“Ull er gull! Alt annet er tull”

Friluftsliv LETT overnatter i snøhuleI vinterfjellet er det lurt å grave seg ned i tide i følge fjellvettreglene. Vi på Friluftsliv LETT pakket pulken og dro ut for å teste livet under snøen.

Hva slags utstyr trenger man på en slik tur da?

Turer i vinterfjellet krever noe ekstra spesialutstyr for å overleve, og for å grave en snøhule trenger du:

  • Spade
  • Søkestang
  • Snøsag

Å pakke til en sånn tur krever at en husker alt og har med gode klær. Hvis ikke kan det bli veldig kaldt!  Men som linjelærer sier “Ull er gull! Alt annet er tull“. Her kan du se noen tips til hva du trenger på vintertur.

Så hvordan lager du en snøhule?

Først måtte vi finne en snøskavl, hvor snøen hadde blåst og pakket seg godt sammen. For å finne ut om det var nok snø til å bygg en snøhule, målte vi skavlen med en søkestang. Snødybden bør være over 2 meter inn og 2-3 meter i høyden for å få det bra til.

Vi bestemte oss for å bygge en stor snøhule hvor hele klassen kunne sove i. Linjelærer ble litt for ivrig i gravingen! Hun gravde så mye at snøhulen kolapset over henne. Heldigvis er det veldig flinke elever på Friluftsliv LETT som klarte å grave ferdig en stor snøhule slik at også læreren fikk tak over hodet 🙂

Erfaringen fra snøhulegravingen er at det tar lang tid og krever at alle hjelper til med gravingen. Vi brukte over 7 timer før vi kunne finne frem soveposen og nyte en varm middag etter en lang dag. Men da smakte også maten himmelsk godt!

Turtipset fra oss for å ikke fryse i soveposen er å ha med dobbelt liggeunderlag (ikke oppblåsbart, uten dun) og en varm vintersovepose eller to vanlige soveposer. Inni soveposen anbefaler linjelærer at du har på deg hjemmestrikkede tøfler eller ullsokker. Ønsker du å være varm på beina, last ned oppskriften her.

Etter en god og varm natt er det alltid litt vanskelig å komme seg ut av soveposen og ut i kulden. Bare tanken gjør meg kald! Men når linjelærer roper “Nå er det frokost”, spretter alle opp og får servert verdens beste havregrøt mens de nyter den vakre utsikten ut over Vefsn kommune.

Etter oppturen kommer alltid nedturen. Det å gå på Friluftsliv LETT er ikke alltid lett. Noen ganger blir det litt knall og fall. Prøv selv å gå på ski ned en bratt bakke med tung sekk og pulk. Men selv om vi liker det lett, så er vi ikke redde for utfordringer!

Vi på Friluftsliv lett ønsker dere alle en riktig god tur til fjells!

Elevene bytter linje

Vefsn Folkehøgskole Toppen - Alt og Litt TilPå Toppen gjør vi mye forskjellig. Elevene bytter blant annet linje for noen dager! Det føyer seg fint inn under slagordet vårt – ALT OG LITT TIL. Men hva syntes elevene om linjebytte dagene?

Mikkel Skarvik (E-Sport)

Til vanlig går jeg E-sport. På linjebytte dagene valgte jeg å ta Teater for å komme meg utenfor komfortsonen min, og det traff midt i blinken.

Den eneste egentlige utfordringen jeg hadde var å bli trygg på meg selv og slippe meg løs, men jeg føler at jeg klarte det greit til slutt. 2-årselevene Aaron og Emilie var til stor hjelp, de tør å by på seg selv og de gjør det dermed lettere for andre å følge.

Jeg har lært litt om improvisasjon, og ulike måter å bruke kropp og stemme.  Jeg valgte å gjøre noe jeg aldri har gjort før, å fremføre en monolog, og istedenfor å lese opp etter manus gjorde jeg heller min egen vri på stykket. Jeg tror ikke jeg hadde turt å gjøre det hvis det ikke var for en flott klasse med gode medelever og lærere. Jeg er veldig fornøyd med linjebytte dagene, flott opplegg som absolutt bør gjentas!

Thea Solberg (Nettserie)

Jeg var på LLS i linje-bytte-uken. Dag 1 besto av at vi lærte å koble PA-Anlegg, testet ut forskjellige ting på mikseren, å lærte litt om lyd teori. Dag 2 lærte vi om lys og lys mikseren. Først begynte vi å bruke en gammel analog mikser og lekte oss litt med den. Dag 3 testet vi enda mer lys å fikk gå videre på movingheads. Så fikk vi bruke den nye digitale mikseren, se på programmering og leke oss litt til, samt ha litt mer teori. Lærerne var veldig flinke å tilrettelegge, alle fikk prøve seg på det meste å de var flink å dele sine erfaringer med oss. Vi har lært alt fra lys- og lydrigg til bruk av forskjellige effekter for både lyd og lys m.m.

Jeg syns personlig at linje-bytte-uken, var et veldig godt initiativ og veldig bra gjennomført. Det var kult å se hva de andre linjene jobber med og samtidig lære noe om det du syns selv er interessant. Jeg syns dette burde være en del av alle folkehøgskolene i alle år fremover.

Linjebytte Lyd-Lys-Scene på Vefsn Folkehøgskole Toppen
Henriette Yri (Teater)

Jeg var på WAM – band i linje-bytte-uken, og fikk prøve meg på en helt annen hverdag en den jeg er vant til. Det var veldig mange ulike personligheter som ble blandet inn på ett band rom og jeg trodde det skulle bli veldig kaos. Men til min lykke så var læreren og 2’årseleven kjempe flinke til og lære bort det vi trengte, slik at vi faktisk «låt» ganske bra til slutt. Nå kunne jeg en del fra før av og følte ikke jeg fikk bli noe bedre på noen instrumenter, men jeg lærte hvordan samspill fungerer noe som er veldig viktig i ett band. Så alt i alt digget jeg Linje-Bytte-Uken og håper vi får flere sjanser til og se hverdagen til helt andre linjer.

Tor-Arne (E-Sport)

Jeg var på WAM – laptopmusiker i linje-bytte-uken. Opplegget var i bunn og grunn slik at vi bare lekte med programvaren og lære oss å bruke den til å produsere musikk. Min største utfordring var evnen til å få det som ligger i hode, inn i programmet. Vår lærer var Alf Marius Valan, hva kan jeg si? En inspirasjon både som person og som lærer. Han har en unik evne til å motivere, spesielt når vi kom inn i et rom fullt av «duppeditter» som en nesten aldri hadde vært borti før. På disse tre dagene har jeg blitt litt mer kjent med musikk produksjon, men alt i alt har jeg lært meg å stole på mine kreative beslutninger. Av og til kan noe du tror er simpelt, utvikle seg til noe meget kreativt og kult.

Jeg personlig er veldig fornøyd med linje-bytte-uken! Godt å jobbe med noe annet en hovedfaget en periode, og ikke minst det å få ut den kreative siden av meg selv.

Linnéa Sandberg (Teater)

Jeg var på Nettserie i linjebytte uken. Oppgaven vår var at velge en sang, som vi skulle lage en musikkvideo til. Den største utfordringen var å få med alle på en idé. Mange var uenige og hadde egne tanker om hvordan filmen skulle se ut. Vi fikk mye hjelp fra Aleksander som er lærer på Nettserie, han kom med idéer og viste oss hvordan man bruker kamera og lys. Under de tre dagene vi hadde faget, lærte vi oss om hvordan det er å være bak kamera og å jobbe med redigering, planlegging, tenke økonomisk når vi filmer og at det er viktig å komme fort igang å prøve ut idéene. Selv syns jeg uka i helhet var veldig gøy. I begynnelsen var jeg ganske skeptisk til idéen, men det ble et bra resultat og det var interessant å gjøre noe jeg aldri har gjort før.

Adrian Snell (LLS)

I linjebytte uka valgte jeg å gå Friluftsliv LETT, noe som var utrolig morsomt! Vår lærer Caroline hadde stelt istand tre koselig dager som hovedsaklig gikk ut over å kose seg i villmarken.

Første dag dro vi til Herringen og gikk en tur inn mot skogen til vi fant et sted vi kunne lage oss bålplass. Der prøvde vi så godt som vi kunne å lage bål uten fyrstikk, noe som ble ganske krevende da det var -24 grader ute 😛

Likevel koste vi oss rundt varmen av bålet, og spiste pølser rullet inn i hjemmebakt pinnebrød, noe som jeg er sikker på at jeg vil komme til å lage igjen selv, neste gang jeg drar ut på tur! Vi var ikke så mange i friluftslivgruppa, så vi hadde mye frihet til å velge selv hva vi ville gjøre ute, så etter turen dro vi for å kose med hundene til Caroline. To av elevene måtte reise på onsdagen, grunnet et cheerleading-stevne. Caroline fant ut at jeg og Sirill, andreårselev, kunne bli med på hundekjøring på torsdagen! Dette gleda jeg meg veldig til, og derfor brukte vi onsdagen til å stå litt på skøyter, og ellers planlegge morgendagen.

Da torsdagen kom, dro jeg og Sirill hjem til Caroline, og hjalp til med å sele opp hundene, noe som var veldig fascinerende, siden hundene var så gira på å dra, at de ikke greide å roe seg ned. Med en gang vi begynte turen derimot, ble det helt stille, og det eneste rundt oss var bare praktfull hvit natur, og lyden av de ni hundene foran oss som løp. Hundekjøringen kommer jeg nok sent til å glemme, og gjorde det definitivt verdt å bli med på friluftsliv-linja under linjebytteuka.

Jeg skjønner godt at elevene til Caroline søkte den linja, for all innsatsen hun legger inn for at elevene skal ha det bra er det som gjorde de tre dagene så minneverdige. Personlig synes jeg linjebytteuka er en god mulighet til å gjøre noe alternativt til det man er på folkehøgskole for, noe som jeg mener er viktig.

Teknisk lykke på LYD-LYS-SCENE

I dag var det julaften, 17. Mai og bursdag på en og samme dag på Lyd – Lys – Scenelinja. For på en ellers kjedelig og kald vinterdag i slutten av Januar, kom en ny lysmikser til skolen vår. Dette er en mikser vi har siklet lenge etter, nemlig en Martin M2goHD.

Fingrene står i spenn for å dytte og dra i spakene nå til helgas skoleball. Hyggelig blir det og når vår samarbeidspartner Mosjøen kulturhus har skaffet storebror Martin M6.

Men lysmikseren er ikke første dykk i pengeskrinet! Vi har fått gjort flere store utstyrsoppgraderinger hittil i år:

Både elever og lærere på linja går rundt med et forelsket blikk om dagen. Det er herlige tider på LLS, og vi ser fram til en vår i lysets og lydens makt 🙂

Teatersport-kurs på Skuespiller

Teatersport

Her kommer siste utfordring fra det andre laget.

Teaterklassen hadde besøk av skuespiller og teatersport-instruktør Klaus Bergli. Han skulle hjelpe oss med improvisasjon og gjøre alle klare for teatersport. Det var ingen i klassen som noen gang hadde vært borti det før.

Teatersport på Fredag

Fredagen begynte vi med litt hjernetrim i form av ulike teaterleker. Vi begynte med små øvelser for å bli mer klar over egen kropp og hvordan man skal bruke den for å skape en karakter.  Noe annet vi lærte var det å droppe den sperren man kan ha. Altså ikke tenke, bare si. En øvelse var blant annet at vi gikk rundt i rommet og pekte på ting, men sa bare et helt tilfeldig ord, det første som falt deg inn. Det var mange ulike øvelser som begynte ganske enkelt, men som etter hvert ble mer og mer komplisert.

Lørdag

På lørdagen gjorde vi mye av det samme som dagen før, bare litt mer utfordrende. Vi hadde også en øvelse som ble mer innviklet etter hvert som vi gjorde den. Det var en øvelse som gikk ut på at en person skulle begynne en scene, så kommer en annen inn og jobber videre med det. Dette var for å forberede oss på hvordan det kom til å være på den faktiske scenen med improvisasjon.

Så ble vi kjent med hva teatersport faktisk er. I bunn og grunn en konkurranse i improvisert teater, hvor publikum tar aktivt del i hva som skal framføres osv. Det er to lagleder som hver sin tur utfordrer det andre laget i hva som helst. Så har hver gruppe noen metoder som de kan bruke for å få dette til.

Søndag

Det var nemlig det vi lærte om på søndagen før vi skulle vise dette fram for hele skolen. Vi lærte en hel drøss med teknikker, blant annet: skrivemaskin, giberish, undertekst, 3 følelser, sitte ligge stå, ekspert med armer og mange andre.

Vi hadde en liten prøverunde der vi valgte ut to lagledere og gikk gjennom hele showet og hvordan det kom til å fungere. Alt var selvsagt improvisert både på generalprøven og selve showet.

Da var det tid for selve showet og det var utrulig vellykket for begge lagene. Det var publikum som avgjorde hvem som vant hver runde og jammen ble det uavgjort mellom lagene. Alt ble avgjort av en lek som gikk ut på at hvert lag fikk et scenario, for eksempel selger og kjøper i skobutikk, men det var ikke lov å si bokstaven S. Det ble en jevn kamp, men til slutt ble det kåret en vinner.

Selv om tanken på det å gå ut på en scene uten å vite hva man skal si eller gjøre var utrulig skremmende for alle så gjorde alle sitt beste og sluttresultatet ble utrulig. Etter det hele var ferdig var det mange som var sykt lettet etter det hele og kanskje litt stolte over seg selv.

Toppenprofil Marius Engan

Marius “Clon1x” Engan er elev på E-sport, og spiller i hovedsak Heartstone og Hand of the Gods, som han nylig ble rangert i som nummer 1 i verden. Han er på sitt andre år her på Vefsn Folkehøgskole Toppen, og han håper at dette er inngangen til spillmiljøet og muligheten til å spille på heltid. Kim-Erik, som er linjelærer har en visjon om å lære opp den nye generasjonen med spillere, og fant sin plass her på Toppen. Her har han fått nesten helt frie tøyler til å gjøre akkurat det han vil, og har bare opplevd oppturer og fått mer lidenskap for sporten.

Tittelen har Marius hatt i 2 uker nå, men håper å beholde den i vertfall to uker til. Det å holde på en slik tittel er nesten vanskeligere enn å få den, fordi det er nye turneringer hver uke fremover. Til sammenligning vil en OL-gullvinner beholde tittelen sin i 4 år, før det på ny kan komme noen andre å ta plassen. Men slik fungerer det ikke i gaming-verden. Her skal alt helst gå raskere, slik som med teknologi generelt.

Marius startet å spille ganske tidlig, først på den håndholdte konsollen Nintendo DS. Det tok spesielt av når han var 13 år gammel, og fikk sin første PC. Etter det har han dedikert masser av tiden sin til spilling. Det krever enorm dedikasjon, og gigantisk innsats, og ikke minst tid. Mye tid. Man må også sikte høyt, og gå helt 100% inn for å bli best. Marius selv bruker ca 5-6 timer daglig til trening, noe som er relativt lite. De fleste i verdenstoppen bruker alt mellom 8-12 timer hver dag på å holde nivået opp, og ikke minst forbedre seg selv.

Som spiller innså han at han kunne gjøre noe utav seg innen gaming for 3 år siden, og ønsker nå å gjøre dette på fulltid. Hittil er den største pengepremien han har vunnet på ca 10 000 NOK i spillet Hearthstone. Pengepremiene er dessverre ikke store nok til å leve av, men de øker i takt med spillets popularitet, som også stiger, og er forventet å stige fremover. Læreren har stor tro på at Marius har en lys fremtid innenfor spillsjangeren, hvis han fortsetter med den kreative spillemåten og holder fokuset oppe.

Kim-Erik falt for spillets balanse og måten det fungerte på, og tenkte tidlig på Marius som en aktuell kandidat i og med at spillet har flere av de samme elementene som Hearthstone. Marius fant heldigvis interessen for spillet, og med hans fokus og arbeidsvilje var det nok til å få ham til toppen i verden. Hans analytiske evne, som kan sammenlignes med en sjakkspillers, og evnen til å forutse motspillerens trekk kommer godt med. Marius har dessverre ikke blitt gjenkjent på gata enda. Men når han nå etter Toppen skal tilbake til studier i IKT og det virkelige liv, så skal man ikke se bort fra at han blir en aldri så liten lokalkjendis.

Nå for tiden er Marius sitt fokus rettet mot Telenorligaen sine ukentlige kamper og turneringene i Hand of the Gods som går hver eneste helg. I og med at han ikke har en “lykkecharm” eller rituale før kamp, så får vi bare ønske ham lykke til videre.
FUN FACT: Marius har bodd i det tidligere huset til Bjarne Brøndbo.
Og forresten, han er singel, jenter! 😉

 

Kort forklaring av spillet

Hand of the gods kombinerer på en måte kortspill med sjakk. Man spiller ut kort for å få brikker på brettet eller fjerne motstanders brikker (så er det noen kort som kan styrke/svekke brikker eller motstander). Disse brikkene må så navigeres for å ta ut motstanderens base som tåler X antall slag, mens man også må passe på å holde kontroll på brettet og motstanderens brikker. Siden det er kortspill involvert handler det om å bygge smartest mulig kortstokk (30 kort) for å optimalisere mulighetene til å kontrollere og ta ut motstanderen sin.

Søndagsbading på Toppen

Mosjøen, Vefsn Folkehøgskole, Øyfjellet

Endelig er det søndag igjen, og det betyr bare en ting; HOPP I HAVET!!

Neida, joda, her på Toppen er faktisk søndag synonymt med ei litta svømmetur i havet. Vi har veteranene, som er på plass hver søndag,  av-og-til-erne, de som er med en gang, og ikke minst de som sier de skal bli med, som aldri dukker opp (?). Du tenker kanskje “Åh, det hadde jeg også gjort! Lett!”. Hvis dette er deg, vil jeg bare minne deg på at her oppe i Nordland har vi faktisk hatt -15 grader, de siste 2 månedene, med et par varme dager med -2 grader. Det er 15 færre grader enn jeg har opplevd i min hjemby.

Nå tenker kanskje du; hva er galt med disse folka? Faktisk ikke så mye, men her kommer noen helsefordeler med å ta et kaldt bad.

  • Oppkvikkelse. Hvis du ikke er helt våken enda, så våkner du vertfall etter du har hoppet i vannet!!
  • Mindre depressiv. Når du hopper i vannet, sender kuldereseptrorene i huden sykelig mange impulser til hodet. Dette fører til at humøret får en boost, og anti depressive hormoner blir sluppet løs.
  • Stimulerer immunforsvaret.
  • Strammere hud. Varmt vann har en tendens til å tørke ut huden, mens kaldt vann strammer porene, som gjør at det ikke kommer urenheter i dem og at de ikke tettes.
  • Bedrer lungekapasiteten. Når du får kaldt vann over deg, så reagere kroppen med å puste sakte og trekke helt inn, pga sjokket.

Vær så god, over og ut!

Kilder:

http://www.medicaldaily.com/benefits-cold-showers-7-reasons-why-taking-cool-showers-good-your-health-289524

Ten Unbelievable Cold Water Benefits