fbpx

NETTSERIE OG FILM

Linja for deg som:

 • Vil lage film – hele tiden!
 • Vil ha et år med fri tilgang på profesjonelt filmutstyr.
 • Ønsker å lære alt fra manus, regi, foto og klipp.
 • Ønsker å prøve ut forskjellige formater; alt fra kortfilm, musikkvideo til nettserier.
Om linja

Når de aller fleste i dag ser alt av film, serier, vlogger og så videre på nett, så er det selvfølgelig nettet en filmlinje anno 2018 må sikte mot! Og Toppen kan som eneste folkehøgskole i Norge tilby betydelig fokus og kompetanse på nemlig nettserier, i tillegg til kortfilm og spillefilm. Linjelærer Aleksander L. Nordaas har blant annet stått for spillefilmen «Thale» og nettserien «Made in Mosjøen», og bruker sin bakgrunn som grunnlag for undervisningen. Det betyr så å si ingen tavleundervisning, kun praksis og DIY – altså akkurat det filmproduksjon dreier seg om.

 

Hvor er vi?

«Filmbyen Mosjøen» har blitt et begrep i filmbransjen. Spillefilmene «Thale» og «Mot naturen», nettserien «Made in Mosjøen» og en håndfull kortfilmer er spilt inn her – i et filmmiljø som stadig vokser seg større. Det finnes unike locations til innspilling i både byrom og omegn, og skuespillere står parate, både i film- og teatermiljøet – og ikke minst på Toppens egen Skuespiller-linje!

 

Innhold på linja / hva gjør vi

I 2017/2018 ble det produsert alt fra serier, kortfilm, julekalender, musikkvideoer og animasjon – altså en stor variasjon i format og sjangre. Gjennom høsthalvåret samarbeider elevene om produksjonene, mens etter nyttår får alle ha manus og regi på sin egen produksjon. Utstyret er for øvrig disponibelt året rundt for de som ønsker å produsere film på siden av undervisningsløpet!

 

Mini-serie – Del 1 (3*1 minutt)
Vi starter året med å lage en mini-serie, der elevene selv står fra alt fra idé til ferdig film. Målet er her å lage en kort- sammenhengende story over tre deler, der man får prøvd ut både utstyr, det å jobbe i team, historiefortelling og skuespillere. Serien lages i løpet av de første ukene og lanseres på både YouTube, Facebook og Instagram.
Mini-serie – Del 2 (4* 3 minutt)
Neste steg er en litt lengre mini-serie, der fokus legges mer på dialog og karakterer. Vi bruker her mer tid på de forskjellige produksjonsfasene, altså manusarbeid, produksjon og klipp. 2017/2018-kullet adapterte teaterstykket «Mirakelets tid» om til mini-serie, som kan sees her: https://www.youtube.com/watch?v=7yVcsb48PuI&list=PLIhMYAg4Io7KZDI1ebmkN-M5ksqjmDX1m
Julekalender (24 episoder)
Desember er jo selvskrevet for en julekalender-serie, og her kreves det som kjent 24 episoder! Dette betyr enda mer innsats med både manus, produksjon og klipp – altså mye mer tid å boltre seg på rent kreativt. Også her står elevene fritt i forhold til manus. 2017-2018-kulllet gikk for å lage en fiktiv reality-doku om et TV-team som hadde fått i oppgave å lage en julekalender, og elevene sto også selv for karakterene. «Jul på Toppen» kan sees her:

https://www.youtube.com/watch?v=GLuLJd7lO7U&list=PLIhMYAg4Io7KXm9C4eZmoel9mAwOGIB8P

«Hovedoppgave»
Etter å ha jobbet i team gjennom hele første halvår, så vil elevene fra nyttår ha få muligheten til å skrive og regissere sine egne filmer/serier. Alle hjelper fortsatt alle med produksjonene, men målet er her at hver og en skal få realisert sin egen film/serie-idé. 2017-2018-kullet lagde fem vidt forskjellige produksjoner, alt fra musikkvideo til alien-action! Så igjen, her er det frie tøyler – og vi bruker hele halvåret på disse produksjonene. Dette betyr mye mer tid til å finpusse på alt fra manus, produksjonsplaner, props, klipp, musikk og lyd. Se 2017-2018-kullet sine filmer her:

https://www.youtube.com/watch?v=JMsIbZiVi_M&list=PLIhMYAg4Io7ItvMrU52adQx4ORCcXm_cF

Egne prosjekter
Filmutstyret er tilgjengelig så å si hele døgnet gjennom hele året. Det betyr at det er fritt fram med å lage det man ønsker på fritiden, enten det er kortfilmer, musikkvideoer, avfilming av teaterstykker eller konserter – altså hva som helst!
Pris
 • Innmeldingspenger 2.400,-
 • Oppholdspenger 78.500,-
  Dekker mat og boutgifter for hele skoleåret.
 • Felleskostnader 11.230,-
  Inkluderer felles ekskursjoner/kino/forestillinger/konserter, vasking av tøy, internett og administrasjonskostnader. I prisen får du også skolebilde, årbok, diverse turer lokalt og prosjektperiode.
 • Linjekostnader dekker alle kostnader på den enkelte linje, materiell og studietur på linja. Prisen varierer noe mellom linjene.

Helårs
kr. 117 430,-*

Halvårs høst
kr. 49 015,-

Halvårs vår
kr. 70 815,-*

* Inkludert linjetur og evt. deltakelse på turnéringer.
Med forbehold om endringer.

Diverse tillegg:

 • De som bor i de nye internatene betaler 5000,- mer i oppholdspenger
 • Spesiell diett beregnet ut fra grunnstønad
 • Forsikring av utstyr
 • Noen valgfag og frivillige turer

 

Lånekassen har gode stipendordninger og lånemuligheter.

Hvis du slutter på skolen i løpet av skoleåret, må du betale skolepenger for 6 uker fra sluttdatoen.
Dette gjelder også om du skulle bli utvist for brudd på skolens regler.

Utstyr på linja
Linjas utstyrspakke inneholder blant annet:

 • Studio m/ greenscreen
 • To kamera; Canon 7D Mark 2 og Canon 5D Mark 2. Originale Canon-linser i L-serien.
 • Feltmonitorer til hvert kamera
 • Sennheiser-mikrofoner
 • Drone: Phantom 4 Pro +
 • Klippestasjoner med full Adobe Creative Cloud-pakke. (Redigering med Premiere Pro)
 • Slider
 • LED-lyskit, inkl Rotolight Anova Solo
 • Redrock DSLR Cinema Bundle (kamera-rigg)
 • DJI Ronin-S
Opptak

Vi har ikke så mange kriterier for hvem som kan søke, men du må være 18 år eller bli det i løpet av første semester.

Opptaket starter 1. februar og da vil du få en mail fra oss. Videre tar vi opp elever inntil plassene er fylt opp. I noen tilfeller vil sammensetningen på linja bestemme om du får plass eller må stå på venteliste. For eksempel på WAM Band, der ikke alle kan spille samme instrument. Hvis det er flere søkere til ei linje enn det er plass til, vil søkernummeret ditt kunne avgjøre om du får plass eller ikke.

Linjelærer pleier som oftest å kontakte de som søker. Da kan dere bli litt bedre kjent og finne ut om du har funnet den folkehøgskolen som passer deg best. Kanskje du har noen spørsmål eller noe du vil fortelle om deg selv også.

Personlig pakkeliste
Hvis du er usikker på hva du skal ta med deg, så er ikke det så rart. Du skal jo være borte ei god stund. Men husk at du kan ta med deg en del når du er hjemme i ferier også. Det er ikke sikkert at du trenger alt på plass fra første dag.

ALLE elever trenger.. LES MER

Elever på Nettserie og Film trenger ikke ha med seg noe spesielt utstyr.

Det er en vinn-vinn situasjon; du får produsere og lære film et år, pluss at du får folkehøgskole-opplevelsen samtidig. Det er det beste av begge verdener, og det er det beste valget jeg noen gang har tatt.

Thea Solberg

Elev på Nettserie og Film 2017-18

Linjeturen går til….

AUSTIN TEXAS!

Blank
Les mer >>

SXSW (South by Southwest)i Austin/Texas er i internasjonal film- musikk og spillbransje kjent for å være en av verdens hotteste og mest toneangivende festivaler – og hit reiser vi! Her får man sett «det nye» før alle andre. Derfor legger også større filmer både premierer og showcaser til SXSW, og sender A-list-skuespillere dit for å promotere filmene sine. Festivalen går i mars hvert år.

Aleksander Nordaas

Lærer Nettserie og Film

Tlf. 98 89 17 72
post@aleksandernordaas.com

Jeg begynte med film da jeg som 10-åring fikk låne pappa sitt videokamera for å lage årets familiejulevideo. Ikke bare var det et sabla tungt kamera (det var andre tider), men det var også massevis av knapper jeg ikke ante hva gjorde. Så jeg begynte å trykke, filme, flytte på nisser, instruere pappa, brodern og farmor – rett og slett prøve og feile til jeg fant fram til noe som funket. Og fast forward fra 1992; dette gjør jeg fortsatt! Jeg har et par år med filmskole bak meg, men for det aller meste er jeg selvlært filmskaper. I hovedtrekk, så har jeg lært meg det jeg måtte for å oppnå det jeg ville. Ikke bare i forhold til manus og regi – som er det jeg hovedsakelig jobber med – men alt fra foto, lys, klipp, det å bygge rekvisitter, blande blod, planlegge og lansere. Jeg er altså ingen teori- og fagekspert, men en praktiskall-arounder. Dette har for meg vært helt nødvendig i forhold til å gjøre de prosjektene jeg har gjort, og det er denne erfaringen jeg ønsker å dele med dere – det å kunne litt om mye. Og ikke minst, så ønsker jeg å lære av og sammen med dere. For eksempel var det en av elevene mine i fjor som kunne mye mer enn meg i forhold til enkelte digitale effekter – og da er det moro å være linjelærer J

Ellers, quickfacts: så er jeg 35 år, gift, har tvillinger, katt og skilpadde. Ser mye film og serier, og gamer så mye jeg får tid til (Skyrim/Fallout<3). Og ja, så er jeg ute med metalldetektor så snart snøen forsvinner!

 

Det meste jeg har gjort av filmprosjekter ligger her:

www.aleksandernordaas.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Aleksander_L._Nordaas

Send en melding til Aleksander

6 + 2 =

Ting du kanskje lurer på:

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 

Les mer>>

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

God mat gjør en bra dag enda bedre.

Kjøkken og matsal er Toppens hjerte. Vi som arbeider her møter deg med et smil og trives best når folk setter pris på det vi lager.  Og maten på Toppen skal være god. Smaksrik, sunn og spennende. Det er mat som gir folk en grunn til å sitte lenge ved bordet, spise, snakke sammen og dele opplevelser fra dagen. Vi lager all mat fra grunnen av, og varierer sånn at du ikke går lei. Vi vil at folk skal se fram til hvert måltid med forventning. Vi lager mat med smaker fra Asia og Italia til vanlig norsk tradisjonsmat. Kortreist mat med ferske råvarer er vår spesialitet. Vi får kjempegode tilbakemeldinger fra både elever og gjester, noe vi selvsagt er stolte over.

Les mer >>

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.
Les mer >>

Andreårselevene er en kjemperessurs på Toppen. De er elever som har gått her før og som har søkt skolen om stipend for å være her et år til. De eksperter på det å være elev hos oss. Andreårselevene tar med seg det beste fra året som gikk og viderefører dette til neste års kull.

Les mer>>

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Er det dyrt?

Hvordan er de andre elevene?

Hvor lang er skoledagen?

Osv....

Les mer>>

Toppen

Vefsn Folkehøgskole Toppen er en frilynt skole med 18 års aldersgrense, men gjennomsnittsalderen er nesten 20 år. Vi har plass til drøyt 90 elever i internatet, og er sånn sett ikke av de største folkehøgskolene. Men om du ønsker et oversiktlig og inkluderende miljø, så vil du trives hos oss.

 Les mer>>

Å bo her

Skolen består av flere bygninger som rommer både internat og undervisningsrom.

Høsten 2015 sto våre nye internater ferdige. De har meget god standard, med egen wc/dusj på hvert rom og fantastisk utsikt ut over fjorden. Internatet i hovedbygningen har også fått seg et ansiktsløft, og nå står undervisningsbyggene for tur.

Les mer >>

Mosjøen

Mosjøen ligger sentralt på Helgeland, helt sør i Nordland fylke.
En urban småby der det meste er tilgjengelig. Elevene våre blir
positivt overrasket når de kommer hit.
Det er enkelt å reise til Mosjøen både med bil, tog og fly.
Flytid fra Oslo ca 1,5 time. Flyplassen ligger
15 minutters kjøring fra skolen.
Jernbanestasjonen ligger enda nærmere,
ca 5 minutter med bil.

Les mer >>

Valgfag

Utvid horisonten…

Vi synes det er viktig at du som elev hos oss får muligheten til å teste ut nye ting og utfordre deg selv. Derfor prøver vi å ha mange og gode valgfag hos oss. Noen valgfag går gjennom et semester og avslutter for eksempel til jul. Storvalgfag går gjennom hele året og krever noen flere timer. I tillegg har vi en valgfagsuke der det bare er valgfag hele uka. Hvilke tilbud vi har kan variere litt fra år til år, men det skulle være noe for enhver smak uansett.

Les mer >>

Fellesfag

På folkehøgskole har vi noe som kalles fellesfag. Det er noen timer i uka som alle elevene deltar på. Hos oss er dette fag som vi mener er viktige for hver enkelt og som gjør året til en felles opplevelse.

Les mer >>

Fellesskap

På Toppen bruker vi tid på å bli godt kjent med hverandre og dele opplevelser sammen. Vi har beholdt mye av den gode folkehøgskoletradisjonen med fellesskap og deltagelse. Det er en av grunnene til at vi får et godt miljø på skolen. Vi har en rekke happenings, turer og fellesopplevelser sammen i løpet av året. Noe har et faglig innhold mens andre ting er mest for hyggen.

Les mer>>

Halvårskurs

På Vefsn Folkehøgskole TOPPEN tilbyr vi også halvårskurs på de fleste linjer. Det kan passe bra for deg som skal inn i eller kommer ut av militæret. De som velger halvårskurs, følger undervisningen på årskursene og deltar på de samme aktivitetene som alle andre elever. Søknad sendes på samme måte som på årskursene fra vår side på folkehogskole.no

Studieturer

Alle linjer reiser på studietur i løpet av året. Disse turene er en viktig del av det faglige og sosiale opplegget på linja, og her skapes det gode minner og felles opplevelser dere vil huske lenge. Våre reisemål er valgt ut av linjelærerne for at du skal få mest mulig ut av turen på alle måter. Vi garanterer at du vil sitte igjen med opplevelser du ikke ville fått med deg på egenhånd.

Les mer>>

Mange spør om

Er det dyrt?
Hvordan er de andre elevene?
Hvor lang er skoledagen?
Osv....

Les mer>>

Prosjektperioder

I løpet av skoleåret tar vi oss tid til å finne på noe nytt, fordype oss og gjerne sprenge noen grenser. Ofte sammen med noen av de andre linjene på skolen. Da er det tid for å vise seg litt fram og vise andre på noe av det vi brenner for. De største prosjektene gjør vi sammen i seksjonene, noe for de kreative og noe for de aktive.

Les mer >>

Siste nytt fra bloggen på Nettserie og Film

Zombies or Whatever

Nettserie og Film klassen har siden etter høstferien jobbet hardt med årets juleprosjekt. I år omhandler prosjektet en underlig, men kreativ kombinasjon av zombier og familierelasjoner. Endelig er desember her, og prosjektet nærmer seg ferdig. Videoene kan du se på...

Pyjamas-party på Toppen!

Nå siste helg, har Nettserie-klassen, sammen med Skuespiller-klassen jobba seg hakk i hjel for å skape en minneverdig elevkveld for Toppen. Som første klassevise elevkveld, måtte vi sette lista høyt- noe som endte med kjempe-suksess!  Temaet vi valgte å ha for...

Nettserie møter Skuespiller

  Nettserie og Film linjen, i samarbeid med Skuespiller- Film og Teater linjen, har i løpet av to uker sammen produsert det som blir begge klassenes første produksjon. Det er lagt fokus på forskjellene mellom sceneproduksjon, og filmproduksjon. Nettserie begynte det...

Magiske dager på Vinterlysfestivalen

Hva er bedre enn å være på teaterfestival sammen med verdens beste gjeng? Se 13 forestillinger på fire dager? Reise sammen med de aller beste folka og se teater som er så bra at man blir helt stum… Skuespiller, Nettserie og Lyd Lys Scene dro til Mo i Rana og...

Toppenprofilen Henriette Hovland

Når du henvender deg til Henriette, serverer hun deg alltid verdens fineste smil. Sånt smitter. Og hun er ei positiv jente, ingen tvil om det. Jeg kommer fra Bømlo, ei øy med ca 10 000 innbyggere sør på Vestlandet. Der har jeg vokst opp sammen med mor, far og 3 søsken...

Hvorfor vente? Søk nå!

Lånekassen kan hjelpe deg med finnansieringen!