NETTSERIE OG FILM

Unik filmlinje

I mylderet av filmskoler- og linjer, så er Toppen den eneste folkehøgskolen i Norge som har nettserier som en del av linjetilbudet. Nettserier og film lages stort sett på samme måte rent teknisk, men det er vesentlige forskjeller når det kommer til format, oppbygging og distribusjon – noe som kan være svært verdifull kompetanse å ha med seg som filmskaper i dag. Spesielt siden det bare blir mer og mer nettbasert innhold, både nasjonalt og internasjonalt.

Lage film – hele tiden!

Allerede første uka smeller vi i gang med produksjon av en mini-nettserie, noe som betyr at du fra dag én får profesjonelt filmutstyr i hendene. Dette utstyr blir også “ditt” gjennom et helt år, da målet rett og slett er å produsere så mye som mulig. For til forskjell fra andre filmlinjer, så er det så å si ingen teoriundervisning her. Det meste skal nemlig læres “as we go” – altså ved så å si hele tiden være i produksjon, og så lære det som trengs underveis. Undervisningen legges med andre ord så nært opp til filmbransjen som mulig, slik at du i løpet av året skal ha opparbeidet deg en betydelig og bransjerelevant kompetanse, der du faktisk har møtt og løst utfordringene i praksis på filmsettet. I tillegg vil du også ha jobbet fram en omfattende og variert showreel fra årets produksjoner. Alt dette kan du så bruke til å søke deg inn på videre filmstudier – eller rett og slett bare gå rett ut og produsere på egenhånd.

Typer produksjoner

Nettserie og Film-linja ble startet høsten 2017, og elevene har i løpet av de fire første månedene rukket å produsere tre nettbaserte produksjoner, inkludert julekalenderen “Jul på Toppen”: https://www.youtube.com/playlist?list=PLIhMYAg4Io7KXm9C4eZmoel9mAwOGIB8P

Elevene står for alt selv – fra idé til ferdig produserte og lanserte episoder. Detaljerte innspilling- og arbeidsplaner legges også av elevene selv, slik at man etter endt år har god forståelse for hvordan filmproduksjon faktisk foregår – både kreativt og praktisk. Altfor mange avslutter filmstudier med et urealistisk bilde på hvordan det er å jobbe som filmskaper, men etter et år ved Nettserie og Film-linja er målet at alle og enhver ikke bare skal være i stand til å gå videre med eventuelle filmstudier, men også gå rett ut og sette i gang sine egne produksjoner.

På nyåret vil elevene få bryne seg på flere formater, inkludert kortfilm og musikkvideo, samtidig som det settes av tid til egne prosjektønsker.

Linjelærer

Linjelærer Aleksander L. Nordaas – som står bak blant annet spillefilmen “Thale” og nettserien “Made in Mosjøen” – vil gjennom året bistå elevene med alt fra selvlært filmkompetanse- og erfaring, til rent praktiske tips, triks og “film hacks”; altså hvordan man kan gjøre mye med lite. Det blir bare flere og flere filmskapere i bransjen, og desto større og større rift om produksjonsmidlene. Så det å produsere billig og effektivt er derfor et svært nyttig mindset å lære seg, noe Aleksander har førstehånds kjennskap til gjennom sine produksjoner. Visste du for eksempel at “Thale” ble produsert for kun 40.000,-, men i etterkant solgt til over 50 land? Hvordan dette, med mer, er mulig å få til, er bare noe av det man vil komme innom i løpet av et år på Nettserie og Film.

Mer om Aleksander og hans tidligere/aktuelle prosjekter:

Filmbyen Mosjøen

Aleksander jobber også i et svært aktivt filmmiljø i Mosjøen, med base i det nystartede produksjonslokalet Tapperiet – drevet av filmskaper Simen Nyland. Her vil det være muligheter for å hospitere på aktuelle produksjoner gjennom året. For en del av hovedmålet med linja er også å inkludere elevene i et faktisk filmmiljø, slik at veien ut i filmbransjen blir så kort og trygg som mulig etter endt studieløp. Filmbyen Mosjøen tar mål av seg på å være åpen og inkluderende, og det ønskes stadig mer kompetanse til byen!

Hva trengs for å søke?

Du trenger ikke ha filmerfaring for å søke på Nettserie og Film. Men – du må være motivert, du må kunne samarbeide og du må møte opp når du skal. For gjennom året skal dere sveises sammen til et effektivt, produktivt og velfungerende filmcrew, og da teller positiv innstilling mer enn alt annet. Har man det moro og effektiv på filmsettet, så får man til mye! Og det er nettopp dét som er målet med Nettserie og Film-linja.

Linjas utstyrspakke inneholder blant annet:

• To kamera; Canon 7D Mark og Canon 5D Mark 2. Originale Canon-linser i L-serien.
  • Feltmonitorer til hvert kamera
  • Sennheiser-mikrofoner
  • Drone: Phantom 4 Pro +
  • Klippestasjoner med full Adobe Creative Cloud-pakke. (Redigering med Premiere Pro)
  • Slider
  • LED-lyskit, inkl Rotolight Anova Solo
  • Redrock DSLR Cinema Bundle (kamera-rigg)

Linjetur

I fjor reiste Nettserie og Film sammen med Skuespiller-linja til Stockholm, og fikk sett alt fra unikt figurteater, musikaler og klassisk teater. Teater er nærliggende filmfaget, både i forhold til skuespill og produksjon, og turen er i så måte en svært verdifull inspirasjon og input til filmvirket. Og kanskje ikke minst knyttes det gjennom turen enda sterkere bånd med elevene på Skuespiller-linja, som er sentrale i forhold til produksjonene som gjøres på skolen.