane. I tillegg har han høgskoleutdanning i samfunnsfag fra høgskolen i Bodø. Han har tidligere jobbet med barneidrett, vært kulturkonsulent og prosjektleder innen idrett og friluftsliv i Vefsn kommune. Ulf har også et engasjement som klubbveileder i Nordland Idrettskrets. Fotballtrener med UEFAs B-lisens, div. trenerkurs bla i Innebandy. Også aktiv innen idrett, friluftsliv og jakt.

Ved å klikke på "Aksepterer", godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.