Fikk jobb som lystekniker

Lystekniker Mosjøen KulturhusAaron Sebastian Blåsmo Frantzen er 21 år og fra Bjerkvik i Narvik Kommune. Han gikk Medier og kommunikasjon på Narvik VGS avd. Solhaugen  i 3 år før han kom til Vefsn Folkehøgskole TOPPEN. Han har vært opptatt av lyd, lys og musikk så lenge han kan huske, og etterhvert kom også interessen for film. Aaron fikk seg jobb med en gang skoleåret var over i mai. 
Du ble mer eller mindre headhuntet til denne jobben?
Ja, jeg har vært så heldig å få jobb i Mosjøen Kulturhus, som Lystekniker! Det er ikke så mange som har utdannet seg innen lys og scene, så hvis man er god får man mange spennende oppdrag.
Akkurat nå jobber jeg med Balance, en dansegruppe i Mosjøen. De har setter opp danseforestillingen Aladdin i kulturhuset. Her jobber jeg tett sammen med Rikke Anett Lund og Marit Thomassen som er ledere og instruktører. Vi jobber mye med lys-design til hvert nummer på forestillingen. Her er det viktig å få med seg alle detaljer om bevegelse og posisjoner på scenen.
Marit er strålende fornøyd med Aaron. Han er flott å jobbe sammen med, og for første gang har vi fått masse skryt for lyset på ei forestilling!
Du har vært elev på Toppen i 2 år, på 2 ulike linjer og som andreårselev. Hva sitter du igjen med?
Jeg har hatt 2 uforglemmelige år, og ikke minst fått en hel masse kunnskap som jeg ikke ville hatt hvis det ikke hadde vært for Toppen. Å være andreårselev er noe helt annet en første året. Det er et helt nytt og annerledes kull, og vi som er andreårselever lærer utrolig mye mer om det å ta ansvar og å være gode forbilder for andre. Så kort sagt har disse to årene på Toppen vært en «peak» i læringskurven min.
Tror du årene på Toppen vært viktig for at du har fått deg jobb?
Undervisningen på Toppen er basert på  99% praktisk læring. Og vi får prøve masse forskjellig. Dette fører til at du får utvikle seg raskt, og at man får drive med det en virkelig interesserer seg for. Jeg har fått god støtte fra lærerne, som jeg er evig takknemlig for. Årene på Toppen har vært så lærerike at jeg selv har turt å gå videre på egenhånd, utforske og lære mer innen lyd, lys, teater, musikk og film.
Så folkehøgskole er ikke bortkastet?
NEI! Absolutt ikke. Folkehøgskole anbefales på det sterkeste, det er overhode ikke det samme som videregående som jeg selv trodde først. Ingen karakterer man trenger å bekymre seg for. Så en dag på Toppen i alle fall, er verken bortkastet eller kjedelig.
Hva skal du gjøre i sommer?
I sommer skal jeg jobbe litt som frivillig på festivaler rundt om i Norge, gleder meg spesielt til Notodden Blues Festival. Ellers skal jeg besøke venner fra Toppen fra både første og andreåret.
Takk for praten, og ha en riktig god festivalsommer, Aaron!

Besøk til 1876

I vårt siste prosjekt samarbeidet vi på Vefsn Folkehøgskole Skuespiller med Helgeland Museum her i Mosjøen. Sammen reiste vi tilbake i tid, helt tilbake til 1876. Med oss til dit tok vi med byens eventyrlystene 3 klassinger.   Dette besøket til 1876 er inspirert av ekte hendelser om hvem som styrte handelen og hvordan Mosjøen utviklet seg.

Tidsreisen starter med at ungene på forhånd blir delt i familier, da blir de enten rik, middels eller fattig. De får så utdelt ett hodeplagg som viser hvilken familie de tilhører. Når dette er gjort, tar moren i hvert hus med seg ungene hjem. Inni huset er det en tidsreiseseremoni. Moren tenner på ett stearinlys og ber alle barna om å lukke øynene sine. Deretter  snurrer moren ett lokk mot klokken og når den stopper og lyset blåses ut er vi tilbake til 1876.

På denne tidsreisen lærer ungene forskjellen på hvordan ting var i gamle dager på en morsom måte. De merker store klasseforskjeller, der noen er styrtrike imens andre ikke har råd til mat. De får merke hvor urettferdig samfunnet er. Noen får være på skolen å lære seg og lese, mens andre må arbeide hardt med gårdsarbeid. Flere av ungene reagerte på at jentene og guttene fikk ikke lov til å gjøre de samme tingene. Guttene gjorde gårdsarbeid og gikk på skole, mens jentene kardet ull, vasket klær og lagde mat.

I 1876 møter vi familien Agersborg. De bor på Rynesgården, og de styrer handelen i Vefsn. På nabotomta ligger gården Ryneslia. Der bor mellomklassen og broren til Henrik Agersborg. Det siste huset er husmannsplassen. Den leier Anders og hans familie, og de arbeider for å kunne bo der. Barna ble tatt med på en liten del av historien som har vært med å utforme Mosjøen til den flotte byen den er idag.

Girlpower på Lyd Lys Scene

Det er ikke så mange jenter i crewet på Lyd Lys Scene, men de som er der blir satt stor pris på. I år har Eivor vært elev på linja.

Fortell oss litt om deg selv.

Jeg er 19 år, født og oppvokst i Trondheim. På fritida har jeg holdt mye på med turn og teater, det siste førte til at jeg valgte å gå dramalinja på vgs. Der lærte jeg sykt mye om det å stå på scenen, men ble raskt fasinert av alt det som foregikk bak kulissene. Både scenografi og lyd var spennende, men det var alle mulighetene ved lys som virkelig inspirerte meg til å ville bli en av personene bak scenen.

Hvorfor og når bestemte du deg for å gå på Toppen?

Etter en smakebit på sceneteknikk fra videregående, visste jeg at jeg ville lære mer, men ønsket et trygt miljø å gjøre det i. Folkehøgskole virket som et flott alternativ, og jeg bestemte meg ganske tidlig til å søke til Toppen, men det var ikke før en hyggelig telefonsamtale med vår lydlærer, Hans Jacob, at jeg skjønte at det var her jeg måtte gå.

Hvordan er det å være elev her? Er det som du forventet eller har du fått deg noen overraskelser?

Det å være elev her på Toppen er ubeskrivelig. Man kan umulig forstå friheten ved å gå på fhs før man faktisk er her. Men det å ha lærere som faktisk har tid til deg, et fantastisk skolemiljø, og en hverdag der ingen dag er lik, er bare noen av de mange grunnene til å gå her. Det er selvfølgelig ikke bare sommerfugler og rosa skyer, men det er mye som er utrolig bra.

Hva er dine beste opplevelser så langt?

Selv om vi har gjort mye kult, både store prosjekter og fantastiske klasseturer, må jeg nok si at ingenting slår en rolig ettermiddag i BlackBox. Med tilgang til alt av utstyr når enn vi vil, har det blitt mange sene kvelder i mørket med leking og uformell utprøving som sent vil glemmes.

Hva er det beste med linja?

Det må nok være allsidigheten. Vi har fått gjort og prøvd så mye forskjellig. Vi har både fått jobbet med konserter og teaterforestillinger, med amatører og i profesjonelle settinger.

Nå er det ikke så lenge igjen av skoleåret. Hva ser du fram til å bruke den tiden på?

Den siste tiden skal jeg prøvd å få gjort mest mulig. Tida har gått så utrolig fort, og det er så mange folk jeg kommer til å savne utrolig mye. Vi har også noen siste prosjekter vi skal få gjennomført, så jeg tror den siste perioden nå blir sykt bra.

Har du planene klare for neste år?

Ja, når skoleåret er over skal jeg til Florida og jobbe et år. Jeg har fått muligheten til å delta i Disneys Cultural Representative Program, og skal representere Norge i den norske paviljongen i EPCOT. Vi får se hva planen blir etter det, men jeg håper jeg får muligheten til å jobbe mer med lys i fremtiden.

Takk for at du tok deg tid til oss, og masse lykke til i Florida 🙂

 

Toppenprofilen Adrian Snell

Adrian er født i Oslo, oppvokst i Bærum, og sier han har hatt et ganske kjedelig skoleliv på Oslo International School. Han har drevet en del med lyd og lys i ungdomstiden, og har alltid synes at det har vært mer spennende enn fagene på skolen.

Hvorfor og når bestemte du deg for å gå på Toppen?

Jeg fant tidlig ut at jeg var litt skolelei, så jeg bestemte meg for å takke nei på plass til studiene og heller ta et år hvor jeg kunne prøve ut lysdesign, noe jeg virkelig brenner for. Da jeg så rundt på folkehogskole.no ble det fort klart for meg at den skolen med best miljø virket som Vefsn folkehøgskole, så jeg søkte faktisk kun på Lyd-Lys-Scene linja her!

Hvordan er det å være elev her? Er det som du forventet eller har du fått deg noen overraskelser?

Det er helt fantastisk å være elev her på Toppen! Jeg forventet folkehøgskole til å være litt som videregående, bare uten eksamener, men det er det virkelig ikke! En skolehverdag er helt forskjellig, og jeg har fått bevist en gang for alle at man kan lære gjennom praktiske oppgaver, ikke bare bak en skolepult. Når det kommer til overraskelser, var jeg faktisk veldig imponert over hvor mye teknisk utstyr som Toppen har. Det at vi i tillegg får bruke Kulturhusets utstyr til tider, er jo også et stort pluss.

Hva er dine beste opplevelser så langt?

Jeg kommer sent til å glemme da vi knapt hadde vært en måned på skolen, og LLS-teamet ble sendt som bærehjelp til en helt syk Åge Aleksandersen-konsert, som skulle utføres av Trondheim-lyd. Det jeg ikke visste var at Kjell, vår lys-lærer, kjente lydteknikeren til Åge, så to timer før forestilling ble jeg spurt om jeg kunne ta over lysbordet og kjøre lys under oppvarmingsbandet til Åge, imens, han dro og spiste middag. Jeg tror aldri jeg har vært så nervøs som da jeg sto der og visste at over tusen mennesker sto og forventet et bra show, men det gikk heldigvis bra! Ellers har de fleste produksjoner vi har vært med på dette året skapt veldig gode minner, selv om det har vært mye hardt arbeid.

Hva er det beste med linja/ Toppen?

Det beste med Toppen, bortsett fra en helt utrolig fin beliggenhet, tror jeg må være lærerne. Spesielt Kjell og Hans Jacob, kommer jeg til å savne utrolig mye når skoleåret er slutt, men også resten av personalet, som gjør livet her på Toppen så utrolig fint.

Har du planene klare for neste år?

Njaaaa, har jo søkt igjen til Trondheim da, men det frister jo veldig å bli andreårselev. Spesielt siden flere venner av meg har søkt hit til neste år!

Så gjenstår det å se da…
Vi takker for praten og ønsker denne sprudlende karen all mulig lykke til 🙂

Mine Barnslige Venner

Vefsn Folkehøgskole Toppen

Nå har vi gjort ferdig vår siste store produksjon, ”Mine barnslige venner” som er skrevet av Lars Vik. Stykket hadde urpremiere i Porsgrunn via Fantasifabrikken og Grenland friteater i november i 1993. Produksjonen vår var et samarbeid mellom linjene BAND, LYD LYS SCENE og SKUESPILLER.

Vi på Skuespiller brukte lang tid på å jobbe med manuset og samarbeide med lyd lys scene om scenografien. Vi jobbet i en måneds tid med produksjonen, og forsøkte å gi mest mulig liv til stykket. Scenografien var et samarbeid mellom teater og lyd lys scene, som gjorde en fantastisk jobb. ”Mine barnslige venner” er et teaterstykke som passer for alle aldersgrupper, men siden det er særlig rettet mot barnepublikum så er det litt klovnete av seg. Det var derfor viktig at vi jobbet mye med karakterutvikling og samspill med publikum for å få best mulig uttrykk.

Vi samarbeidet med band linjen om sanger og musikk til karakterer og situasjoner i stykket. Det var noen tekster som allerede var i manus som de satte musikk til, i tillegg til at de lagde omtrent fem sangtekster til stykket. Band var også med som skuespillere for å lage bedre helhet, vise tilknytning til historien og for å være en levende del av stykket. Samarbeidet mellom linjene var veldig vellykket og alle leverte. Sammen lagde vi et solid produkt som ble veldig godt mottatt av publikum i alle aldre.

Tekst: Hanna Dahlstrøm

Toppenprofilen Henriette Yri Tungesvik

Henriette er aktuell med cheerleadinggruppa TOPPERS som skal delta på NM i Larvik til helgen. De er et blandingslag som deltar i klassen Senior Coed Elite, og ligger nå på 7. plass sammenlagt i Norge. Henriette er ivrig trener for laget.

Var det dette som var målet da du dro i gang cheerleading for elevene i høst?

Nei, på ingen måte. Jeg bare savna cheerleadinga og hadde lyst å prøve å få med meg noen for å holde litt på på fritiden. Så tok det litt av. De ble raskt skikkelig gode, og da jeg foreslo at vi kunne melde oss på en konkurranse var de helt med! Så da meldte vi oss inn i Mosjøen Turn og ble en undergruppe der.

Vi er 23 stykker med på laget nå, og i løpet av året har det vært med elever fra alle linjene på skolen. Vi trener 2 timer tirsdag og søndag hver uke. Det var bare jeg som hadde erfaring fra før, men de fleste andre har drevet med fotball eller noe lignende.

Til nå har vi hatt to visninger på skolen, deltatt på juleoppvisningen til turngruppa og så var det deltagelsen på Winter Open der vi gikk videre til NM.

Hvordan har dere klart å komme så langt, tror du?

Gjengen har et fantastisk pågangsmot og de gir aldri opp. Vi har funnet noe nytt og felles som vi liker, og har det veldig moro sammen. Å prøve seg på nye ting girer folka her opp. For eksempel hvis jeg viser dem en film med nye ting så blir de helt «Å – det vil vi også gjøre!»

Det koster jo litt å reise og delta på konkurranser. Hvordan har dere ordna det?

Vi har hatt SPLEIS, stilt på dugnader, samlet flasker og vaska hus. Alle har bidratt med fantastisk innsats, selv med flyers rundt i nabolaget i 20 minusgrader. Så har skolen bidratt med noe og så ble det en liten egenandel til slutt.

Henriette bodde i Hardanger før hun flyttet til Trondheim, og har gått videregående der.

Jeg har tatt Ambulansefag, men følte meg ikke helt klar for å gå rett videre som lærling. Jeg vet ikke helt om jeg kommer til å fortsette med ambulansefaget, men noe innen akuttmedisin blir det trolig. Jeg liker kombinasjonen med å kunne gi og hjelpe, og jeg liker tanken på unike hverdager, utfordringer og mye variasjon. Og spenningen. Henriette innrømmer å kanskje være litt adrenalinjunkie.. 🙂

Jeg begynte med cheerleading i 8. klasse. Jeg spilte også fotball, men jeg brakk lårbeinet i 9. og etter det ble det vanskelig å komme tilbake. Så da jeg fikk tilbudet om å være trener for Nixies Cheerteam ble det cheerleading som gjaldt.

Hva skal til for å bli en god cheerleader?

Du må ha guts og pågangsmot. Og så må du like å utfordre deg selv og være utenfor komfortsonen. Og så må man selvfølgelig tåle en trøkk. En trening uten blåflekker har vært ei slapp treningsøkt!

Dette er jo stort i USA, men ganske nytt i Norge. Er det noe annerledes med måten det foregår på i Norge?

I Norge er det et større sportsfokus og vi tenker på cheerleadere som idrettsutøvere. Det er slett ingen «blondinesport». Og det er veldig godt miljø, med fair play og støtte på tvers av lagene. Alle heier på alle. Det er også noen forskjeller i regelverket og måten showene settes sammen på. Og det er kanskje litt mer «glam» og fokus på utseende i USA, selv om det de siste årene har blitt tonet litt ned.

Du går jo på linja Skuespiller – film og teater. Hvorfor bestemte du deg for å gå på Toppen?

Det er en litt komisk historie. Lærlingeplass i Haugesund var nesten i boks, men jeg følte meg ennå litt for ung. Jeg og mamma snakket litt om at folkehøgskole var en mulighet, og vips så hadde jeg søkt. Det måtte bli denne linja. Mormor jobbet på Trøndelag Teater og jeg har vokst opp i gangene der. Jeg har kjent litt på pulsen i teatret og fått sett mye av det som ligger bak en produksjon. Brit (linjelærer) ringte meg etter jeg hadde søkt, og så sa jeg plutselig ja uten å egentlig vite hva jeg hadde gjort. Da mamma spurte hvor skolen lå, hadde jeg faktisk ikke peiling. Det gikk litt fort for seg. Men det er det beste valget jeg har tatt!

Hvordan er det å være elev her? Er det som du forventet eller har du fått deg noen overraskelser?

Jeg visste jo absolutt ingen ting om folkehøgskole. Jeg tenkte at det var vanlige fag og at største forskjellen fra vgs var at vi skulle bo på skolen.  Det var litt feil…  🙂 Og jeg har hatt det helt fantastisk her. Jeg har en kronisk sykdom som det ikke bestandig har vært så enkelt med forståelse for. Men her blir jeg oppmuntra og får være meg selv. Folkene er supre. De byr på seg selv og er positive og med på alt. Og samholdet mellom lærere og elever er spesielt godt. Her er det ikke karakterene som definerer deg – og det er supert!

Hva er dine beste opplevelser her så langt?

Studieturen til Stockholm var fantastisk. Først var jeg litt negativ og tenkte at Stockholm var et litt kjedelig reisemål. Men alt var flott og det var en super tur! Og så var turen Live or Let Die som vi hadde i starten skikkelig bra. På tur i villmarka sammen med fremmede. Kastet ut i det alle sammen. Sånn skulle vi hatt mer av! Og linjebytteuke – det var kjempemoro! Det må dere ikke slutte med!

Hva er det beste med linja Skuespiller?

Det er at det er opplest og vedtatt at det å gjøre feil er det beste du kan gjøre! Det er ikke det vi er vant til å høre fra videregående, men her er det normalt og helt greit. Vi får gjort så mye forskjellig og utfordre oss kreativt. Vi har blitt en veldig sammenspleiset gjeng.

Nå er det to måneder igjen. Hva skal du bruke den siste tiden på?

Nå skal jeg gjøre ALT! I helga var jeg på tur med fjellski. Det var helt forferdelig og kjempeartig! Jeg skal bare si ja til alt framover, sånn at jeg får med meg mest mulig før skolen slutter.

Har du planene klar for neste år?

Ehh.. Jeg har sendt søknader og sånn, altså. Men jeg vet ikke helt, det kan ennå komme mye i veien 😉 Jeg må se hva som skjer og så la magen velge. Hvem vet hva jeg har lyst til om noen måneder…

Henriette sjekker klokka og takker for seg. Nå er det ny treningsøkt med TOPPERS og finpuss til helgens NM. Vi ønsker Henriette og resten av laget all mulig lykke til, og må tilføye at vi er veldig stolte av det de har fått til. Veldig, faktisk 😊 Tvi, tvi!