WORK AT MUSIC

band – laptop musiker
english

Vil du:

 • Bli en bedre låtskriver og en god musiker?
 • Spille konserter med full lyd- og lysrigg foran et begeistret publikum?
 • Jobbe sene kvelder i studio?
 • Ha engasjerte lærere som følger deg opp og brenner for faget?

WAM er en kreativ oase for deg som vil mye
Her gir vi deg en mulighet til å drive med musikk et helt skoleår! I et musikalsk mylder med andre spilleglade musikere kan du boltre deg hemningsløst i alle retninger. På work at music får du jobbe med hele den musikalske prosessen. Du spiller, komponerer, arrangerer og produserer musikk.

Enten du har musikken som hobby eller vurderer videre musikkstudier, vil et år på WAM gi deg relevant kunnskap og erfaring. Vi jobber  med mange musikksjangre innen blant annet rock, pop, blues, fusion, jazz og funk.  Erfarne lærere vil inspirere og veilede deg på veien mot å finne din egen stil, stimulere kreativiteten og motivere deg til å lage din egen musikk.

På work at music kan du fordype deg i band eller laptopmusiker

Band
På band fokuserer vi i hovedsak på samspill. Vi øver inn låter i ulike stiler, eget eller andres materiale. Men selvfølgelig også den stilen som passer deg best. Målet er å finne ditt eget uttrykk og utvide din musikalske horisont.

Hos oss får du spilt mye. Alt vi gjør ender på en scene eller i studio. Vi spiller konserter både på skolen og i byen. Både scenene og innspillingssituasjonene varierer gjennom året, og det gir deg en unik forståelse for hva som skal til. Det vil si at du også vil lære deg litt om å produsere musikk i studio.

Gjennom hele året vil du bli oppmuntret og veiledet når det gjelder musikalske uttrykk, sceneopptreden og ferdigheter på instrumentet, slik at du kan bli en best mulig all-round musiker.

Laptopmusiker
På Laptopmusiker linja vil mye av hovedfokus ligge på det å skrive og lage egen musikk. Her vil du lære om basic studioarbeid, opptak av lyd og instrumenter, sound-design (lage lyder fra bunn av), musikkteori, sampling, miks og mastering, promotering og markedsføring av eget produkt. Med engasjerte og flinke lærere vil du vil få ett år med tett oppfølgning, og målet er å legge til rette for hva DU vil fokusere på, enten du akkurat har startet eller har produsert i flere år.

Om du mangler laptop/programvare, vil du få rabatterte tilbud på dette etter skolestart, men selv har vi også studioer som står disponibelt døgnet rundt. Disse er rustet med diverse hardware og analoge systemer, og maskinene stiller også med flere forskjellige programvarer som Pro Tools, Cubase, Ableton, Logic osv.

LAPTOP + BAND = SANT

Hovedfokus er selve produseringsprosessen av musikk din, men ideen har vært å fokusere like mye på selve fremføringen av den. Vi snakker om alt imellom det å lære seg å dj’e på tradisjonelt vis, som det å integrere laptoppen som et eget instrument i ett av bandene fra for eksempel bandlinja. Med dagens retning innen live-musikk, så er det mer aktuelt for flere og flere av utøvende musikere å ville spille mer elektronisk materiale – dog har dette lenge vært vanskelig å gjennomføre.
Det er nettopp her du kommer inn, her er du leddet som binder sammen den mer tradisjonelle formen for bandopptreden med den elektroniske verden. Du vil få endeløse muligheter til å fremføre musikken din for publikum i byen og diverse konserter utenbys, og med et tett samarbeid med lyd, lys og scene linja vil du i tillegg få føle på hvordan det er å ha et komplett team av dedikerte lyd og lys/scene entusiaster i ryggen. Samarbeid står i fokus, og sammen med bandlinja og teater – kan alt skje.

Det er på høy tid at vi definerer laptop som det instrumentet det egentlig er, nemlig verdens mest allsidige instrument, og det er her vi gjør det. Og du kan være med på å forme fremtidens musikk!

DEN VIRTUELLE SCENEN
Du vet kanskje ikke hvor Mosjøen ligger? Det er kanskje ikke den største byen i Norge, men hva gjør vell det når mesteparten av «publikumet ditt» finnes online? Som Laptopmusiker er det viktig å ha et spesielt fokus på å drive en aktiv promotering rettet mot plattformer som Youtube, Soundcloud og Twitter. Det kan også nevnes at vi kommer til å stifte samarbeidsprosjekt med lignende institusjoner og skoler rundt omkring i verden (feks Dubspot) eller legger til rette for at dere elever finner andre produsere fra andre steder i verden med lignende uttrykk som deg. Her er det snakk om å starte et samarbeid gjennom nettet (ofte referert til som en Collab), her er det snakk om å knytte nettverk og skape større publikumsmasse online.
Da kan dere like godt sitte i et eldorado av naturomgivelser, i en liten by på Helgeland – i Mosjøen, byen der alt skjer.

Felles for alle på WAM:

 • Lytting
 • Stemmebruk
 • Teori
 • Låtskriving
 • Sceneopptreden
 • Formidling
 • Studio

Øv så mye du vil
På WAM kan du benytte de fire øvingsrommene vi har så mye du vil. Alle rommene er utstyrt med sanganlegg. Hvis du utnytter muligheten til å øve masse og spille mye sammen med andre, vil du i løpet av året ha fått erfaring det ellers ville tatt mange år å skaffe seg.

To studioer til disposisjon
Skolen har to (Pro Tools) studioer tilknyttet Lyd/Lys/Scenelinja , og du vil nok bruke noen timer der i løpet av året. Det er også mulig å jobbe med private prosjekter. I våre studioer er det ingen timepris. Det er bare å benytte seg av mulighetene!

Spillejobber
Vi på Toppen har opparbeidet oss et godt renommé noe vi benytter oss av for å få vist oss fram på ulike scener. Elevene deltar aktivt i musikkmiljøet i Mosjøen. Vi har også spillejobber i utlandet under studieturen.

Samarbeid
På Toppen er vi så priviligert at vi har en egen linje for Lyd/Lys/Scene , noe WAM nyter godt av.

Samarbeid med Lyd/Lys/Scene :

 • Studio- og demoinnspillinger
 • Lyd-, lys- og sceneløsninger under konsert
 • Scenedesign og organisering
 • Elevkveld
 • Samarbeid under turné og konserter

Vi har noe samarbeid med Skuespiller :

 • Komponering/innøving av musikk til teaterstykker
 • Improvisasjon
 • Samarbeid under turné og konserter

Sammen med LLS og Skuespiller har vi et stort musikk-/teaterprosjekt med turnè.

EKSTERNE FOREDRAGSHOLDERE 
Vi tar sikte på å leie inn produsere og utøvende artister til å komme og holde workshops, masterclasses eller foredrag for oss. Dette vil variere og artistene kan være lokalt tilknyttet eller komme langveis i fra. Det er vanskelig å si hvem dette blir fra år til år, men for å gi en ide kan man nevne navn knyttet til linjelærers nettverk: Røyksopp, MØRK, LidoLido, Men Imitating Machines (AUS), Nathan Navarro (US), SKOPE (EN), ORDURE (NED) osv.

Buckingham Palace!

Studietur
I løpet av året skal vi ut på en rekke forskjellige turer. Primært består dette av en linjetur som ofte vil bli lagt til LONDON, men vi er åpen for å reise andre steder – Dette på bakgrunn av hvordan den elektroniske musikk-scenen forandrer seg. I dag fungerer LONDON som en smeltedigel av forskjellige musikalske uttrykk, og mye av den elektroniske musikken har sitt opphav her i fra. Vi skal gå på konserter, nattklubber, sjekke ut musikkbutikker, workshops og masterclasses, samt besøke forskjellige studioer og artister (for eksempel kan dette være hospitering på Red Bull Studios, Abbey Road eller i studioene til kjente produsere/artister).

Vi jobber med å gi deg det beste året i ditt liv. Samtidig som du får delta i masse forskjellige settinger, vil du også opparbeide deg nære og gode vennskap som du vil sitte igjen med resten av livet.

Opptakskriterier for WAM:

 • Ha grunnleggende kompetanse på eget instrument slik at du kan spille sammen med andre
 • Ha med eget instrument
 • Bør ha med egen akustisk gitar

Send oss gjerne en mail med link, video eller lydopptak, der du viser hva slags musikk du driver med (YouTube fungerer utmerket).

“Dette ble begynnelsen på en reise som har gitt meg muligheten til å opptre på scener fra Norge og helt til Kina…”
Årene som elev og stipendiat ved bandlinja på Vefsn Folkehøgskole la grunnlaget for å kunne drive med musikk på et profesjonelt nivå. Her lærte jeg å spille i band, skrive låter, opptre på en scene og spille inn i studio. Dette ble begynnelsen på en reise som har gitt meg muligheten til å opptre på scener fra Norge og helt til Kina, vært med på flere plateutgivelser og bidra til å drive et plateselskap.

Årene på Vefsn Folkehøgskole har i aller høyeste grad påvirket mine valg videre i livet og anbefales på det sterkeste!


Ola Utaaker Segadal – work@music (gitar)

Monstereo, House By The Lake og Klangkollektivet
facebook Spotify

sokeknapp_invertert