fbpx

FJELLSPORT OG KAJAKK NEW ZEALAND

Linja for deg som:

 • Vil ha et intenst og actionfylt år.
 • Er glad i å være i aktivitet, å utfordre deg selv og liker adrenalin.
 • Vil gå topptur i nordlys, kite i solnedgang, klatre i fjellet og padle blikkstille hav.
 • Både vil ha spektakulær, Nordnorsk natur og strender på New Zealand.
Et variert tilbud – spisset innen sportslig friluftsliv Vi fokuserer mest på Fjellsport – her er det mye action, spennende turer og fine utsikter. Vi går toppturer, klatrer i fjellet, kiter på viddene, går Via Ferrata og i taulag på isbreer; sover i hytter, telt og snøhule og lærer å kjenne alle fjellets lunefulle sider. Innenfor Kajakk drar vi på nærturer på fjorden og elvene rundt skolen, vi øver på redningsteknikker og eskimorulle i bassenget og drar på øyhopping med havkajakk og telt på Helgelandskysten. Vi begynner året med å dra på rafting i den spektakulære Auster-Vefsna. Når vi har øvd i roligere stryk drar vi tilbake dit i elvekajakk. Innen alt vi gjør, i kajakk og på fjellet, starter vi fra scratch. Du trenger med andre ord ingen forkunnskaper – her holder det at du er gira på en utfordring. Vi har stort fokus på risikostyring, redningsteknikker og å gjøre gode og trygge valg. Vi prøver å gå så dypt inn i de ulike grenene av Fjellsport og Kajakk at du etter et år her er fullstendig selvdrevet og kompetent til å fortsette på egen hånd med vennene dine.
Helgeland er et eldorado for friluftsliv. Høye fjell, dype daler, fossende elver, store isbreer, uberørte nasjonalparker, Norges fineste kajakkskjærgård, Nordlys, titusenvis av holmer og skjær i havgapet, vakre fjell, vidder og daler, elver som bukter seg ned mot sjøen – alt og litt til, mindre enn en time unna skolen. Hit kommer friluftslivsentusiaster fra hele verden for å oppleve nordnorsk natur.

 

Blank
Les mer
Sør for byen ligger to nasjonalparker, med strake vidder og ørretvann i Børgefjell, og kanskje Norges minst berørte natur i Lomsdal-Visten. På vinteren kan vi velge mellom toppturer med spektakulær utsikt i spisse kystfjell eller velge sikker pudderkjøring mot svenskegrensa. Vi drar også gjerne mot Sverige for å stå på ski når det er dårlig snø i det lokale trekket, eller kiter på de islagte vannene på grensa. Når været er dårlig benytter vi gjerne klatreveggen i byen eller drar på bassengtrening med padleklubben. Det ekstra fine med alle disse valgmulighetene er at du får være med å diskutere hvilke turer vi skal ta. Her er det gode muligheter for å påvirke året til å bli det beste for deg! Det er også lett for deg som vil utforske omgivelsene på egen hånd – kanskje du vil låne havkajakkene på ettermiddagstid eller dra på hyttetur med vennene dine?

Aktiviteter på linja:
Toppturer
På sommer og høst går vi toppturer til fots. Vi kan velge mellom klassikere som De Syv Søstre og Nord Norges høyeste fjell, Oksskolten. De lave, men spisse kystfjellene er også utrolig flotte. På vinteren spenner vi på oss Randonee eller telemarkskiene. Du får en liten teoretisk innføring i skredlære, men vi er mest opptatt av å være ute i terrenget for å lære å ta trygge turvalg i praksis. Det er også morsomt å kunne vite hvor pudderen ligger, bare ved å vurdere været som har vært.
Klatring
Vi har relativt stort fokus på klatring. Du får kurs i å sikre med taubrems og mulighet til å få Brattkort. Vi klatrer innendørs, ute på det lokale klatrefeltet og drar på klatretur til Sila. Sila er kjent for veldig god buldring og det er også en del muligheter for sportsklatring der. I tillegg til å klatre mye og se på egen klatreteknikk vil du også lære en del om taubruk, oppsett av topptauanker, klatring i taulag og rappellering. Når bergveggene nære skolen blir fylt med is på vinteren klatrer vi med stegjern og isøkser. Vi prøver også å klatre i blåisen på bretur på Ostindbreen eller Svartisen. Kanskje vi også får til å klatre i taulag opp Trænstaven ytterst i havgapet?
Kiting
Når du lærer å styre en kite lærer du å kontrollere naturens krefter. Vi har egne kiter og skiseil på skolen og drar ut når forholdene er best. Du får opplæring i å gjøre kiten klar, hvordan å velge områder og værforhold. Etter litt trening kan du suse bortover på egenhånd på ski eller snowboard. Kanskje du lærer å hoppe eller gjøre en railey?
Havkajakk
Skolen er ved sjøen, og vi har egne kajakker. Det vil si at du kan padle så mye du vil dette året. I tillegg drar vi på øyhopping på kysten med telt. Du får Våttkort med Grunnkurs og vi øver på forskjellige redningsteknikker. På vinteren drar vi i basseng og trener på eskimorulla.
Elvekajakk
Området rundt Mosjøen har noen av verdens fineste elver. Vi begynner på rolige partier før vi drar i tøffere elver. Vi drar på rafting og speider på Auster Vefsna før vi tar kajakkene opp og padler den selv. I en elvekajakk kommer du nærmere vannet enn en stor raft, og du styrer selv det som skjer. Du får med andre ord mer egen utfordring og mestring. Vi bruker i tillegg mye tid på sikkerhet, å lese elv og grunnleggende teknikker. Og surfing i kajakk må også nevnes.
Samarbeid
Vi har også mange aktiviteter sammen med andre linjer på skolen; spesielt Idrett, Friluftsliv og Fotball. Vi drar til Hemavan og står på ski i lag, felles overnattingsturer, aktivitetsdager og idrett. Vi er også veldig åpne for at du kan være med litt på en annen linje iblant. Vær med Idrett på Squash, Friluftsliv på båltur – eller kanskje du vil spille i band med musikklassen?
Andre aktiviteter

Vi har også en rekke andre aktiviteter på linja som ikke faller direkte under noen kategori. Grottevandring i Øyfjellgrotta, seiling på Vefsnfjorden, Hundekjøring på Sjåmoen.

Pris
 • Innmeldingspenger 2.400,-
 • Oppholdspenger 80.070,- Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 9.335,- Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs kr. 125 405,-*
Halvårs høst kr. 51 328,-
Halvårs vår kr. 75 190,-*

*Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer. Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter. Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen. Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Utstyr på linja
 • Vi har …
Opptak
Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på WAM Band, der ikke alle kan spille samme instrument. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke. Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.
Personlig pakkeliste

Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

På Fjellsport og Kajakk NZ trenger vi litt ekstra utstyr. Oversikt over dette finner du her:

UTSTYRSLISTE FJELLSPORT OG KAJAKK NEW ZEALAND

Det beste med FKNZ er at det er en linje der du sprenger så mange grenser du vil, i ditt tempo! Dette, kombinert med en utrolig dedikert lærer, er oppskriften på et fantastisk skoleår. Marius Dobbe Klemetsen

Fjellsport og Kajakk 2017-18

Linjeturen går til….

NEW ZEALAND!

Blank
Les mer >>

New Zealand

Når vinteren er som kaldest i januar drar vi til New Zealand. Vi drar på Road Trip og utforsker den fantastiske naturen New Zealand har å by på.

Vi bor i telt deler av turen og opplever backpacker-stemningen på hosteller. Hele turen er ganske intens, og balanserer mellom adrenalinfylte aktiviter, rolige kvelder og sightseeing.

 • Surfekurs – og så får du surfe på egenhånd
 • Klatring
 • Strikkhopp
 • Rafting
 • Mye tøff sightseeing

 

Jonas Løøv

Lærer Fjellsport og Kajakk NZ

Tlf. 41 04 46 40  jonas@vefsnfolkehogskole.no

Jonas har sitt første år på Toppen og er ny lærer for  linja Fjellsport og Kajakk. Han er utdannet med bachelor i friluftsliv og en mastergrad i idrettsvitenskap fra Høgskolen på Vestlandet. Han har jobbet som elv- og havpadleinstruktør i flere år, og har tidligere også jobbet i barnevernet og i grunnskolen. På fritiden er han aktiv på snowboard, toppturer og stisykling. Har en sterk faglig interesse for friluftslivsveiledning og pedagogikk. En hyggelig og rolig kar som vi gleder oss til å bli kjent med. 

Send en melding til Jonas

13 + 12 =

Ting du kanskje lurer på:

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 

Les mer>>

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

God mat gjør en bra dag enda bedre.

Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

Les mer >>

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>

Andreårselevene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. Andreårselevene tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

Les mer>>

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Er det dyrt?

Hvordan er de andre elevene?

Hvor lang er skoledagen?

Osv....

Les mer>>

Toppen

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 Les mer>>

Å bo her

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

Mosjøen

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.

Les mer >>

Valgfag

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

Fellesfag

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

Fellesskap

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Halvårskurs

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

Studieturer

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

Mange spør om

Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....

Les mer>>

Prosjektperioder

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Siste nytt fra bloggen på Fjellsport og Kajakk NZ

Solo støtter Rubens elvepadling

Ruben Johnsen Davidsen (20, fra Voss) er andreårselev ved Vefsn Folkehøgskole Toppen på linja Fjellsport og kajakk. Han blir sponset av solo til elvepadlingen sin, og er nå på soloreklamer i flere sosiale medier. Elvepadling er hans store lidenskap og han...

Hvordan bygger man en iglo?

Å leve med og i snø En fortelling om far og datter på overnattingstur i iglo Ute skinte sola og inne satt vi, det gikk mest i ingenting, surr og vas på elektroniske duppedingser, monotonien blei brutt da Sunniva måtte ut og overnatte i naturen som en del av...

Ski og snowboard tur til Hemavan

De aktive linjene; Idrett Alt, Fotball, Fjellsport og Friluftsliv Lett har vært på den årlige turen til Hemavan.  Dette fantastisk fine alpinanlegget ligger i Sverige, et par timers kjøring fra skolen. At vi har dette anlegget så nært skolen er en gave. Vi har hatt 3...

Hvem er halvårselev på folkehøgskole?

I denne bloggen forteller Emma (21) og Per Krsitian (21), hvorfor de valgte å søke seg inn som halvårselev på Vefsn folkehøgskole på vårparten sist skoleår.

Tilbake til 90-tallet

Nettserie og fjellsport arrangerte, med veldig god hjelp fra sceneprodusksjon, elevkveld med temaet 90-talls disko. Det ble en kveld med musikk- og filminnslag, festleker og neondisko. En vidunderlig reise tilbake til 90-tallet! Det ble vist to filmer i løpet av...

Hvorfor vente? Søk nå!

Lånekassen kan hjelpe deg med finnansieringen!