fbpx

VALGFAG

Utvid horisonten…

Vil du prøve noe du aldri har prøvd før?
Lære mer om noe du allerede kan mye om?
Gjøre noe for å heve kompetansen din?

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Elev sitter i skibakken og smiler med armene opp i være. Hun har på snowboard.

Ski og snø

Snø og ski er et praktisk og teoretisk valgfag med fokus på snø. Vi går på turer og blir bedre kjent med snøens oppbygging og forsøker å finne den beste snøen for oss som gruppe å kjøre i.  Vi går i dybden på snøens egenskaper og lærer å tolke vær og snøforhold til vår fordel.

Du trenger ski med feller – Toppturutstyr, splitboard evt. Fjellski med feller. I valgfagsuka.

SJAKK

Det er vel selvforklarende, men vi møtes for å spille sjakk sammen. Både for nybegynnere og viderekomne. Samarbeid med sjakklubben i byen.

FRILUFTSLIV HØSTTUR

Overnattingstur til Stavassgården, som er selve hovedinngangsporten til Lomsdalen-Visten nasjonalpark. Vi går tur, lager god mat på bål og hygger oss foran peisen. Båt og fiske mulig i Stavvatnet. Deltakeravgift 300,-

YOGA

Vi roer ned og fokuserer på bevissthet på egen kropp og holdning. Vi jobber med styrke, stabilitet, fleksibilitet og balanse.

SKRIVEVERKSTED

Hvis du er glad i å skrive, og ønsker å finne ditt uttrykk og din stemme, er dette stedet å være. Skriveverksted er en kreativ oase hvor tanke blir til tekst. Inspirasjon og skrivelystgaranti.

INNEBANDY

Vi har noe teknikktrening, men mest spill og moro. I tillegg spiller vi kamper mot lokale lag. 

KLATRING

Du får grunnopplæring i klatring og sikringsteknikk på topptau. Vi har variasjon ut fra gruppas nivå, og vi gjør økter med klatreteknikk, lekbaserte øvelser, enkel ruteskruing. Topptau- isklatring med isøkser (værforbehold). Muligheter for «topptaukort» (avgift 200,-). I valgfagsuka.

JUDO

Både for nybegynnere og viderekomne. Supert for de som trenger å få brukt kroppen, og for de som liker litt action og moro. Pris 200,-

FIFA

Spiller du FIFA? Her kan du få muligheten til å bli en bedre spiller, fokus på turneringer, kamper og ha det gøy sammen med andre.

ÅRBOK

Vi samler inn hyggelig materiale fra året som er fint å minnes senere. Det ender opp i ei minnebok som du får med hjem når vi er ferdige.

BALLSPILL

Vi spiller det det er interesse for, så lenge det inkluderer en ball. Fotball, håndball, volleyball, innebandy, basketball og baseball. Litt teknikktrening, men mest spill. I valgfagsuka.

KOR

For deg som er glad i å synge og har lyst på litt mer enn bare allsang. Friskt repertoar. Konserter på skolen og for inviterte.

TEATER

Intensivt teater med mye moro og visning for de andre elevene i slutten av uka. Ta sjansen og kast deg ut i det. I valgfagsuka.

VOLLEYBALL

Vi øver i basisferdigheter i volleyball, og gjør øvelser mot spillets faser (ulike server, mottak og angrep).  Teknikktrening, men mest spill.

Alle er velkomne, uavhengige av nivå!

BAND

Spill i lag. Lær å kommuniser og utvikle deg gjennom musikk.

Vi øver inn til en konsert som vi spiller for de andre på skolen. For alle som har spilt litt før og vil spille litt mer.

STRIKKING

Du velger selv om du vil strikke eller hekle og hva det skal bli. Vår ekspert gir deg hjelp og oppmuntring. Garn og utstyr må du kjøpe inn selv. En skikkelig trivelig ettermiddagsstund.

MAT PÅ 10 MIN

Her får du lære å lage deilig mat sammen med våre eminente kokker. Og ikke minst spise den etterpå! Nyttige triks og kunster det er godt å kunne til du skal flytte for deg selv. Pris 200,-

KLATRING MED SIKRINGSKURS

I dette valgfaget får du opplæring i klatring. Du lærer grunnleggende klatreteknikk og å sikre en klatrekompis i tau med taubrems. På slutten av perioden får du mulighet til å ta Topptaukort og Brattkort. Kursavgift 200,-. For Brattkort 200,- i tillegg.

Foto, Instagram og markedsføring

Her får du ta mye bilder, dokumentere og eksperimentere med kamera (speilrefleks og egne mobilkamera). Du lærer om lys, komposisjon, kamera-instillinger, redigering og publisering på Instagram.

DANS

Innhold varierer litt fra år til år, avhengig av interesse. For det meste rytmisk/ moderne. Avsluttes med en visning for de andre elevene. Gjennomføres med innleid pedagog/ danser.

TRADISJONSMAT

Vi tar fram de gode, gamle norske oppskriftene og dekker opp til festbord. Det blir både baking, steking og koking, og mest sannsynlig mange ting du aldri har gjort før. I valgfagsuka.

Elev sitter og jobber med musikkproduksjon.

MUSIKKPRODUKSJON

Her lærer du deg den fundamentale kunnskapen som skal til for å kunne produsere eller ta opp egen musikk. I valgfagsuka.

FOTBALL

Litt teknikktrening, men mest spill. Kamper mot lokale lag. Deltagelse på turneringer.

Mange hårstrikk i ulike farger tredd på en arm.

REDESIGN

Det er både smart og trendy å lære seg å sy om klær eller gjenbruke tekstiler. Vi går på brukthandel eller finner ting fra egen garderobe, som vi tryller om til noe nytt.

SPIKKING

Lag deg egen turkopp, kniv og slire, eller grønlandsåre til havkajakkpadling. Enkelte andre «småprosjekter» som tryllestav, småfigurer o.l. kan også jobbes med.

Pris: Kr 200-400 ut fra ditt prosjektets materialbehov.

KAJAKK

Har du padlet havkajakk før eller har lyst til å lære deg? Forholdene for padling er fantastiske her på Helgeland.

SWING

Det er aldri feil å kunne danse swing. For alle som har lyst til å danse, med eller uten erfaring fra før. Vi skal først og fremst ha det moro, samtidig som vi blir bedre dansere.

Photoshop

Her får du innføring i både grunnleggende og avanserte verktøy og teknikker for å kunne gjøre det du ønsker med bilder. I valgfagsuka.

Hånd med blyant som tegner et ansikt.

TEGNING OG MALING

Innføring i ulike tegneblyanter. Vi tegner kroki sammen i ulike varianter. Du velger selv om du vil tegne eller male. Vi tilrettelegger for tegning, akvarellmaling og akrylmaling. I valgfagsuka.

Elev står i båten og holder opp en torsk

FISKE, JAKT, FANGST OG HØSTING

Her skal vi ut i naturen! Lære om fiske, jakt og fangstmetoder, og forhåpentligvis få med oss noe hjem. Vi høster bær og andre vekster, som vi tilbereder sammen med kokkene på kjøkkenet.

Siluett av en person som står i yogaposisjon utenfor Vefsn Folkehøgskole Toppen. Vefsnfjorden i bakgrunnen.

TRENING HELSE LIVSSTIL

Ønsker du et år der du kan forbedre formen samtidig som du nyter folkehøgskolelivet? Har du lenge tenkt at du må komme deg i gang med trening? På Trening – Helse – Livsstil har vi det artig og trening er gøy. Det gjør noe med resultatene.

Elev ute foran Vefsn Folkehøgskole med begge tomlene opp.

TA OPP FAG

Hvis du har noen karakterer du ønsker å forbedre eller noen fag du har strøket i, så kan du får tid og veiledning til det.

Dette er et selvstudium, men vi hjelper deg å finne læremidler, lage og følge fremdriftsplaner, samt gir deg rådgivning om hvilke arbeidsformer som passer deg.  Som privatist er det kostnader knyttet til oppmelding til eksamen.

Klubbkveld på Vefsn Folkehøgskole Toppen med elever og deltakere.

KLUBBKVELD FOR ANDRE

Gjennom dette valgfaget får du sjansen til å bidra for andre. Vi arrangerer tilrettelagte aktivitetskvelder for personer med funksjonsnedsettelser. Her har vi fokus på samvær og glede!

I forgrunnen en jente som koser med en hund. I bagrunnen en jente som står ved et hundespann med to hunder.

HUNDESTELL

Bli med ut i hundegården! Her får du muligheten til å bli kjent med de ulike sidene av å ha hund. Foring, stell, treningsmetoder og mye kos.

I forgrunnen en jente som koser med en hund. I bagrunnen en jente som står ved et hundespann med to hunder.

FOKUS

Dårlig konsentrasjon og behov for en digital detox? Da er dette valgfaget noe for deg! I en herlig miks av teori og praksis, jobber vi målrettet for å gjenvinne fokus og komme i flytsonen.

storvalgfag

Et storvalgfag har litt flere timer og går over to semestre. Til høsten kan du velge å bli med på å sette opp en produksjon og reise på turné.

TURNÉPRODUKSJON

Vil du være med på å sette opp en forestilling, planlegge turné og reise ut på veien. DET er moro! Her finner du ut hva som skal til for å få gjennomført en idé, og få den gode følelsen av å gjennomføre! Pris 400,-

Med forbehold om endringer. Noen ganger kan det være for få søkere til enkelte valgfag, og da får vi ikke startet opp som planlagt. Noen valgfag har ekstra kostnader.

Hvorfor vente? Søk nå!

 

Lånekassen kan hjelpe deg med finansieringen!