fbpx

FRILUFTSLIV LETT

Linja for deg som:

 • Vil være mer ute i naturen, ha god tid og stresse mindre
 • Vil ha et år spekket med latter og gode venner
 • Er opptatt av å kose deg og ha det sosialt på tur
 • Ønsker å drive med friluftsliv, men ikke er så aktiv som du har lyst til
 • Ønsker å lære så mye som mulig om friluftsliv
Et år på Friluftsliv LETT gir deg mange morsomme opplevelser i et trygt og sosialt klassemiljø. Vi drar på turer hvor du får god tid til å nyte opplevelser og stresse ned i skikkelig Nordnorsk natur.

Dette er ikke linja for deg som alltid skal gå lengst, høyest og raskest; her fokuserer vi på å skape de beste turopplevelsene sammen med gode folk. Vi legger igjen tørr turmat hjemme og lager heller ordentlige gourmetmat i naturen.

Du blir tryggere på deg selv, modigere i å gjøre egne valg, og mye mer selvstendig på tur. Etter dette året blir dørstokkmila borte, og det å planlegge turer og pakke sekken for nye eventyr blir en selvfølge.

 

Vill Nordnorsk natur

Helgeland er et eldorado for friluftsliv, med høye fjell, dype daler, fossende elver, store isbreer og uberørte nasjonalparker. Alt dette mindre enn en time unna skolen. Ut mot kysten har vi Norges fineste kajakkskjærgård med sine 30 000 holmer og øyer. Dette er et paradis for havkajakk og toppturer. Sør for byen ligger to nasjonalparker. Lomsdal-Visten er en perle på Helgelandkysten som er kjent for sitt natureventyr. Børgefjell er vår nest eldste og en av våre mest kjente nasjonalparker. Her finner du uberørt villmark med variert dyreliv. Naturen er vill og vakker med sine høye tinder og dype daler. Området er kjent for godt fiske og jakt.

 

Blank
Les mer
Rett nord for byen kan vi sove på spektakulære Rabothytta som ligger ved Nord-Norges høyeste fjell og kanskje aller eldste isbre. Rabothytta er kjent for sitt spesielle utseende og magisk utsikt i solnedgangen. Bak skolen har vi Øyfjellet. Her ligger Nord- Norges første Via Ferrata, som du får prøve en av de første ukene. På vei ned fra Via Ferratan kan du ta Zip Line over elva Vefsna som renner gjennom sentrum.

Til Helgeland kommer friluftslivsentusiaster fra hele verden for å oppleve vår ville nordnorsk natur. Nærheten gjør at vi bare hiver på oss sekken og går – eventyrene venter like ved.

Aktiviteter på linja:

Du får prøve mange ulike aktiviteter som du aldri har prøvd før. Sammen med de andre i klassen får du stor mulighet til å påvirke innholdet på linja. Turer til fots og på ski, padling i skolens nye havkajakker, kjøre hundespann, dra på øyhopping med sykkel, klatre ute og inne, buldre og dra på grottetur. Alt er mulig!

 

Hundekjøring
Lær å kjør hundespann. Opplev vidder sammen med de firbeinte. Linjelærer har to Alaskanhuskys som er linjas maskoter. De blir med på tur og blir din beste turkompis gjennom hele året. Du vil få prøvd snørekjøring med hund, kløving og hundespann. Tenk deg å stå bak på sleden med ivrig hundespann foran og vakker natur. Du vil få muligheten til å jobbe som frivillig under HerringenTrail, hundekjørerløp i Mosjøen.
Toppturer
På sommer og høst går vi toppturer til fots. Vi kan velge mellom klassikere som De Syv Søstre. Helgelandskysten er et eldorado for korte og litt lengre toppturer til fots. Målet er at alle skal klare det, vi går i et rolig tempo og vi sammen skal nyte utsikten. På vinteren spenner vi på oss fjellskiene og velger turer som gir en opplevelse for livet. Vi har fokus på trygge veivalg og fine nedkjøringer med ski i god snø. Du vil lære å ta gode og trygge avgjørelser i vinterfjellet.
Kite
Når du lærer å styre en kite lærer du å kontrollere naturens krefter. Vi har egne kiter og skiseil på skolen og drar ut nor forholdene er best. Etter litt trening kan du suse bortover på egenhånd på ski eller snowboard. Du kan lære av den beste! Linjelærer har vunnet WM i snøkiting og kanskje du kan lære noen triks av henne?
Klatring
Du får kurs i å sikre med taubrems og mulighet til å få Brattkort. Vi klatrer innendørs, ute på det lokale klatrefeltet og drar på linjetur til et klatreeldorado i sør Frankrike. Klatring får deg til å glemme tid og sted. Det å komme seg til topps på en klatrerute gir deg en god følelse – en følelse av mestring.
Tradisjonelt friluftsliv
Enkle fotturer i skog og mark, plukker sopp og bær og hygge oss i lag rundt bålet med Nordlyset dansende på himmelen. Vi lager gourmetmat på tur, Lammelår i kokegrop, sjokoladekake i appelsin og mye mer!Fotturer med sekken pakket og kartet viser veien. Frisk luft, stillhet og mindre stress. Ligge under åpen himmel med el selvlaget gapahuk. Padle kano på fjellvann med fisk på kroken. Ta på fjellskiene og se hvor veien går.Vinterstid blir det igloo, snøhule og mye annet. Friluftsliveventyret venter på deg.
Via Ferata og Zippline
Mosjøen via ferrata er Nord-Norges første!

Bli med oss på en bratt, luftig og spennende opplevelse! Vi garanterer deg gåsehud, kribling i magen og en fantastisk mestringsfølelse på toppen!!

Allternativ vei ned kan du ta ziplinen rett ned i hagen til Nord Norges eldste hotell, Fru Haugans.

Rafting
Vi starter året med å Rafting. Dette blir en våt opplevelse du sent vil glemme. Mariann Sæter, værdens beste padler tar oss med på en tryggt nedover elven.  opplevelse på elva. Det er overhode ikke nødvendig å være tøff eller sterk, men du må være klar for en utfordring!
Grotting
På Helgeland kryr det av Grotter. Her er det flere muligheter for deg som vil ha spennende underjordiske opplevelser. Grotting er for mange en ukjent verden og en ny opplevelse.
Havkajakk
Skolen er ved sjøen, og vi har egne kajakker. Det betyr at du kan padle så mye du vil dette året. I tilleg drar vi på øyhopping på kysten. Ut mot kysten har vi Norges fineste kajakkskjærgård med sine 30 000 holmer og øyer.
Ski og Snowboard
Hemavan – et av Sveriges beste vinterdestinasjoner. På denne turen drar vi sammen med linjene Fjellsport og Idrett ALT. Du bor i velutstyrte leiligheter med bla. Badstue og tilgang på baseng. Det er mange aktiviteter og mye sosialt. Du får tilbud om kurs i Snowboard, Telemark og Alpint.
Pris
 • Innmeldingspenger 2.500,-
 • Oppholdspenger 82.072,-
  Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 9.085,-
  Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs
kr. 114.462,-*

Halvårs høst
kr. 52.984,-

Halvårs vår
kr. 63 003,-*

* Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer.
Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

 

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter.

Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Utstyr på linja
Vi har …..
Opptak
Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester.

Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på WAM Band, der ikke alle kan spille samme instrument. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke.

Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Personlig pakkeliste

Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

På Friluftsliv LETT trenger vi litt ekstra utstyr. Oversikt over dette finner du her:

 

UTSTYRSLISTE FRILUFTSLIV LETT

Året på Toppen er garantert den finaste reisa i mitt liv så langt. Eit år fylt med glede, meistringskjensle, lærdom, latter, nordlys som tar pusten frå kvar og ein, personleg utvikling og mykje, mykjemeir!
Folkehøgskule formar menneske, tryggheit, men ikkje minst livslange vennskap.

 

Anna Skjelde Brunborg

Friluftsliv LETT 2016-17

Linjeturen går til….

FRANKRIKE!

Blank
Les mer >>

Før påskeferien drar vi til en liten landsby i syd Frankrike. Turen går til Correns, en utrolig koselig landsby som ligger i hjertet av Provence. Correns er den første landsbyen i Frankrike som er basert på nesten 100% økologisk landbruk. Vi har teltcamp i gåavstand fra den lille landsbyen. Området rundt landsbyen er grønt, fredelig og innbyr til rolige utflukter. Vi besøker en av Europas beste klatrevegger som ligger i Chateauvert. Klatrefeltet byr på utfordringer slik at alle kan nå nye høyder. Vi lever en uke som ekte franskmenn hvor vi følger deres kultur og levesett. Det blir varierte utflukter med fjellturer i Verdon, paintball, vinsmaking og storbytur til vakre Nice. Og alt dette opplever du sammen med de som nå er blitt dine beste venner.

Vi planlegger en annen linjetur sammen dersom smittesituasjonen gjør at vi ikke kan reise som planlagt.

Asbjørn Daniel Davis

Lærer Friluftsliv Lett

Tlf. 97 61 80 16
asbjorn@vefsnfolkehogskole.no

Asbjørn har jobbet mange år med friluftslivsundervisning, og har sin debut som folkehøgskolelærer. Han er derfor minst like gira som elevene om ikke mer.. Han er utdannet som friluftslivslærer(Bachelor/Master), men har også studert geografi og idrettsfag.  Han har klatret i mange år, mest sportsklatring, trad og litt is de siste årene. Klatreinstruktør Sport NF, Klatreleder Inne NKF, og Trener 1 NKF. Når det er for vått til å klatre, er det kajakkpadling som er gjelder. Med nest høyeste nivå i Norge (Turleder HAV NPF) og i Storbritannia (BCU 4 * Leader tr.) er han en kompetent padleinstruktør med erfaring fra korte og skikkelig lange padleturer i Norge, Skottland, England, Wales og Spania. Vintertid liker han å klatre is, gå på enkle toppturer, snøkiting, gå med ski og pulk innover i fjellet, eller ta en kort tur i nærområdet for å fyre vinterbål.

Send en melding til Asbjørn

12 + 2 =

Ting du kanskje lurer på:

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 

Les mer>>

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

God mat gjør en bra dag enda bedre.

Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

Les mer >>

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>

Andreårselevene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. Andreårselevene tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

Les mer>>

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Er det dyrt?

Hvordan er de andre elevene?

Hvor lang er skoledagen?

Osv....

Les mer>>

Toppen

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 Les mer>>

Å bo her

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

Mosjøen

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.

Les mer >>

Valgfag

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

Fellesfag

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

Fellesskap

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Halvårskurs

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

Studieturer

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

Mange spør om

Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....

Les mer>>

Prosjektperioder

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Siste nytt fra bloggen på Friluftsliv Lett

Hvordan bygger man en iglo?

Å leve med og i snø En fortelling om far og datter på overnattingstur i iglo Ute skinte sola og inne satt vi, det gikk mest i ingenting, surr og vas på elektroniske duppedingser, monotonien blei brutt da Sunniva måtte ut og overnatte i naturen som en del av...

10 ting du kan gjøre hjemme, når du ikke er på Folkehøgskolen!

Alle år er forskjellige, men det at vi måtte sende hjem alle elevene i år grunnet koronaviruset, har vært helt spesielt. Skolen er ikke helt den samme uten elever. Læreren på Friluftsliv Lett ønsker å gi dere 10 tips til hva du kan gjøre når du ikke er på...

Ski og snowboard tur til Hemavan

De aktive linjene; Idrett Alt, Fotball, Fjellsport og Friluftsliv Lett har vært på den årlige turen til Hemavan.  Dette fantastisk fine alpinanlegget ligger i Sverige, et par timers kjøring fra skolen. At vi har dette anlegget så nært skolen er en gave. Vi har hatt 3...

Eplekake på bål

Har du prøvd å lage eplekake på bål? Linja Friluftsliv Lett tok utfordringen med å lage en aldeles nydelig eplekake på turen. Eplekake på bål: 200g smør 200g sukker 4 egg 1ts bakepulver 170g hvetemel...

Er ekte juletre mer miljøvennlig enn kunstig?

Vefsn folkehøgskole har som tradisjon å ha juletrefest for både store og små. Med julegrøt, nisse og et stort juletre. Det har blitt en tradisjon på Toppen at Friluftsliv Lett henter juletre. I media har det vært mye fokus på hva som er det beste for miljøet, ekte...

Hvorfor vente? Søk nå!

 

Lånekassen kan hjelpe deg med finnansieringen!