ELEVENE SIER

“Dette ble begynnelsen på en reise som har gitt meg muligheten til å opptre på scener fra Norge og helt til Kina…”
Årene som elev og stipendiat på Band la grunnlaget for å kunne drive med musikk på et profesjonelt nivå. Her lærte jeg å spille i band, skrive låter, opptre på en scene og spille inn i studio. Dette ble begynnelsen på en reise som har gitt meg muligheten til å opptre på scener fra Norge og helt til Kina, vært med på flere plateutgivelser og bidra til å drive et plateselskap.

Årene på Vefsn Folkehøgskole har i aller høyeste grad påvirket mine valg videre i livet og anbefales på det sterkeste!


Ola Utaaker Segadal – WAM Band (gitar)

Monstereo, House By The Lake og Klangkollektivet
facebook Spotify

“Den troen jeg ikke hadde på meg selv da,
er der nå, hver dag.”
Omsorgen, da du ville gråte fordi du ikke fikk til låten. Klappen på skuldra, fordi du fortjente den. Skjennepreken når det kanskje ble en kaffekopp for mye på morgenen. Du fikk lære så mye!!!

Økt selvtillit, nye venner, puste og leve musikk, å kunne prestere mye mer enn det du trodde. Det var det Toppen, og work@music var for meg. Den troen jeg ikke hadde på meg selv da, er der nå, hver dag.


Anne Mari Malmin Vårhus – WAM Band (sang)

“…en drømmesetting for å utvikle seg som musiker samtidig som man koser seg halvt ihjel!”
Work@music på Toppen gjorde at jeg endelig kunne fokusere på det jeg virkelig brant for, nemlig spilling og musikk. Dette i kombinasjon med lærere som gir alt og medelever som skaper et hinsides bra miljø, gir en drømmesetting for å utvikle seg som musiker samtidig som man koser seg halvt ihjel.

Vi øvde ofte fra morgen til kveld og hadde også tilgang på to studioer til å spille inn låter når det måtte passe. Året på Toppen gjorde at jeg utviklet meg masse som gitarist, i tillegg til at jeg fikk et utrolig flott nettverk av godtfolk som holdes ved like den dag i dag.

Etter Toppen har jeg spilt i to band hvor det ene er startet opp nå nylig i Oslo, samtidig som musikkinteressen har ledet meg inn i diverse konsertarrangørjobber hvor jeg nå har endt opp hos Sony Music. Toppen har helt klart bidratt til at jeg har fortsatt med musikk i ettertid, både gjennom spilling og i jobbsammenheng.
Tusen glovarme anbefalinger!


Jens Andreas Storaker – WAM Band (gitar)
Nå er han til daglig prosjektkoordinator i Circle Management og Heartbeat Management. Han driver også nisjefestivalen Høstsabbat og spiller gitar i Day of the Jackalope.

“Toppen gjør deg til den personen du alltid har hatt lyst til å bli, men som du egentlig aldri visste om. 

Varmen, engasjementet, vennskapene og evige optimister til lærere.”

Madelein Ruud Nyberg – WAM Band (sang)

“Jeg fant min brikke på Toppen.”
Når jeg starta på Toppen var jeg helt sikker på en ting: Teater! Jeg var så sikker at jeg ikke tenkte så mye mer utover dette lille store ordet som rommer en hel verden. I løpet av året fikk jeg et lite innblikk i alle de forskjellige bitene i det store puslespillet. Skuespill, regi, kost og mask, planlegging, turne, improvisasjon, nerver, scenelys i øynene, publikum som gråter over et stykke man har lagt all sin sjel i, og den tomme stillheten når publikum har gått ut av rommet en siste gang og scenografien man selv har bygget skal demonteres.

På Toppen er det ikke konkurranse og misunnelse. Ikke vonde blikk og kontrollerende lærere. Det er derimot raushet og inkludering. Det å skulle begi seg ut på det puslespillet som heter teater, det å finne sin egen brikke trenger nemlig mye raushet. Prøving og feiling. Latter og gråt. Gamle kostymer, ny regi og nye venner. Kalde pølser bak scenen.


Jeg fant min brikke på Toppen. Ikke skuespill, men dramaturgi, for det er uendelig mange flere brikker som trengs på et teater. Jeg føler meg priviligert som har fått oppleve Toppen. Min brikke ville ikke vært den samme uten. Uten rausheten, latteren og samholdet.

Hege Hermansen – SKUESPILLER 

Har studert dramaturgi i Aarhus. Jobber nå på Brageteatret som inspisient. Tidligere Teater Ibsen og Riksteatret.

“Jeg har noen av mine aller
beste venner fra det året.”
Er det en ting jeg anbefaler alle jeg kjenner, er det et år på folkehøgskole. Hvor du kan lære og utvikle deg uten et fast pensum og uten at alt skal måles i en eksamen. Jeg tror mange ikke helt skjønner hva det innebærer å gå på folkehøgskole. Jeg skjønte det ikke selv, og året ble ingenting i nærheten av det jeg forestilte meg. Det ble mye bedre!

Det er de som er mest skeptiske i starten eller som er veldig kritiske til å dele rom med en ukjent person, som gråter høyest når året er over. Fordi det er stort å komme så tett innpå folk man ellers kanskje ikke ville blitt kjent med. Det er ofte jeg drømmer meg tilbake, savner den utrolige tilværelsen det er, sitte å prate, spille kort eller brettspil og drikke te i matsalen til sent på kvelden. Jeg har noen av mine aller beste venner fra det året. Hver gang vi møtes er det som å se igjen en stor familie!

På Vefsn folkehølgskole Toppen er det ingen som har en ni-til-fire-tilnærming til jobben. De som arbeiderer der gjør sitt beste for elevene. De bryr seg helt genuint om elevene, og jeg savner dem som gode venner, ikke som lærere eller ansatte. De har virkelig forstått hva som er viktig for et folkehøgskoleår, og satser på det helt grunnleggende, som blant mye at det er skikkelig og god mat, at de har bredde i valgfagtilbudet så det er noe for alle, og at det er lærerne som har tilsyn slik at de faktisk er der på kveldstid og man kan prate og henge, fjase og tulle, eller snakke alvorlig og personlig. Sjeldent har jeg hatt med så bra folk å gjøre.

Mikkel Dahr Nygaard – SKUESPILLER Studerer nå til psykolog på UiO

“…lærere med energi og galskap nok
til å forsyne en storby med strøm…”
Jeg møtte fantastiske, grensesprengende lærere med energi og galskap nok til å forsyne en storby med strøm. Som så meg, trykka på de riktige knappene, dytta og inspirerte meg videre.

Etter Toppen tok jeg en treårig faglærerutdanning i drama og teater i Kristiansand, og deretter etter et og et halvt år med dramaturgi, regi og figurteater i Oslo. Jeg hadde fått smaken på teaterlivet! Jeg fikk en på kickstart på Toppen. Og det er jeg glad for!Karoline Haakaas Jaavall – SKUESPILLER 
Har jobbet for Feelgood Scene Film og TV. Er nå kontaktlærer på Vindern Skole i Oslo.

“Toppen gjør deg til en bedre utgave av deg selv,
som du kanskje ikke trodde eller visste fantes!”

Tor Anders Bye – SKUESPILLER

“Klassen min var unik,
slik som din vil bli.”
Lyd Lys Scene ga meg muligheten til alt! Utallige timer og lange kvelder ble brukt dypt nede i blackboxens mørke, og studioet  med fri mulighet for kreativ utfoldelse. Og alltid stod de to beste lærerne i verden parat til å hjelpe, få deg til å le, overraske og trøste om det var behov, eller tyne deg akkurat passe for å sette foten på neste stein. 
Alltid var klassen der, alle de herlige og rare menneskene som alle ble venner man ikke glemmer. De man blir glad i, de man krangler litt med fordi man er for like, og de som var der når man gjorde sprell man håper aldri blir avslørt. Klassen min var unik, slik som din vil bli.

Det beste jeg sitter igjen med i dag er minnene fra konsertene, teaterstykkene, alle de alt for sene kveldene og all den dårlige humoren.
Kaffemaskinen! Må ikke glemme kaffemaskinen! Minner for livet blir skapt på Toppen.

Markus Aaseth Sannan – Lyd Lys Scene

“Det er mange valg ein må ta i livet,
det å vere på Toppen er det beste
valget eg noken gong har tatt.”
Det kribler i magen i det eg nærmer meg Mosjøen. Det er første gang eg skal bu vekke frå heimen, frå mor og far, i andre enden av landet. På parkeringsplassen står det 90 andre elever, og eg kjenner ingen, endå. Lite visste eg då, kor mykje dette året skulle bety for meg og kor mange av mine beste venner som stod på den parkeringsplassen.

Eg trivdes så godt på Toppen. Sitte i peisestua med ein varm kopp kakao, rigge til konsert i BlackBoxen, å berre kunne være seg sjølv. Eg møtte folk frå alle deler av landet, nokre med dialekter som eg ikkje forstod før etter eit par veker, og eg sitter igjen med venner for livet. Det er mange valg ein må ta i livet, det å vere på Toppen er det beste valget eg noken gong har tatt.

Jan Thomas Halsvik – Lyd Lys Scene 
Nå har han fullført bachelor i Creative Technology, Audio engineering & Sound production ved JMC Academy, Brisbane.Bur no i Bergen og arbeider som Freelance lydtekniker innen musikk og film. Har produsert og tatt opp EP for Camilo Beltran. Jobber nå med han og bandet HAGE live. Er medeiger i produksjonsselskapet Amonix Entertainment AS (Basert i Narvik). Har gjort lyd på ein rekke kortfilmer, reklamer og holder på med Spillefilmen Mare, som er ein norsk skrekkthriller. Har no etterarbeid på ein dokumentar for filmselskapet North Sea Productions, der me reiste til Peru i fjor sommer, inn i jungelen.

“Supre lærera og en solid dose humor”
Den friheta på LLS som vi fikk va bare helt super. Å få vælg deinj rættningen som vi villa, få god og konstruktiv veiledning, supre lærera og en solid dose humor. D e d som gjør at æ reise med 2 fast band i Norge i dag, og får jobbe med lys på profesjonell basis. Lærerne har stor skyld i det.  Dæm va alt og vældi my meir enn det.

Jakob Arne Brønstad – Lyd Lys Scene

Nå i fast stilling som lystekniker ved Trøndelag Teater . Turnerer som lystekniker for flere norske band som feks. Bendik.

 

“Før eg visste ordet av det hadde
eg dei beste venene ein kan ha.”
Å skulle sette ord på alt det som er positivt med friluftsliv på Toppen er ganske vanskeleg. For kva er det som ikkje er positivt? Det å sprenge eigne grenser, er noko som har stått i fokus for meg dette året. Ein må prøve noko nytt, tørre litt meir og gi meir av seg sjølv for å bli betre kjent med seg sjølv – og andre. Og det har eg verkeleg gjort!
Vener for livet… snakk om klisjé… og eg hadde aldri trudd at det kom til å skje på folkehøgskulen, men før eg visste ordet av det hadde eg dei beste venene ein kan ha. Saman med mange fantastiske folk rundt meg, ser eg no fram til å få starte nyåret med alt det har å tilby…
Alt og litt til…


Synnøve Flugekvam Nordang – Fjellsport og Kajakk

“Årene på Toppen har definitivt vært
de to beste årene i mitt liv!”
Et år på Kajakk & Klatring på Toppen er noe jeg virkelig vil anbefale alle! Det her er linja med varierte naturopplevelser i den flotte Helgelandsnaturen. Opplegget på linja er veldig bra! Vi har en unik og kunnskapsrik lærer som virkelig legger til rette for at vi skal få så mye som mulig ut av året.

Hadde aldri trodd jeg skulle få prøve og oppleve så mye forskjellig og sitte igjen med så mange gode minner. Sammen med de andre på linja som man selvfølgelig blir sterkt knyttet til og utrolig glad i, blir året helt spesielt. Årene på Toppen har definitivt vært de to beste årene i mitt liv!


Anne Guro Storhaug Reinås – Fjellsport og Kajakk

“Velg Toppen!
Du kommer ikke til å angre!”
Jeg hadde det superfantastisk på Toppen FHS. Jeg vil ikke si at det var livets beste år da dette hadde vært en fallitterklæring og en bekreftelse på at alt har gått nedoverbakke siden, og det har det jo ikke! Her møtte jeg fantastiske folk som lot meg se nye sider ved meg selv og utvikle meg slik at jeg har blitt den personen jeg er i dag. Jeg fikk lov til å være kreativ, tulle og tøyse, men samtidig presse kroppen på fete turer i norges beste natur.

Jeg fikk venner for livet som jeg fremdeles tenker på og snakker med fra tid til annen. Livet har gått videre og vi bor spredt i hele landet, men det er bare koselig og samtidig trygt å tenke på – at man faktisk kjenner folk “overalt”.

Det å bo borte fra mor og far ett år før jeg “virkelig” flytta ut hadde jeg også godt av. Det som skiller Toppen fra andre folkehøyskoler er at du er VIRKELIG hjemmefra. Det er bare å titte rett ut av vinduet fra rommet ditt og du kan se på den vakre, men brutale nordlandsnaturen. Det er bare å tasse en tur og snakke med de lokale før de merker at her er det ett helt annet lynne enn i Oslo. Folka er kjappe, barske og positive. Og ønsker du å prøve deg foran folk, det være seg teater, sport eller musikk så er Mosjøen en veldig god scene. Her settes det stor pris på at folk vil underholde.

Så; velg Toppen! Du kommer ikke til å angre!


Sune Alexsandersen – Fjellsport og Kajakk
Glad 37 år gammel gutt som etter nesten ti år innen TV-produksjon både foran og bak kamera har vendt tilbake til IT-verden. Hverdagshelt med stasjonsvogn og to barn, og tryllekunstner på fritiden.
Spør meg om ett trylletriks hvis du møter meg. Jeg er alltid klar!
PS: Krumspring (og en gammel Toppen-video) kan sees på http://suneworld.com/my-videos/

“Linja er ein deilig blanding
av frisk luft og herligt samhold.”


Kristoffer Nedrehegg – Fjellsport og Kajakk

“Mine år på Toppen ville jeg aldri vært foruten!”
Mine år på Toppen med herlige lærere og ansatte, og alle supre elever har gjort livet rikt på morsomme minner og gitt meg venner for resten av livet. Mine år på Toppen ville jeg aldri vært foruten!

Idrett på Toppen er ikke bare idrett. Plutselig står du i et tomt basseng og er Hamlet, eller plutselig har du et eget band, og vips så befinner du deg på en isbre!- Og det er bare en liten smakebit av hele godteposen et år på Toppen er. 🙂

Toppen er virkelig ALT og litt til, og så mye mye MER!

Stine Mari Kvetangen – Idrett ALT

“Etter bare en uke er det som om både elever og lærere er venner du har hatt hele livet!”
Idrettslinja har den beste og mest dedikerte læreren, som lot oss prøve idretter og aktiviteter av alle slag, og åpnet for innspill og ideer til nye aktiviteter underveis. Ballsporter, skigrener, hytteturer og kampsport bød på utfordringer hver dag.

Du skal lete lenge for å finne en stemning og en gjeng som er så god og trivelig som den blir på Toppen. Etter bare en uke er det som om både elever og lærere er venner du har hatt hele livet. Og åtte år etter er noen av de beste vennene våre fortsatt de samme.


Pia Katrin Haugen – Idrett ALT