Fjellsport og kajakk

Linja for deg som:

 • Vil ha et intenst og actionfylt år
 • Liker å være i aktivitet og utfordre deg selv
 • Vil mestre naturens mangfold
 • Tenker at mektig nordnorsk natur er stedet å gjøre det

Om linja

Her har vi tilgang på det meste rett utenfor døra. Vi tilpasser opplegget på linja til været og forholdene som sånn at vi kan få med oss de beste opplevelsene. Du trenger ingen forkunnskaper for å gå på linja, men må stille med god innstilling til å hive deg ut i nye utfordringer!

Vi starter høsten med grunnkurs i hav og elvepadling. Vefsna- vassdraget er et av Norges beste for padling, og du vil få prøve både rafting og elevepadling her. Vi utforsker også de mindre elvene i nærområdet.

Innen Fjellsport har vi et mangfold av aktiviteter å velge mellom. Vi går på toppturer, kiter på snøen, går Via Ferrata og klatrer sportsklatring. Vi sover stort sett på skolen eller i hytter, men du vil også få prøve overnatting i telt og snøhule!

Vi har masse utstyr på skolen, men toppturutstyr og bekledning må du stille med på egenhånd. Se pakklisten for nærmere informasjon.

Innen alt vi gjør, i kajakk og på fjellet, starter vi fra scratch. Du trenger med andre ord ingen forkunnskaper – her holder det at du er gira på en utfordring. Vi har stort fokus på risikohåndtering, redningsteknikker og å gjøre gode og trygge valg. Vi ønsker å gi deg den kompetansen og tryggheten du trenger slik at du etter skoleåret kan ta med venner og dra på tur på egenhånd.

Hva gjør vi?

Helgeland er et eldorado for friluftsliv. Høye fjell, dype daler, fossende elver, store isbreer, uberørte nasjonalparker, Nordlys, og Norges fineste kajakkskjærgård med titusenvis av holmer og skjær i havgapet – alt og litt til, mindre enn en time unna skolen. Hit kommer friluftslivsentusiaster fra hele verden for å oppleve nordnorsk natur.

Sør for byen ligger to nasjonalparker. Børgefjell med strake vidder og ørretvann, og Lomsdal-Visten, hvor du kanskje finner Norges minst berørte natur. På vinteren kan vi velge mellom toppturer med spektakulær utsikt i spisse kystfjell eller velge sikker pudderkjøring mot svenskegrensa. Vi drar også gjerne mot Sverige for å stå på ski når det er dårlig snø i det lokale trekket, eller kiter på de islagte vannene. Når været er dårlig benytter vi klatreveggen i byen eller finner på noe sprell sammen med de andre klassene.

Det ekstra fine med alle valgmulighetene er at du får være med å diskutere hvilke turer vi skal ta. Her er det gode muligheter for å påvirke året til å bli det beste for deg! Det er også lett for deg som vil utforske omgivelsene på egen hånd – kanskje du vil låne havkajakkene på ettermiddagstid eller dra på hyttetur med vennene dine?

Aktiviteter på linja:

Som elev er du selv med på å forme innholdet på linja. Men samtidig som innholdet varierer fra år til år, vil det være noe som er likt.

Elvekajakk

Området rundt Mosjøen har noen av verdens beste padleelver. Vi begynner på rolige partier før vi drar i tøffere elver. Vi drar på rafting og speider på Auster Vefsna før vi tar kajakkene opp og padler den selv. I en elvekajakk kommer du nærmere vannet enn en stor raft, og du styrer selv det som skjer. Du får med andre ord mer egen utfordring og mestring. Vi bruker i tillegg mye tid på sikkerhet, å lese elv og grunnleggende teknikker. Du vil også få prøve surfing i kajakk, noe du definitivt kan glede deg til!

Havkajakk

Skolen er ved sjøen, og vi har egne kajakker. Det vil si at du kan padle så mye du vil dette året. Du får Våttkort med Grunnkurs og vi øver på forskjellige redningsteknikker. På vinteren drar vi i basseng og trener på eskimorulla.

Toppturer

Om vinteren går vi med toppturutstyr for å finne god skikjøring. På høsten går vi toppturer til fots. Vi kan velge mellom klassikere som De Syv Søstre til fots og lokale turer med god skikjøring. De lave, men spisse kystfjellene er også utrolig flotte. Vi har en teoretisk innføring i skredlære, men vi er mest opptatt av å være ute i terrenget for å lære å ta trygge turvalg i praksis. Det er også morsomt å kunne vite hvor pudderen ligger, bare ved å vurdere været som har vært.

Kiting

Vi har egne kiter og skiseil på skolen og drar ut når forholdene er best. Du får opplæring i å gjøre kiten klar, hvordan å velge områder og værforhold. Etter litt trening, kan du suse bortover på egenhånd på ski eller snowboard.

Klatring

Du får kurs i å sikre med taubrems og mulighet til å få Brattkort. Vi klatrer innendørs, ute på det lokale klatrefeltet. Når bergveggene nære skolen blir isfylt på vinteren klatrer vi med stegjern og isøkser.

Samarbeid

Vi har også mange aktiviteter sammen med andre linjer på skolen f.eks. Idrett/ Friluftsliv og Friluftsliv LETT. Vi drar til Hemavan eller Grong og står på ski i lag, felles overnattingsturer, aktivitetsdager og idrett. Vi er også veldig åpne for at du kan være med litt på en annen linje iblant. Vær med Idrett på Squash, Friluftsliv på båltur – eller kanskje du vil spille i band med musikklassen?

Andre aktiviteter

Vi har også en rekke andre aktiviteter på linja som ikke faller direkte under noen kategori. For eksempel grottevandring i Øyfjellgrotta, og hundekjøring på Sjåmoen.

Pris
 • Innmeldingspenger 2.500,-
 • Oppholdspenger 87.070,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 10.230,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs

kr. 131.500,-*

Halvårs høst 2024

kr. 60.350,-

Halvårs vår 2025

kr. 73.650*

*Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Utstyr på linja
  Skolen har en godt utstyrt friluftslivsavdeling, og på linja disponerer vi blant annet:
 • Tørrdrakter og våtdrakter
 • Havkajakker, årer etc.
 • Elvekajakker, årer, etc.
 • Klatreutstyr, tau, seler, sko, +++
 • Kiter og skiseil
 • Soveposer og liggeunderlag
 • Skredutstyr
 • Pulker

Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på Musikk, der sammensetningen av instrumenter kan ha noe å si. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Tilrettelegging

Enkelte aktiviteter vi gjør på linjen kan vi tilrettelegge for enkelte fysiske utfordringer om det er kompatibelt med linjens innhold. Ta kontakt med oss for å høre hva vi kan gjøre for å tilrettelegge for dine behov. Vi kan også finne alternative løsninger om aktivitetene er for omfattende, for eksempel ved hospitering på andre linjer når aktiviteten ikke er gjennomførbar.

Anna Skjelde Brunborg

Friluftsliv lett

2016 - 2017

Året på Toppen er garantert den finaste reisa i mitt liv så langt. Eit år fylt med glede, meistringskjensle, lærdom, latter, nordlys som tar pusten frå kvar og ein, personleg utvikling og mykje, mykjemeir!
Folkehøgskule formar menneske, tryggheit, men ikkje minst livslange vennskap.

Guro Solli Grønningsæter

Idrett og friluftsliv

2021 - 2022

Hausten på Idrett og Friluftsliv har verkeleg stått til forventningane! Eg har fått gjort mykje av det eg likar frå før, samstundes som eg har fått utfordra meg sjølv med nye og varierte aktivitetar. Vi har engasjerte lærarar som gjer alt for at vi skal ha det bra, noko som gjer at vi kan vakne kvar morgon og glede oss til ein ny dag.

Katrina Munns

Fjellsport og kajakk

2021 - 2022

På denne linja vil du aldri kjede deg, for vi gjør så utrolig mye gøy! Dessuten har du alltid muligheten til å utfordre deg selv. Og alle opplevelsene vi deler, samt det å sprenge grenser sammen, gjør klassen veldig sammensveisa! Tilhørigheten du får her er virkelig noe alle bør få oppleve.

Læreren er fantastisk engasjert og kunnskapsrik. Det er en perfekt blanding av å prøve forskjellige spennende aktiviteter som rafting, kiting og via ferrata, og det å fordype seg på enkelte områder så man har kompetanse og ferdigheter til å drive med det på egenhånd senere, som feks klatring og topptur. Dermed kan du dra nytte av det du lærer på linja resten av livet!

Trym Jalling

E-sport

2016 - 2018

Esportlinja på Toppen har gitt meg 2 uforglemmelige år hvor jeg har utviklet meg på personlig nivå og som en lagspiller. Jeg har fått bryne meg på det høyeste nivået i Norge, dratt på turneringer/arrangement i utlandet og fått veiledning fra profesjonelle trenere. Det blir noe helt annet å spille på lag når du også omgås de du spiller med, borte fra pcen. Det blir mer personlig og lettere å jobbe sammen.

Alexander Paulsen

Musikkproduksjon

2017 - 2018

Å gå på denne linja var helt fantastisk! Med en svært engasjert og dyktig lærer, samt fri tilgang til klasserommet nesten døgnet rundt – fikk jeg gjort mye. Det er herlig å kunne være i ett kollektiv av folk som brenner for den samme lidenskapen som meg. Jeg ble også mye mer sikker på meg selv og musikken min, og ikke minst har jeg fått venner som varer livet ut.

Sivert Kvålsvoll

Musikk

2022 - 2023

På linja MUSIKK får man virkelig prøve seg på alt man har lyst til! Vi tester ut mange forskjellige sjangre og ensembler, og vi får prøve oss på flere instrumenter hvis vi har lyst til det! Vi har også stor valgfrihet når det gjelder konserter, både de vi setter opp selv og de vi skal se. Det er veldig fint at vi får være med på å påvirke innholdet på linja på denne måten.

Josefine Kiara Astrup

Skuespiller - film og teater

2019 - 2020

Er det ett sted i mitt liv jeg har opplevd å virkelig kunne slippe meg løs, var det på teaterlinja på Vefsn folkehøgskole. Det var et år med utrolige mengder lek, læring, samarbeid og kreativitet. Med verdens beste lærere og fantastiske venner skapte vi våre unike sceniske utrykk og vokste sammen i herlig boble med latter, kos, utvikling. Og det på en skole hvor det også er rom for å prøve andre ting, hva enn det måtte være. Ett fristed, et sted å høre hjemme.

Marie Rognli Rodahl

Kreativ MIX

2020 - 2021

På Toppen har jeg fått dyrket nye og gamle interesser og fått opplevelser jeg vil se tilbake på med stor glede. Folkene i rundt meg har bidratt til gode samtaler og lært meg ting jeg tar med meg i livet. Nordlyset er et stort pluss!

Linjeturen går til...

ALPENE

Les mer

Søk på Vefsn Folkehøgskole

Kurslærere

Jonas Løøv

Lærer Fjellsport og Kajakk

Jonas har ikke vært i Mosjøen veldig lenge, men er snart fullblods nordlending. Han er utdannet med bachelor i friluftsliv og en mastergrad i idrettsvitenskap fra Høgskolen på Vestlandet. Han har jobbet som elv- og havpadleinstruktør i flere år, og har tidligere også jobbet i barnevernet og i grunnskolen. På fritiden er han aktiv på snowboard, toppturer og stisykling. Har en sterk faglig interesse for friluftslivsveiledning og pedagogikk.

Ved å klikke på "Aksepterer", godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstedets navigering, analysere bruken av nettstedet og hjelpe til med markedsføringstiltakene våre. Se våre retningslinjer for informasjonskapsler for mer informasjon.