FAQ

Er det dyrt å gå på folkehøgskole?
Om du sammenligner et folkehøgskoleår med det å bo på hybel og betale alt av faste utgifter, mat, busskort og fornøyelser er folkehøgskole mye billigere.
Skolepengene inkluderer også reiser både innenlands og utenlands.

Hvordan er de andre elevene?
Det er mange myter forbundet med hvem «folkehøgskoleeleven» er. ”De andre” er ganske lik deg selv… Gjennomsnittsalderen hos oss er ca 19 år og de fleste er ferdige med videregående skole. Vi har elever fra hele landet som alle har et ønske om å oppleve et år som virkelig kan bety noe for dem både faglig og sosialt. Mange har lyst på et år der de får tid og rom til å finne ut hva de skal studere videre.

Hvordan bor man på internatet?
De fleste bor på dobbeltrom og trives godt med det. Det bor jenter og gutter på samme avdeling og de som bor der har ansvaret for trivsel og orden. Det er veldig sosialt og koselig å bo så sånn, og det er noe av det som er mest spesielt med folkehøgskole. Hos oss er det likevel sånn at vi er masse sammen i fellesarealene. Det er alltid noe som skjer, og det er derfor ikke så ofte vi sitter på rommet.

Er det tv-stue og fellesrom på internatet?
Ja. Det er flere større og mindre stuer og fellesrom. Noen der mange kan være sammen, andre der man kan være en mindre gruppe. Noen er uten tv. Fellesrommene brukes mye på Toppen.

Hvor lang er skoledagen?
Undervisningen starter klokka 9.00 og varer til klokka 15.00. Vi spiser middag klokka 15.30 og tida fram til valgfagene starter disponerer du selv. Det er valgfag mellom 17.00 og 22.00. Hvor travelt du vil ha det med valgfag blir opp til deg.

Er det noen fast tid du må være inne?
Nei. Elevene har egne nøkler til egne avdelinger og rom. Fellesrom, arbeidsrom osv. stenges vanligvis ca klokka 23.00 for at det skal være nattero på internatet.

Hvordan er maten?
Maten på Toppen er virkelig noe av det beste du får i folkehøgskoleverden! Fargerikt, friskt, ferskt og variert. Vi scorer uvanlig høyt på tilfredshet hos elevene på både middag og brødmat. Måltidene er viktige for god trivsel og kokkene bidrar virkelig til dette. Her kan det være mange gode triks å plukke opp i løpet av året.

Hvordan er lærerne?
De som arbeider her har kunnskap og kompetanse og et stort nettverk dere får ta del i. De er opptatt av å få fram det beste i folk, og involverer seg helhjertet i arbeidet. Elev/lærerforholdet er vesentlig annerledes enn du kanskje er vant til fra før. Her er en fin miks av mye latter, en god porsjon galskap og intensivt arbeid.
Se « elevene sier»

Hvordan kommer man til skolen?
Skolen ligger midt i landet, altså veldig sentralt uansett hvor du kommer fra! Hit reiser du enkelt med tog, fly eller bil. Det tar et par timer med fly fra Oslo til Mosjøen. Flyplass 10 minutters kjøring fra skolen. Togstasjon like ved.

Er det trådløst internett på skolen?
Ja, det er tilgang på alle elevrom og i de fleste fellesarealer. 

Er det oppbevaringsplass for sykler og skiutstyr?
Ja, det er egen skistall, og god plass til oppbevaring av utstyr.

Hvor mange elever er det på skolen /i klassene?
Skolen har plass til maks 90 elever, så alle har god mulighet til å bli godt kjent. Det er fra 12 til 20 elever pr. klasse. Færrest elevplasser på Lydlysscene. Det er jevn fordeling mellom jenter og gutter.

Er det undervisning i helgene?
Ja, noen helger. Det kan være ulike prosjekter, turneringer, kurs og valgfag. Ellers er det mange elever som arbeider på egen hånd med prosjekter og ideer.

Skjer det noe sosialt i helgene?
Ja! Det er elevkvelder, forestillinger, turneringer, quiz, baking/matlaging, teatersport, filmmaraton, spillkvelder, bålkos, badestamp og badstue, isbading…osvosv. Og er det ikke noe som skjer, så er det fullt mulig å dra i gang noe på sparket!

Kan jeg ta med bil?
Ja. Noen har med bil og synes det er lettvint. Men, du trenger det ikke, siden det meste er innenfor gangavstand. Det er utendørs parkering.

Ligger skolen langt unna matbutikker, kafeer osv?
Nei. Bare 5 minutters gange fra skolen ligger Rema, Coop Exstra og Spar med åpningstid til klokka 23.00. Det er to døgnåpne bensinstasjoner, om du skulle få akutt behov for en hamburgermeny… Kinarestaurant med god mat og kiosk 3 minutter fra skolen. Skal du til byen tar det 25 minutter å gå og 7 minutter på sykkel. Gode bussforbindelser.

Hvordan er muligheten til å trene?
Svært gode! Skolen har gymsal og nyoppusset treningsrom. Kippermoen treningssenter og Frisk3 tilbyr all slags trening, gruppetimer osv. Svømmebasseng/badeland nyåpnet januar -14. Utendørs er det flere lysløyper, alpinanlegg, skytebaner osv. Uante muligheter for å drive din idrett.

Hvordan er været/klimaet i Mosjøen?
Siden Mosjøen ligger midt mellom fjell og kyst skifter været fort. Det kan endre seg fra frost til mildvær på en time, fra regn til sol. Denne landsdelen er en opplevelse i seg selv. Skiftningene i lyset, nordlys og midnattssol. Fjord og fjell, likevel urbant og tilgjengelig . 

Hva får man igjen for et år på folkehøgskole?
Mer enn du aner! Du får en faglig kompetanse som gjør valget videre lettere. Du får en sosial kompetanse som etterspørres og verdsettes i arbeidslivet. Folkehøgskole er bra å ha på cv’en. Du får en personlig utvikling som gjør deg sikrere på hvem du er, hva du vil, hvor du vil og hvorfor du vil akkurat det. Du får venner, og et godt nettverk når studiene tar til. Du får med deg varige verdier som fortsetter å vokse etter at året er over. At du får 2 studiepoeng vet du nok allerede.

Er det mange som har satset videre/gjort karriere etter et år på Toppen?
Ja! Mange som har vært elever hos oss har tatt utdanning som har vært en naturlig fortsettelse på de linjefagene de hadde her. Mange har studert/studerer musikk/ teater/lyd og lysteknikk i Norge eller utlandet. De har funnet sin nisje og sin retning. Andre studerer idrett og friluftsfag og finner sin vei.
På siden ”Elevene sier” finner dere noen av dem. Vi setter dere gjerne i kontakt med noen av dem om dere ønsker det. Flere sier: ”Hadde det ikke vært for Toppen så ville jeg aldri valgt sånn…” Det er da vi igjen husker hvorfor vi jobber her. Fordi folkehøgskole utgjør en forskjell!