Her er årets elever

Her er årets elever

Friluftsliv Lett er en veldig fin og mangfoldig gruppe. Vi har studenter fra hele Norge, så vel som fra Nederland og USA! Alle var nok ganske nervøs på dag 1, men det har vært helt fint siden. Tradisjonen tro hadde vi rumpefotballturnering første skoleuke, med kostymer og full pakke!

Work at Music – Band er en utrolig gjeng som har funnet tonen veldig godt fra dag en. Lista for forutsetningene til å ha et fantastisk år på band-linja ble lagt ekstremt høyt etter en formidabel elevkveld med både lærere og alle de andre elevene på scenen.

Esport er godt oppfylt, med spillere som utgjør lag innenfor «League of Legends», «Overwatch» og «Fortnite». Vi er stolte over å kan representere esport på et skolenivå, og er heldige som får lov til å delta innenfor sporten. Med en kjempefin gjeng ser vi positivt på morgendagen med mye øving og nye kunskaper og ferdigheter som kan relateres i hverdagen!

Fjellsport & Kajakk NZ er en herlig gjeng med folk fra land og strand, nord til sør. Det kan sies at vi nødvendigvis ikke har vært så mye samlet denne første uka på Toppen, men bare vent. Om litt starter linjeuker, og da blir det full action! Vi blir garantert en sammensveisa gjeng, da folk har erfaring med ulike deler av friluftslivet, som havpadling, elvepadling, stisykling m.m. Grunnlaget er bra for noen flotte ni måneder. Mange har nok allerede gått utenfor komforsonen, da Fjellsport bød resten av skolen opp til dans på årets første elevkveld. Vi stilte også godt kledd til rumpefotball-turneringen med sekk og termos. KakaOOoo SKÅL!

Idrett alt er i år en klasse på 20 elever, en største klassen på skolen. Det er en fantastisk gjeng som er satt sammen, der alle interesserer seg for forskjellige idretter, men er åpen for å prøve alt. Når klassen er sammen er det alltid god stemning, og det året som kommer nå kommer til å bli et herlig år!

W@M laptop er en herlig gjeng bestående av energiske og ivrige mennesker. Allerede etter en uke er vi godt sammenspleiset, og engasjementet i klassen har ført til at vi vant årets rumpefotballturnering. Vi gleder oss til å komme i gang med musikken snart! Til tross for at folk har litt forskjellig erfaring med musikkproduksjon ser det ut som det kan bli mye bra musikk og kule samarbeid utover året!

Selv med tanke på at ingen kjente hverandre fra før av på linja, og itilegg at noen knapt hadde tatt i et kamera før, så har Nettserie iløpet av første uken, laget en teaser til deres egen serie- som kommer på youtube. Selvom dette er den minste linjen på skolen, er dette en kreativ og effektiv gjeng! Det er nå planlagt mange ulike prosjekter, så det er bare å følge med på youtube kannalen: VefsnFolkehøgskole

Skuespiller-gjengen i år er ein heilt herleg gjeng, med ti elever som allereie har vorte ein skuespiller-familie. På berre ei uka, har klassen vore i kostymer, hatt trivsling med kake og is, hatt mykje leikar, og laga ein heilt eiga førestilling for skulens elevkveld. Som den samansveisa gjengen dei er, er det null tvil om at det blir masse fantastiske førestillingar i løpet av året saman på Toppen!

Fikk jobb som lystekniker

Fikk jobb som lystekniker

Aaron Sebastian Blåsmo Frantzen er 21 år og fra Bjerkvik i Narvik Kommune. Han gikk Medier og kommunikasjon på Narvik VGS avd. Solhaugen  i 3 år før han kom til Vefsn Folkehøgskole TOPPEN. Han har vært opptatt av lyd, lys og musikk så lenge han kan huske, og etterhvert kom også interessen for film. Aaron fikk seg jobb med en gang skoleåret var over i mai. 
Du ble mer eller mindre headhuntet til denne jobben?
Ja, jeg har vært så heldig å få jobb i Mosjøen Kulturhus, som Lystekniker! Det er ikke så mange som har utdannet seg innen lys og scene, så hvis man er god får man mange spennende oppdrag.
Akkurat nå jobber jeg med Balance, en dansegruppe i Mosjøen. De har setter opp danseforestillingen Aladdin i kulturhuset. Her jobber jeg tett sammen med Rikke Anett Lund og Marit Thomassen som er ledere og instruktører. Vi jobber mye med lys-design til hvert nummer på forestillingen. Her er det viktig å få med seg alle detaljer om bevegelse og posisjoner på scenen.
Marit er strålende fornøyd med Aaron. Han er flott å jobbe sammen med, og for første gang har vi fått masse skryt for lyset på ei forestilling!
Du har vært elev på Toppen i 2 år, på 2 ulike linjer og som andreårselev. Hva sitter du igjen med?
Jeg har hatt 2 uforglemmelige år, og ikke minst fått en hel masse kunnskap som jeg ikke ville hatt hvis det ikke hadde vært for Toppen. Å være andreårselev er noe helt annet en første året. Det er et helt nytt og annerledes kull, og vi som er andreårselever lærer utrolig mye mer om det å ta ansvar og å være gode forbilder for andre. Så kort sagt har disse to årene på Toppen vært en «peak» i læringskurven min.
Tror du årene på Toppen vært viktig for at du har fått deg jobb?
Undervisningen på Toppen er basert på  99% praktisk læring. Og vi får prøve masse forskjellig. Dette fører til at du får utvikle seg raskt, og at man får drive med det en virkelig interesserer seg for. Jeg har fått god støtte fra lærerne, som jeg er evig takknemlig for. Årene på Toppen har vært så lærerike at jeg selv har turt å gå videre på egenhånd, utforske og lære mer innen lyd, lys, teater, musikk og film.
Så folkehøgskole er ikke bortkastet?
NEI! Absolutt ikke. Folkehøgskole anbefales på det sterkeste, det er overhode ikke det samme som videregående som jeg selv trodde først. Ingen karakterer man trenger å bekymre seg for. Så en dag på Toppen i alle fall, er verken bortkastet eller kjedelig.
Hva skal du gjøre i sommer?
I sommer skal jeg jobbe litt som frivillig på festivaler rundt om i Norge, gleder meg spesielt til Notodden Blues Festival. Ellers skal jeg besøke venner fra Toppen fra både første og andreåret.
Takk for praten, og ha en riktig god festivalsommer, Aaron!
Besøk til 1876

Besøk til 1876

I vårt siste prosjekt samarbeidet vi på Vefsn Folkehøgskole Skuespiller med Helgeland Museum her i Mosjøen. Sammen reiste vi tilbake i tid, helt tilbake til 1876. Med oss til dit tok vi med byens eventyrlystene 3 klassinger.   Dette besøket til 1876 er inspirert av ekte hendelser om hvem som styrte handelen og hvordan Mosjøen utviklet seg.

Tidsreisen starter med at ungene på forhånd blir delt i familier, da blir de enten rik, middels eller fattig. De får så utdelt ett hodeplagg som viser hvilken familie de tilhører. Når dette er gjort, tar moren i hvert hus med seg ungene hjem. Inni huset er det en tidsreiseseremoni. Moren tenner på ett stearinlys og ber alle barna om å lukke øynene sine. Deretter  snurrer moren ett lokk mot klokken og når den stopper og lyset blåses ut er vi tilbake til 1876.

På denne tidsreisen lærer ungene forskjellen på hvordan ting var i gamle dager på en morsom måte. De merker store klasseforskjeller, der noen er styrtrike imens andre ikke har råd til mat. De får merke hvor urettferdig samfunnet er. Noen får være på skolen å lære seg og lese, mens andre må arbeide hardt med gårdsarbeid. Flere av ungene reagerte på at jentene og guttene fikk ikke lov til å gjøre de samme tingene. Guttene gjorde gårdsarbeid og gikk på skole, mens jentene kardet ull, vasket klær og lagde mat.

I 1876 møter vi familien Agersborg. De bor på Rynesgården, og de styrer handelen i Vefsn. På nabotomta ligger gården Ryneslia. Der bor mellomklassen og broren til Henrik Agersborg. Det siste huset er husmannsplassen. Den leier Anders og hans familie, og de arbeider for å kunne bo der. Barna ble tatt med på en liten del av historien som har vært med å utforme Mosjøen til den flotte byen den er idag.

Girlpower på Lyd Lys Scene

Girlpower på Lyd Lys Scene

Det er ikke så mange jenter i crewet på Lyd Lys Scene, men de som er der blir satt stor pris på. I år har Eivor vært elev på linja.

Fortell oss litt om deg selv.

Jeg er 19 år, født og oppvokst i Trondheim. På fritida har jeg holdt mye på med turn og teater, det siste førte til at jeg valgte å gå dramalinja på vgs. Der lærte jeg sykt mye om det å stå på scenen, men ble raskt fasinert av alt det som foregikk bak kulissene. Både scenografi og lyd var spennende, men det var alle mulighetene ved lys som virkelig inspirerte meg til å ville bli en av personene bak scenen.

Hvorfor og når bestemte du deg for å gå på Toppen?

Etter en smakebit på sceneteknikk fra videregående, visste jeg at jeg ville lære mer, men ønsket et trygt miljø å gjøre det i. Folkehøgskole virket som et flott alternativ, og jeg bestemte meg ganske tidlig til å søke til Toppen, men det var ikke før en hyggelig telefonsamtale med vår lydlærer, Hans Jacob, at jeg skjønte at det var her jeg måtte gå.

Hvordan er det å være elev her? Er det som du forventet eller har du fått deg noen overraskelser?

Det å være elev her på Toppen er ubeskrivelig. Man kan umulig forstå friheten ved å gå på fhs før man faktisk er her. Men det å ha lærere som faktisk har tid til deg, et fantastisk skolemiljø, og en hverdag der ingen dag er lik, er bare noen av de mange grunnene til å gå her. Det er selvfølgelig ikke bare sommerfugler og rosa skyer, men det er mye som er utrolig bra.

Hva er dine beste opplevelser så langt?

Selv om vi har gjort mye kult, både store prosjekter og fantastiske klasseturer, må jeg nok si at ingenting slår en rolig ettermiddag i BlackBox. Med tilgang til alt av utstyr når enn vi vil, har det blitt mange sene kvelder i mørket med leking og uformell utprøving som sent vil glemmes.

Hva er det beste med linja?

Det må nok være allsidigheten. Vi har fått gjort og prøvd så mye forskjellig. Vi har både fått jobbet med konserter og teaterforestillinger, med amatører og i profesjonelle settinger.

Nå er det ikke så lenge igjen av skoleåret. Hva ser du fram til å bruke den tiden på?

Den siste tiden skal jeg prøvd å få gjort mest mulig. Tida har gått så utrolig fort, og det er så mange folk jeg kommer til å savne utrolig mye. Vi har også noen siste prosjekter vi skal få gjennomført, så jeg tror den siste perioden nå blir sykt bra.

Har du planene klare for neste år?

Ja, når skoleåret er over skal jeg til Florida og jobbe et år. Jeg har fått muligheten til å delta i Disneys Cultural Representative Program, og skal representere Norge i den norske paviljongen i EPCOT. Vi får se hva planen blir etter det, men jeg håper jeg får muligheten til å jobbe mer med lys i fremtiden.

Takk for at du tok deg tid til oss, og masse lykke til i Florida 🙂

 

Toppenprofilen Adrian Snell

Toppenprofilen Adrian Snell

Adrian er født i Oslo, oppvokst i Bærum, og sier han har hatt et ganske kjedelig skoleliv på Oslo International School. Han har drevet en del med lyd og lys i ungdomstiden, og har alltid synes at det har vært mer spennende enn fagene på skolen.

Hvorfor og når bestemte du deg for å gå på Toppen?

Jeg fant tidlig ut at jeg var litt skolelei, så jeg bestemte meg for å takke nei på plass til studiene og heller ta et år hvor jeg kunne prøve ut lysdesign, noe jeg virkelig brenner for. Da jeg så rundt på folkehogskole.no ble det fort klart for meg at den skolen med best miljø virket som Vefsn folkehøgskole, så jeg søkte faktisk kun på Lyd-Lys-Scene linja her!

Hvordan er det å være elev her? Er det som du forventet eller har du fått deg noen overraskelser?

Det er helt fantastisk å være elev her på Toppen! Jeg forventet folkehøgskole til å være litt som videregående, bare uten eksamener, men det er det virkelig ikke! En skolehverdag er helt forskjellig, og jeg har fått bevist en gang for alle at man kan lære gjennom praktiske oppgaver, ikke bare bak en skolepult. Når det kommer til overraskelser, var jeg faktisk veldig imponert over hvor mye teknisk utstyr som Toppen har. Det at vi i tillegg får bruke Kulturhusets utstyr til tider, er jo også et stort pluss.

Hva er dine beste opplevelser så langt?

Jeg kommer sent til å glemme da vi knapt hadde vært en måned på skolen, og LLS-teamet ble sendt som bærehjelp til en helt syk Åge Aleksandersen-konsert, som skulle utføres av Trondheim-lyd. Det jeg ikke visste var at Kjell, vår lys-lærer, kjente lydteknikeren til Åge, så to timer før forestilling ble jeg spurt om jeg kunne ta over lysbordet og kjøre lys under oppvarmingsbandet til Åge, imens, han dro og spiste middag. Jeg tror aldri jeg har vært så nervøs som da jeg sto der og visste at over tusen mennesker sto og forventet et bra show, men det gikk heldigvis bra! Ellers har de fleste produksjoner vi har vært med på dette året skapt veldig gode minner, selv om det har vært mye hardt arbeid.

Hva er det beste med linja/ Toppen?

Det beste med Toppen, bortsett fra en helt utrolig fin beliggenhet, tror jeg må være lærerne. Spesielt Kjell og Hans Jacob, kommer jeg til å savne utrolig mye når skoleåret er slutt, men også resten av personalet, som gjør livet her på Toppen så utrolig fint.

Har du planene klare for neste år?

Njaaaa, har jo søkt igjen til Trondheim da, men det frister jo veldig å bli andreårselev. Spesielt siden flere venner av meg har søkt hit til neste år!

Så gjenstår det å se da…
Vi takker for praten og ønsker denne sprudlende karen all mulig lykke til 🙂

Mine Barnslige Venner

Mine Barnslige Venner

Nå har vi gjort ferdig vår siste store produksjon, ”Mine barnslige venner” som er skrevet av Lars Vik. Stykket hadde urpremiere i Porsgrunn via Fantasifabrikken og Grenland friteater i november i 1993. Produksjonen vår var et samarbeid mellom linjene BAND, LYD LYS SCENE og SKUESPILLER.

Vi på Skuespiller brukte lang tid på å jobbe med manuset og samarbeide med lyd lys scene om scenografien. Vi jobbet i en måneds tid med produksjonen, og forsøkte å gi mest mulig liv til stykket. Scenografien var et samarbeid mellom teater og lyd lys scene, som gjorde en fantastisk jobb. ”Mine barnslige venner” er et teaterstykke som passer for alle aldersgrupper, men siden det er særlig rettet mot barnepublikum så er det litt klovnete av seg. Det var derfor viktig at vi jobbet mye med karakterutvikling og samspill med publikum for å få best mulig uttrykk.

Vi samarbeidet med band linjen om sanger og musikk til karakterer og situasjoner i stykket. Det var noen tekster som allerede var i manus som de satte musikk til, i tillegg til at de lagde omtrent fem sangtekster til stykket. Band var også med som skuespillere for å lage bedre helhet, vise tilknytning til historien og for å være en levende del av stykket. Samarbeidet mellom linjene var veldig vellykket og alle leverte. Sammen lagde vi et solid produkt som ble veldig godt mottatt av publikum i alle aldre.

Tekst: Hanna Dahlstrøm

Siste nytt fra Vefsn Folkehøgskole

Siste nytt fra E-sport

Siste nytt fra Fjellsport og kajakk NZ

Siste nytt fra Fotball

Siste nytt fra Friluftsliv Lett

Siste nytt fra Idrett ALT

Siste nytt fra Lyd/Lys/Scene

Siste nytt fra Nettserie og film

Siste nytt fra Skuespiller – film og teater

Siste nytt fra Work At Music