fbpx

Work At Music – Band

Linja for deg som:

 • Liker å være kreativ og lage mye musikk
 • Vil dra på turné eller gjøre større produksjoner
 • Vil utforske musikk som yrke
 • Ønsker å fordype deg i ulike sjangre
 • Vil reise til London på konsert-marathon og treffe kjente musikere
Hva gjør vi på bandlinja?

Først og fremst fokuserer vi på samspill. Vi blir ofte ett eller flere band som jobber mot samme mål og har samme intensjoner for året. Her er vi primært opptatte av å ha det fett, og spille mye musikk.
Samtidig er vi på Toppen veldig flinke til å ”låne” aktiviteter av de andre linjene. Veien fra konsert til grilling og kos i fjæra, er kort. Noe som ofte skaper svært varierende uker! Her er det du som bestemmer!

 

Her er dagene aldri like!

Undervisningen på bandlinja foregår nesten utelukkende på elevenes premisser.
Vi er først og fremst opptatte av at du skal ha det bra og gjøre det godt. Her skal man få bruke året sitt på det man brenner for!
Undervisningsformen inneholder mye frihet, dialog og personlige ønsker til innhold av timene. Ofte planlegger vi uka sammen.

En ukeplan kan noen ganger se slik ut:

Tirsdag – Lage repertoarliste og egenøving til kommende konsert på lørdag.
Onsdag – Jobbe samspill, improvisasjon og låtskriving/arrangering
Torsdag – Da er forholdene så gode at vi stikker i snowboardbakken eller til bystranda for å bade!
Fredag – Starter vi dagen litt senere, fordi vi var oppe hele natten for å høre på musikk.
Lørdag – Lydprøve og konsert i byen, med påfølgende vafler og kaffe på cafeen.
Søndag – Studio tid!

Poenget er at ukene ofte er like varierte som folkene i klassen!

 

Blank
Les mer
I stikkord foregår undervisningen slik:

 • Utøvende musikk – Vi spiller og snakker.
 • Teori
  – Lytting
  – Trene øret
  – Lære akkorder og skalaer
  – Improvisasjon
 • Øving
  – Egenøving
  – Samspill
  – Produsering/Arrangering
 • Lage musikk
  – Skrive tekst
  – Lage melodi
  – Utvikle harmonier

Business
– Artistutvikling
– Copyright og rettigheter
– Budsjett
– Turneringsplaner
– Innspillingsplan
– Booke konserter

Som du ser gjør vi litt av hvert her på Work At Music. Samtidig som at innholdet varierer fra år til år, har jeg lyst til å trekke frem ett par gjengangere. Les mer i fanene under.

 

Utstyr på linjen
På Toppen har vi nylig renovert og pusset opp bandrommene, samt et klasseroms-studio til topp standard! Vi har 3 bandrom, der ett av de er direkte koblet til studioet til ”laptoplinja”. Her oppstår det ofte felles undervisning. Du som søker band vil derfor også tilegne deg kunnskap om lyd. EQ, effekter, klang, spillestil, opptaksteknikker, mikrofoner er ting du også får titte på.
Alle bandrommene er rigget med nødvendig utstyr, men elevene flytter ofte inn eget utstyr og lager det litt som de selv vil ha det.
Vi har programvare og tilgang til innspilling og studio alle dager i uken, her er det bare å booke rommet, låne nøkkel og låse seg inn!
Studio-Nord
Vi booker oss in Norges aller feteste studio, Studio Nord  midt i Mosjøen!
Her får dere oppleve en uke sammen med produsent Fred Endresen, hvor målet er å spille inn egne låter. Resultatet er et finpolert og profesjonelt album eller en EP som slippes ut på Spotify, Itunes, Amazon, Google Music Store osv. Opplevelsen av å være i ett studio av ypperste kvalitet, og jobbe med en produsent på tett-hold over flere dager, er noe mange vokser ekstremt mye på.
Samarbeidskonsert
En gang i året samarbeider vi med Ungdomsskolen og Musikklinja for å lage storproduksjon. Her er det intense øvingsuker. Elevene på Toppen har ofte et overordna ansvar rundt alt fra logistikk, øvingsplan og regi. Her får dere teste alt dere har lært om det å sette opp produksjoner! Belønningen er å spille for et stappfullt lokale med profesjonell lys og lyd-rigg i ryggen.
Lunsjkonsert
Tradisjonen tro, spiller Toppen på ”lunsjkonsert” ved Kulturverkstedet i byen. Her får dere bryne dere på hvordan man best legger til rette for varierende publikum, ofte av den eldre garde. Markedsføring får dere også ansvar for. Vafler, får vi også!
Lyd på bilde
Et interessant prosjekt vi gjennomfører er å ”lydlegge” stumfilm eller bilder. Dette setter vi opp i en ”semi-stor” produksjon, godt veiledet av meg. Dette er ofte helt nytt for mange, og jeg opplever dette som svært lærerikt og spennende for elevene mine. Målet er å binde sammen visuelle og lydlige uttrykk, fortelle en historie og formidle stemning bare ved hjelp av lyd!
Kanskje rigger vi til med prosjektor i taket, legger publikum på golvet, gjemmer oss rundt i rommet og skaper en helt magisk atmosfære. En musikalsk performance elevene og publikum ikke vil glemme.
Spillejobber
Utover året har Bandlinja gjennomsnittlig 2 konserter i måneden ute ”på byen”. Dette kan variere fra den lokale pubben, til lunsjkonsert inne hos større firma. Arbeidslivet vet ofte å spørre Toppen om underholdning, og her er det nesten ingen grenser for hvor mye varierte oppdrag man kan oppleve. Fint å ha på CV’en, for deg som ønsker å kjenne på hvordan det er å leve av musikken på heltid.
Fordypning
Turne eller storproduksjon? Det er ofte ett spørsmål hvert år. Noen ganger gjør vi begge deler!
Vi har en lengre periode på Toppen der Bandlinja får ”fordype” seg i valgt emne. Dette kan være å sette opp en helt egen turne, eller en større produksjon! Større produksjoner foregår ofte i samarbeid med teater, lyd/lys/scene og nettserie. Mens turneer legges opp til som en elevstyrt aktivitet der dere virkelig får kjenne på hvordan det er å ”leve på veien” som musiker.
Den siste store produksjonen vi satt opp tok oss nesten en måned å øve inn! Da snakker vi kvalitet! Ekstra gøy er det når man får ”melke” prosjektet i hele 12 forestillinger over en uke etterpå.

Enten det er turne eller storproduksjon, så blir det selvskrevne låtmaterialet elevene lager ofte dratt inn i studio besøket i Studio-Nord etterpå.

”Elevkveld”
Husker du den gangen vi arrangerte ”country-kveld” i gymsalen, hvor vi rigget området med autentiske høyballer, malm på gulvet, hvite gardiner og spilte Amerikansk country musikk med høy føring av cowboy-boots?
Ja, slike ting – skjer gjerne på Bandlinjas elevkvelder.
”1 Minute Song Challenge”
Det er ikke alltid elevene kommer ferdigpakket med kreative energi, og da er det fint at vi har oppdaget den perfekte challengen for å tvinge dette frem.
Opp til flere ganger i året så kjører vi i gang ”låtskriver konkurranse”. Her er reglene så banale, at kreativiteten ofte ikke har annet valg enn å dukke frem.
Vi deler klassen i to, og med gitte titler, bestemte sjangre, pålagt innhold tekst og vokal – 1 minutts fremføring. Sank så mange poeng som mulig!

”Julemarsipan i Olaboksa” [Danseband]

”Jeg trør på Lego” [Heavy Metal]

Blir liksom aldri feil!

Pris
 • Innmeldingspenger 2.400,-
 • Oppholdspenger 78.500,-
  Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 11.230,-
  Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs
kr. 110 730,-*

Halvårs høst
kr. 60 065-*

Halvårs vår
kr. 52 065,-

* Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer.
Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

 

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter.

Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Opptak
Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester. På WAM Band er det også en forutsetning at du kan spille et instrument fra før.

Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på WAM Band, der ikke alle kan spille samme instrument. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke.

Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Personlig pakkeliste

Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

På Work At Music trenger vi litt ekstra utstyr. Oversikt over dette finner du her:

UTSTYRSLISTE WORK AT MUSIC -BAND

 
Da jeg startet på toppen kom jeg hit helt blank uten noe erfaring innen musikk, og noen anelse om hva folkehøgskole var. Det ble fort tydelig for meg både hvor utfordrende, morsomt og oppfyllende dette året kom til å bli. Jeg gikk fra dette stedet som en ny mann med masse ny kunnskap, nye verdier, bedre selvtillit, ett nytt syn på livet og en mestringsfølelse som jeg aldri hadde kjent før. Fredrik Jæger Lyngmo

Elev på Toppen 2016-18

Linjeturen går til….

LONDON!

Blank
Les mer >>

London. London?

Noen synes kanskje dette kan virke kjedelig og ordinært som destinasjon. London er liksom bare rett nedi hugget og langt i fra like eksotisk som feks Los Angeles!
Men, visste du at London er rangert som en av verdens mest kultiverte byer når det kommer til musikk og kulturelle opplevelser? Topp 3, faktisk! ALT, skjer i London!

I London er vi først og fremst turister. På lik linje som mye av linjeundervisningen, så blir denne turen lagt opp med frie tøyler. Vi bestemmer og planlegger turen sammen før vi drar, og prøver å få med oss så mye som mulig av denne fantastiske byen.

Oppskriften har ofte blitt at vi bor på hotell, spiser mye god mat og ser så mange konserter som overhodet mulig! Da gjerne av typen som vi ikke kan se i Norge! Vi drar altså ikke til London for å se ”Ole Ivars” konsert på den lokale pubben… Vi drar til London og jakter etter de store artistene, de små undergrunnskonsertene, de intime konsertene og prøver å få med oss så mye variert som mulig. Vi opplever mye av London, på veldig kort tid.
Fra konserter på tilsynelatende veldig ”shabbye” utesteder og 60 stk i publikum, til de større arenaer som 02 og 20 000 skrikende fans i ryggen.

Vi prøver også å få med oss personlige masterclasser med kjente musikere og produsenter. Dette varierer fra år til år, men kvaliteten på musikerne i London er av ypperste klasse!

Alf Marius Valan

Lærer Work At Music

Tlf. 48 22 68 85
alfmarius@vefsnfolkehogskole.no

Alf Marius er utdannet musiker ved Konservatoriet i Tromsø og har tidligere også studert musikkvitenskap ved Høgskolen I Nesna. For Alf Marius handler det meste om musikk, og på siden av å undervise her på Toppen har han utallige prosjekter som freelancemusiker og spiller ofte konserter både lokalt og internasjonalt. Hovedinstrument er Bass, men Alf trakterer også flere instrument som piano og gitar. Det kan også nevnes at her brenner det også en stor lidenskap for produksjon av elektronisk musikk på laptop og under aliaset «AmPro», har Alf de siste 5 årene gitt ut flere singler og EP’er hos både mindre og større plateselskap. På jobb er Alf Marius en sprudlende, energisk og motiverende lærer – på hjemmefronten er han i tillegg også en kjærlig familiemann og e-sport entusiast.

Send en melding til Alf Marius

14 + 13 =

Ting du kanskje lurer på:

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 

Les mer>>

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

God mat gjør en bra dag enda bedre.

Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

Les mer >>

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>

Andreårselevene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. Andreårselevene tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

Les mer>>

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Er det dyrt?

Hvordan er de andre elevene?

Hvor lang er skoledagen?

Osv....

Les mer>>

Toppen

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 Les mer>>

Å bo her

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

Mosjøen

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.

Les mer >>

Valgfag

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

Fellesfag

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

Fellesskap

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Halvårskurs

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

Studieturer

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

Mange spør om

Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....

Les mer>>

Prosjektperioder

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Siste nytt fra bloggen på Work At Music

Laptopsamarbeid med Jørn Jeezy!

Markus er en av elevene på linja Work At Music - Laptop som i vinter fikk en gylden mulighet til å samarbeide med rapperen Jørn “Jeezy” Østvik, og han har skrevet litt om hvordan det gikk: Før juleferien startet i 2018 ble laptopklassen ved Toppen introdusert til en...

Valgfag turnéproduksjon på turné!

I uke 4 var valgfag turnéproduksjon på turné, og Jenny, elev på linja Skuespiller - Film og Teater , har skrevet litt om hvordan det var! Når vi i høst startet med valgfaget turnéproduksjon var vi alle både spente på prosjektet og nysgjerrige på hvordan vi skulle løse...

Gjestelærere på Laptop!

Uka før jul var vi på Work At Music - Laptop så heldige å ha besøk av to gjestelærere, Hannes og Joe. De går under aliasene «Grynpyret» og «Refraq» og de er begge erfarne musikkprodusenter med mange tips og triks å tilby til elevene på linja. Hannes og Joe planla...

Laptopkonsert og O.W.O.T.

Da er første og andre linjeuke over, og vi på laptop er godt igang med å produsere musikk. Første linjeuke hadde vi et prosjekt kalt O.W.O.T. - one week one track, og da skulle alle elevene lage en sang hver i løpet av 5 dager. For noen var dette relativt skummelt i...

Mine Barnslige Venner

Nå har vi gjort ferdig vår siste store produksjon, ”Mine barnslige venner” som er skrevet av Lars Vik. Stykket hadde urpremiere i Porsgrunn via Fantasifabrikken og Grenland friteater i november i 1993. Produksjonen vår var et samarbeid mellom linjene BAND, LYD LYS...

Hvorfor vente? Søk nå!

 

Lånekassen kan hjelpe deg med finnansieringen!